Zwerversbier

Je ziet ze altijd staan in de supermarkt. Je loopt er ook elke keer langs. En geef toe, ergens ben je best nieuwsgierig. Maar wat als iemand je ziet met die dingen in je mandje? Wat nou als de caissière een bekende van je is? Het kan gewoon niet. Het kan gewoon echt niet. Maar de nieuwsgierigheid blijft branden.

Oke, wij doen het wel weer voor je. Bestetotnutoe heeft zijn betere helft geregeld en die is naar de supermarkt gegaan en heeft ze gekocht. De halve liter blikken zwaar, vaag en vooral goedkoop bier. Ja je weet wel wat we bedoelen, de Bavaria’s 8.6en, de Grolsch Kanonnen en de Amsterdam Maximators (stiekum ook van Grolsch) van deze wereld. En ja, ze kwam bekenden tegen. Maakt niks uit, dit doen we voor jullie.

Eigenlijk zijn er maar drie dingen te melden. Wat, waarom en voor wie.

We beginnen met het wat. Want wat is het nou eigenlijk? Het zijn zware ondergistende bieren. Ze zijn blond of net iets donkerder. Er zit een aardige schuimkraag op. Je ruikt de alcohol en dat is niet zo gek want dat zit er met grote hoeveelheden in. De smaak is zoet, plakkerig en ronduit smerig. Met het wat zijn we snel klaar. Wat mij betreft spoel je het door de plee.

Maar nu worden de twee andere vragen een stuk boeiender: waarom en voor wie? Het is niet voor de doorsnee pilsdrinker, die neemt gewoon een pijpje. Het is niet voor de echte bierkenner want die drinkt dat bocht niet. En alles wat daartussen zit zou het eigenlijk ook niet moeten drinken.

Eigenlijk blijft er maar een doelgroep over: zwervers en alcoholisten.  Het is goedkoop, is makkelijk te vervoeren en je bent in no time dronken. Zwervers en alcoholisten boeit het toch geen meter als ze bekenden tegenkomen. Die bekenden zijn meestal ook dronken. En voor de prijs hoeven ze het ook niet te laten. Een goedkope fles jenever kost al snel € 9,-. Voor dat geld heb je snel 7 blikken Amsterdam Maximator.

Zwaar bier in blik, de keus voor de kostenbewuste alcoholist.

Relevante artikelen:
Top 10 comabieren

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

8 gedachten over “Zwerversbier

 • juni 4, 2010 om 15:08
  Permalink

  Vergeet niet dat ook Leffe in halve literblikken te krijgen is.

  Beantwoorden
 • juni 4, 2010 om 16:23
  Permalink

  Robsky: dat geeft gelijk aan hoe je Leffe moet zien op de biermarkt: vies bier in grote blikken. Alleen goed om dronken van te worden.

  Beantwoorden
 • Pingback: De bestetotnutoe campingbiergids » bestetotnutoe.nl

 • juni 12, 2010 om 14:14
  Permalink

  Laatst ze allemaal de revue laten passeren toen mijn vriendin een tros blikken nodig had voor achter een trouwauto. Had zelf een aantal 1/2L blikken gehaald zoals Amstel, Grolsch e.d. maar dat was niet genoeg volgens mijn wederhelft. Die ging wel eens kijken en kwam terug met wat jullie hier gekscherend edoch treffend zwerversbier noemen. De maximator, de stronghold “strong”, het kanon, en nog wat stripfiguurmerken. Dagelijks liep ik ietwat angstig naar mijn bierkoelkast met die blikken maar met wat RET therapie en een truukje (neus dicht en eerst een hap uit een ui) waren ze uiteindelijk goed weg te werken.

  Beantwoorden
 • Pingback: Top 10 comabieren » bestetotnutoe.nl

 • augustus 23, 2011 om 22:18
  Permalink

  Heineken maakte eind jaren ’90 liter blikken bier,die dronken best wel lekker weg..Het voordeel van die Heineken liter blikken is dat je niet om de 10 min. een nieuwe hoeft te halen.Jammer dat die uit de handel zijn gehaald.Ik geloof dat ze ook maar een half jaartje te verkrijgen waren.Zelfs op internet is er niks meer terug te vinden over die liter blikken..
  Die liter blikken waren zeker voor rijke zwervers gemaakt ;))

  Beantwoorden
 • januari 10, 2018 om 15:03
  Permalink

  Het allerbeste bier was Phoenix 14 %, volmaakt van smaak, veel hop en krachtig. helaas bij Jumbo uit het assortiment. De vervanging, Atlas 14%, is walgelijk zuur, voor mij ondrinkbaar. Dat geldt helaas ook voor het nieuwe 12 % blikje van de Aldi.

  Voor mij dus weer terug naar Gladiator, als is het met 10 % wel wat waterig…

  Beantwoorden
  • januari 10, 2018 om 16:47
   Permalink

   Men kan uiteraard heel posh doen over zwervers-/comabier, maar als de pH goed is, er niet veel onvergiste mout/ suiker in zit en er veel hop is toegevoegd kan het niet kapot!

   Maar als je het eerst moet titreren met gootsteenontstopper wordt het al snel gebruikersonvriendelijk! Waarom doen ze dat niet in de fabriek!!!

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.