Yes we could: White House beer recreated

White House Beer
En verdomd, het is ons gelukt. Het kost je een paar uur maar dan heb je ook wat. Witte Huis bier om precies te zijn, een Honey Ale en een Honey Porter. Als het goed genoeg is voor de machtigste man ter aarde dan moet het zeker goed genoeg voor ons zijn.

Hoofdbrekens
Dus een ochtendje met de rekenmachine alle rare inhoudsmaten omrekenen, een grote bestelling bij Brouwland, een weekje wachten en je kan aan de slag. Duits & Lauret wisten ons nog een goed end op weg te helpen. Ze hadden toevallig nog een zakje van de gist die Obama gebruikt heeft. Bedankt Duits & Lauret, we waren er erg blij mee. Amerika is toch wel het land van knappe koppen, innovatie en vooruitgang. Al deze kwalificaties zijn helaas niet van toepassing op het Witte Huis bier. Dat is recht-toe-recht-aan bierbrouwen voor Dummies. Precies goed voor ons dus.

Koken uit potjes
We startten ’s ochtends met het schroten van de mout. In de recepten was de hoeveelheid mout minimaal, snel klaar dus. De meeste moutsmaak en suikers kwamen van moutextract en Honing. En dat is een kwestie van potjes open trekken en in water gieten. Koken uit een potje. Dus na wat toevoegen en wachten konden we aan de kook.

Het koken is een van onze favoriete onderdelen. Want dan mag de hop erin. Helaas heeft Obama in zijn Honey Ale hoppellets gebruikt. En dan heb je toch het idee dat je veevoer in je bier gooit. Gelukkig mochten we met de Porter nog wel met echte hopbloemen aan de slag. Na een uurtje koken mocht Arnoud zijn lippen opofferen om het kokende hete bier-to-be over te hevelen.

Bubbles
En dan lekker koud water toevoegen aan de hete wort. En dan heb je ongeveer 19 liter zoet-bittere wort in de mandflessen zitten. Dat zet je in het bad tegen eventuele overstromingen. We hebben ervaring. Vraag ons tijdens een biertje maar eens naar ons bovenhuis met houten vloeren……Daarna begint de echt magie. De gist mag erbij. Eerst zie je helemaal niks, na een uur zie je nog niks, na twee uur geen enkele beweging. Teleurgesteld ga je maar naar bed. En ’s ochtends? Wat hoor je daar? Een zeer regelmatig blub blub blub uit de badkamer.

En daar sta je dan, in je badjas naast het bad te kijken hoe de Honey Ale als een bezetene uit de mandfles schuimt. Op zich niet zo erg, alleen schuimt ie ook het waterslot leeg, en dat wil je nou net niet. Gelukkig zijn er ijverige Engelsen geweest die hier een oplossing voor gevonden hebben. De Burton Blow Off. Eigenlijk heel simpel, een slang vanuit het gistvat in een grote bak water. Koolzuur kan er uit en verder kan er niks in. Gelukkig zijn wij nogal handig, dus we hebben nu een eigen Burton Blow off in ons bad.

Met de billen bloot….
En nu? Nu wachten we. Over een paar dagen hevelen we over naar schone mandflessen om wat van de naar de bodem gezakte troep kwijt te raken. Dan wachten we nog wat meer. Bottelen. En dan nog meer wachten. Over een week of zes mogen we eindelijk de vruchten van onze arbeid proeven. Het leven van een thuisbrouwer is vooral erg veel wachten.

En als het klaar is? Dan gaan we met de billen bloot. Duits & Lauret wilde in ruil voor de gist wel dat we de bieren moesten laten proeven op een Pint Proefavond. Je kent het wel, van die nerdy biergeeks die elk bier genadeloos fileren en elk foutje tot op het bot weten te achterhalen. Slik……

 

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

3 gedachten over “Yes we could: White House beer recreated

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.