Winterbieren volgens Bestetotnutoe (deel 1)

Jingle bells
Vorig jaar was het toch een beetje sappelen. Maar dit jaar zijn ze vroeg en in grote getale: de kerstbieren. Tijd om ze aan een grondige Bestetotnutoe-test te onderwerpen. We togen naar de betere bierslijterij en speciaalzaak en laadden ons wagentje vol met alles waar maar ‘ kerst’  of ‘ winter’  opstond.

Maar wat is kerstbier?
Maar nog voor het drinken hebben we een belangrijkere taak. Tijd om eens vast te stellen wat een goed kerst/winterbier nou precies moet zijn. Vorig jaar kregen we daar wat reacties op. Tijd om wat duidelijkheid te scheppen. Volgens de wiki-hobbybrouwen bestaat er helemaal geen kerstbier. Daar schieten we dus geen klap mee op. In de lijst van internationale bierstijlen is ook niks te vinden. Klote, dan zelf maar wat bedenken.

Wij als biernazi’s zelfs iets bedenken? Geef ons die ruimte, geen probleem. We kunnen gaan mierenneuken over alcohol, ibu’s, sg’s en kleur, maar dat doen we niet. Dat boeit namelijk niet.

Dat ranzige gevoel…
Kerstbier roept bij ons een gevoel op. Kerstbier is fout en moet ook fout zijn. Kerstbier is die kneep in de kont van dat lekkere wijf van twee kantoren verder tijdens de kerstborrel. Kerstbier is dat tweede toetje wat je toch maar neemt terwijl je al ramvol zit. Kerstbier is die foute trui die je nooit aan mag van je vrouw maar die zo lekker zit.
Kerstbier, het mag eigenlijk niet maar je vind het stiekum toch lekker. Langs die lat gaan we oogst van 2012 leggen.

Gulpener Wintervrund
De Gulpener hoort er gewoon bij. Het is de stabiele factor van de Nederlandse kerstbieren. En het is een echt kerstbier, te zoet, te vol en te kruidig. Alleen lekker in December. De kruidnagel en de peper maken het erg verwarmend en de zoetigheid maken het een beetje stiekum. Kerstbier? Jazeker, het is Last Christmas van Wham. Je hoeft het niet toe te geven, we weten toch wel dat je het van begin tot eind kunt meezingen.

Texels Winterbier
Vonden we vroeger beter. Het bier begint vrij aardig, maar net een stapje onder Gulpener. Het zicht valt wat tegen, een beetje troebelig donkerrood. Nodigt nou niet meteen uit. En die teleurstelling neemt bij elke slok toe. Wintervrundvervalt steeds verder tot een vrij vlak en onbestendig bier. Niet heel lekker maar ook niet heel vies. Bier voor de kerst? Nee niet echt, het is het cadeau wat je elk jaar krijgt maar eigenlijk niet wilt hebben. Je wilt geen sokken, je wilt een Bjorn Borg onderbroek. Je wilt geen boek, je wilt een WiU. Teleurstellend maar je blijft elk jaar hopen op beter.

Brand Silvester
Net als de Gulpener een echte oudgediende. De Silvester begint als een mooie stoofschotel met wat kruidnagel en laurier. Bij de tweede slok krijg je de moutigheid door. En zoals het hoort komt de hop er aan het eind lichtjes bij kijken. Prima kerstbier maar mist uiteindelijk wat alcohol en diepte.  Kerst? Ja hoor maar dan wel als kerst in het weekend valt. Het is toch leuk maar je hebt het liever midden in de week.

Nog lang geen kerst
Volgende week uiteraard meer want is nog lang geen kerst.

 

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

2 gedachten over “Winterbieren volgens Bestetotnutoe (deel 1)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.