Winterbieren volgens Bestetotnutoe (deel 2)

Crisis=veel bier
Zoals vaak tijdens een crisis gaan mensen veel meer geld uit geven aan eten en vooral aan drank. Dat vertaalt zich één op één in een explosie aan kerstbieren. Vorig jaar kregen we met moeite een verhaal op papier. Dit jaar daarentegen verdrinken we in een kerstbierenvloed. Tijd voor Kerstbieren deel 2!

En hoe beoordeel je een kerstbier? Simpel, op gevoel. Kerst is over de top, kerst is te veel en kerst is vooral guilty pleasures. Als je merkt dat je tijdens het drinken van een bier Last Christmas aan het meezingen bent, dan heb je kerstbier te pakken.

Dobbel Palm-1Palm Dobbel
Elk jaar weer vragen we het ons af. Palm Dobbel ziet er uit als Palm, smaakt naar Palm en ruikt naar een Palm. Wat is in godsnaam het nut van deze Palm Dobbel? Verkoopt het goed? Missen we iets? We weten het niet. Maar onze favoriet is het niet. Oke, het ziet er mooi uit, flonkerend rood met een fijne witte schuimkraag. Maar bij het drinken gaat deze Palm onderuit. Geen kruidigheid en geen diepte. Als we er al iets uit halen dan is het mout. Dobbelpalm, de lelijke plastic bouwmarktkerstboom onder de kerstbieren.

Emelisse winterbier
Mooie donkerbruine kleur met een mooit tintje rood. In de geur missen we wel wat, het ruikt een beetje waterig. In je mond vechten de verschillende smaken een flinke strijd uit. Het is een soort mix van een stout en quadruppel. Das natuurlijk niet verkeerd want dat zijn prima bierstijlen maar er zit ergens een onbestendig smaakje. We kunnen er niet echt onze vinger op leggen. Kruidigheid is het in ieder geval niet, die komen we niet tegen bij deze Emelisse. Het is meer de standaard ruzie die je hebt met je vriendin tijdens kerst. Je weet nooit waar het over gaat maar je hebt het wel elk jaar.

Leffe Biere de Nöel
Ook Leffe ziet de Kerstbierenmarkt groeien. A-B Inbev zou A-B Inbev niet zijn als het daar niet een slaatje uit probeerde te slaan. Dus schuiven ze hun Leffe Biere de Nöel-1speciaalbierenvlaggeschip naar voren. De Leffe is donkerrood met een flinke witte schuimkraag. Hij ruikt zoet en een beetje chemisch. Eigenlijk zoals elke andere Leffe. Zoals je van Leffe mag verwachten, smaakt hun Biere de Nöel chemisch maar niet zo erg als sommigen van hun andere bieren. Dat chemische is ook meteen het enige wat je proeft. Leffe is de tweede kerstdag, geen ruk te doen, alleen maar saaie films op tv en al je vrienden zitten bij hun schoonouders. Je wilt het niet maar je moet er doorheen.

Eem Kerst 2012-1Eem Kerst 2012
Eem Kerst 2012 een Winterbier? Dacht het niet. Het is een dubbel en niet meer dan dat. Voor een dubbel is het wel een hele lekkere dubbel. Mooie zoetbittere smaak met een lekkere hopkick aan het eind. En qua kleur precies zoals je mag verwachten van een dubbel, rood met een fijne witte schuimkraag. Voor een bier van De Eem is deze niet zo hopheftig als de andere Eembieren. Eem Kerst is helemaal geen kerst. Eem Kerst is Pasen of Pinksteren of misschien nog wel Sinterklaas maar zeker geen kerst.

Het valt niet mee met de voorraad kerstbieren. Deze vier waren niet de beste. Ze missen allemaal het lekkere ranzige van kerst. Gelukkig zijn er nog veel meer. En die gaan we natuurlijk allemaal proberen.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Een gedachte over “Winterbieren volgens Bestetotnutoe (deel 2)

  • december 19, 2012 om 23:28
    Permalink

    Haha, heerlijk om te lezen. En binnenkort vast ook bieren die heerlijk zijn om te proeven. Lekker dikke, plakkerige St. Bernardus kerstbier?

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.