Winterbieren volgens Bestetotnutoe (finale)

Eindelijk, de kerstdagen zijn er. Lekker twee dagen vervelen, te veel vreten, te veel drinken en ruzie maken met je vrouw en schoonouders. Gezellig. Gelukkig zijn er de kerstbieren die ons deze donkere dagen door te helpen. En dit jaar zijn het er veel, heel erg veel zelfs. Zo veel dat we ze niet weggedronken krijgen. Maar meer dan genoeg om eerste en tweede kerstdag niet nuchter te hoeven zijn.

Gordons Xmas-1Gordons Xmas
Kerst begint voor ons zodra Gordons Xmas in de winkel ligt. Gordons is de maat der alle dingen kerstbierig. Donker, zoet, zwaar en diept. Deze Schotse brouwer brouwt ook lekker ouderwets Schots. Veel te veel mout en veel te weinig hop, net wat je wil voor de kerst. Je proeft de toetjes en zoetigheid. En aan het eind is er wat tabaksachtig. Tis gewoon een kerstdiner in een bier. De Xmas blijf je lang proeven, ook al is je glas allang leeg. Gordons is voor ons het ultieme kerstbier. Dit bier is het knijpen in de kont van de lekker secretaresse op de borrel. Gordons is, na te veel vieze cocktails, je baas eens eindelijk echt zeggen wat je van hem vind. Die kater? Die neem je maar voor lief, het is maar een keer per jaar Kerst.

Avec les Bons Voeux-1Avec les Bons Voeux
Een Blond kerstbier? Dat zie je niet vaak. Maar deze is van Dupont en die brouwen ook de weergaloze Saison. Als deze de helft zo goed is hebben we al een winnaar te pakken. Hij schuimt in ieder geval wel als de Saison, maak hem maar open in je keuken. De schuimkraag is enorm en stopt niet. Je ruikt meteen het Saisonnerige. Hooi, stal en veel gist. Zou qua geur in ieder geval wel passen in de kerststal. De ezel en de os ruik je wel.
Het kerstgevoel houdt helaas daar wel meteen op. De smaak is complex en een beetje droog en zurig. De 9,5% merk je niet. Dit is een Saison to the max. Heftig, moeilijk maar oh zo lekker. Deze willen we het hele jaar wel doordrinken. Maar daarmee is het meteen geen kerstbier meer. In januari wil je namelijk niks meer van doen hebben met de zoete donkere kruidige ellende. Dit is meer pasen of pinksteren of eigenlijk elke feestdag wel zo’n beetje. Maar helaas geen kerst.

Delirium Christmas-1Delirium Christmas
Delirium kennen we van het geinige Olifantje. Altijd leuk die geinige etiketten. Deze Delirium ruikt helaas niet zo heel fris. Een beetje muffig en zurig. Doet ons iets te veel denken aan port of wijn. In onze ogen nou niet meteen een bewijs van vermogen. Hij smaakt ook oud, alsof je een slok neemt van de oud papierbak. Soort oude krantsmaak. Dit is het obligate bezoek op tweede kerstdag aan je oude oma in het bejaardentehuis. Oud en muf.

St Bernardus Christmas Ale-1St Bernardus Christmas ale.
Ah de wannabe Westvleteren. Eens kijken of ze ook een lekker kerstbier kunnen namaken. En ja hoor, dat doen ze heel erg prima. Zwaar en donker precies zoals het hoort met kerst. Bij het inschenken merk je al hoe plakkerig dit bier is Je krijgt het met moeite de fles uit. Mooi kruidig maar niet te en veels te zoet. Als je dan ook nog eens een vrolijke monnik in de sneeuw op je fles zet ben je goed bezig. En het kersje in de appelmoes: het zit in een grote fles. Meenemen naar je schoonouders dus, meteen dikke vrienden met schoonpa. En na twee glazen hoor je het gezanik om je heen ook niet meer. St Bernardus is. St Bernardus is dat cadeau wat je niet verwachte en niet wist dat je het wilde hebben maar dit jaar wel kreeg. Het grote mooie ingepakte cadeau onder de boom die dan voor jouw blijkt te zijn, dat is deze Westvlaamse vriend.

Grimbergen Winter-1Grimbergen Winter
Grimbergen met een winterbier? Ach ja, als Leffe het doet kan Grimbergen niet achterblijven. En ze hebben goed opgelet want ze hebben een net zo smerig bier gemaakt als Leffe. Een totaal stompzinnige tekst op de achterkant van het flesje helpt niet echt. Grimbergen winter is donkerrood met een sneeuwwitte schuimkraag. Het ziet er al nep uit. Hij ruikt eigenlijk nergens naar maar heeft wel ergens iets erg chemisch. En dat zetten ze mooi door in de smaak.  Je proeft niks behalve een chemische zoetigheid. Gewoon erg vies. Grimbergen is de dooi die inzet op kerstavond om de witte kerst waar je op hoopte volkomen te verknallen.

Kortom….
We konden met alle moeite van de wereld dit jaar niet alle kerstbieren proeven. Geloof ons, we hebben ons best gedaan. Gelukkig was er wel weer onze oude vertrouwde Gordon. En als mooie verassing de St Bernardus, dat soort cadeautjes maken we graag open.
Waar we ons dan wel zorgen om maken zijn de grote jongens. We snappen dat er geld verdient kan worden met kerstbieren, maar brouw dan op z’n minst iets wat te drinken is. Want wat jullie nu weer in de schappen hebben weten te zetten is gewoonweg smerig.

En om mee te eindigen:

Fijne kerstdagen! Geniet ervan en drink wat lekkers.

 

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Een gedachte over “Winterbieren volgens Bestetotnutoe (finale)

  • december 28, 2012 om 16:37
    Permalink

    Een piepkleine ‘aanvulling’ op jullie zeer treffende overzicht: Avec les Bons Voeux is geen kerstbier. Het is van origine een nieuwjaarsbier, een relatiegeschenk van de brouwerij. Dat is het (gelukkig!) allang niet meer, maar het verklaart waarom deze absolute godendrank niet op kerstbier(en) lijkt. En waarom je het gedurende het gehele jaar kunt en mag drinken…

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.