Zomerserie 2014: Thornbridge Jaipur. Het beste bier van Thornbridge

Beste tot nu toe viert de zomer met de bieren van Thornbridge. En dan kunnen we de Thornbridge Jaipur natuurlijk niet laten staan. Wat is er lekkerder dan een overheerlijke India Pale Ale op een warme, zomerse dag?

India pale ale

Thornbridge JaipurEen India Pale Ale (IPA) is een Engelse bierstijl uit de 18e eeuw. Engelse brouwers maakten toen Pale Ales met extra hop en extra alcohol. Dat was nodig omdat dit bier per boot naar India werd gestuurd, om daar de dorst van de Britse koloniale troepen te laven. Onderweg rijpte het bier en na aankomst in India was het klaar om te drinken. Eenmaal terug in Groot-Britannie wilden veel Britten nog steeds IPA’s drinken en zo werd de bierstijl ook daar populair.

De IPA is ook het symbool van de bierrevolutie van de afgelopen jaren. IPA’s werden door de Amerikaanse ambachtelijke brouwerijen opnieuw uitgevonden door ze te hoppen met Amerikaanse citrushop. Deze IPA’s waren vaak sterker in smaak en alcohol en vooral veel sterker gehopt. Zo dronken veel Amerikanen bittere en vooral citrushoppige IPA’s.

Die bieren waaiden weer terug naar Europa en al snel maakten ook hier allerlei kleine, nieuwe brouwerijen IPA’s. De Amerikaanse IPA’s, wel te verstaan. Nou doet Thornbridge dat weer niet echt. Met hun Jaipur maken ze geen klassieke, Engelse IPA maar ook geen overdreven gehopte Amerikaanse IPA.

Thornbridge’s eigen manier

Zoals altijd doet Thornbridge het op zijn eigen manier. De Jaipur is met 5,9% best zwaar voor een IPA uit Engeland maar de smaak is dat zeker niet. Die is namelijk licht en doordrinkbaar, zoals dat hoort bij een Engels bier. Met Jaipur laat Thornbridge zien waar ze het allerbeste in zijn: balans.

Jaipur heeft een mooie moutigheid die veel “ouderwetse” Engelse bieren hebben. Die moutigheid weten ze op een schitterende manier in balans te brengen met vele handenvol Amerikaanse hop. Waar heel veel brouwers nog wel eens een hand hop teveel gebruiken houdt Thornbridge zich knap in de hand. De Amerikaanse hop is heel duidelijk in de Jaipur, maar die ontzettende bitterheid van veel anderen IPA’s weten ze bij Thornbridge mooi te omzeilen.

Thornbridge gebruikt in hun Jaipur van alles precies genoeg. En dat precies genoeg vertaalt zich in een fenomenaal bier. Heerlijk moutig en heerlijk hoppig. En dan ook nog eens prima doordrinkbaar.

Is Jaipur het beste bier van Thornbridge? Zonder twijfel.

sterren_5

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.