Westvleteren vs St Bernardus

Twee brouwerijen
Naast elkaar in het saaie West-Vlaamse landschap staan de abdij van St. Sixtus en de brouwerij van St. Bernard. In alle rust brouwen ze daar allebei hetzelfde bier. Zinloos, zou je zeggen, maar dat is niet zo. Het bier van St. Sixtus heet Westvleteren en staat bekend als het beste bier ter wereld. En St. Bernard brouwt St. Bernardus en dat is een algemeen verkrijgbaar, doodsaai Belgisch abdijbier. Grote verschillen dus voor een identiek bier.

Zoals je misschien wel weet is Westvleteren trappistenbier en helemaal niet algemeen verkrijgbaar. De monniken van de abdij brouwen maar kleine hoeveelheden en dat moet je ook nog aan de poort komen halen. St. Bernardus is abdijbier en wordt niet gebrouwen door monniken maar door doodnormale werknemers. Hoe komt het dan dat deze brouwerijen een identiek bier brouwen?

Net na de Tweede Wereldoorlog besloot de Abt van St Sixtus alleen nog maar bier te brouwen voor intern gebruik. Voor de ongelovigen werd het bier in licentie gebrouwen door de brouwerij St Bernard. De brouwmeester van St Sixtus stapte toendertijd over van het klooster naar de commerciële brouwerij. Tot 1992 brouwden zowel het klooster als de brouwerij hetzelfde bier. Toen stelden de trappistenkloosters dat alleen producten vervaardigd binnen de muren van een klooster het officiële Trappistenkeurmerk kregen. De monniken begonnen toen op zeer kleine schaal te verkopen. Prompt wordt het bier uitgeroepen tot beste bier ter wereld.

Nu is er dan ook een wat merkwaardige situatie ontstaan. Twee bieren met dezelfde geschiedenis en achtergrond. Een ervan is niet te krijgen en uitgeroepen tot beste bier van de wereld. De ander is goed verkrijgbaar maar grijpt naast de begeerde titel. Is dat terecht? Tijd om een winnaar te kiezen voor deze Titanenstrijd. Is Westvleteren beter dan St Bernardus?

Westvleteren 12
Westvleteren 12 is donker robijnrood. Veel koolzuur en veel schuim. Het fruit en de hop gieren je tegemoet als je inschenkt. Heerlijk. De eerste slok is werkelijk een openbaring. Alles draait en danst door elkaar. Alcohol, mout, hop, zoet, bitter, fruit het een loopt over in het ander en vloeit net zo makkelijk weer terug in elkaar. De alcohol is verwarmend naar niet overheersend. Werkelijk een magistraal bier.

St Bernardus Abt
St Bernardus Abt lijkt zoals verwacht sprekend op de Westvleteren. Het is dezelfde ervaring bij het drinken. Ook hier kolken de smaken door je mond. Het lijkt wel alsof de St Bernardus iets kruidiger is. Er schiet een hint van kruidnagel doorheen. De St Bernardus is misschien iets afgeronder dan de Westvleteren.

Beide bieren zijn gedronken en de titanenstrijd komt tot een eind. Bestetotnutoe roept een winnaar uit!

Gelijkspel
Helaas, we moeten je teleurstellen. Er is namelijk helemaal geen winnaar. De bieren zijn allebei geweldig. Met heel veel moeite, echt heel veel moeite, haal je er verschillen uit. En maken die verschillen het ene bier beter dan het andere? Nee totaal niet. Ze zijn echt allebei even goed.

En zo eindigt de Titanenstrijd tussen het makkelijk verkrijgbare St. Bernardus en de door de monnikenhand gemaakte Westvleteren in een lullig gelijkspel. Maar met twee zware Belgische topbieren is er natuurlijk weinig reden tot klagen.

 

 

 

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

18 gedachten over “Westvleteren vs St Bernardus

 • januari 27, 2012 om 08:52
  Permalink

  Als ik dus een Westvleteren wil proeven, kan ik net zo goed een St Bernardus Abt halen. Kijk, dat zijn nou nog eens leuke tips 🙂

  Beantwoorden
 • januari 27, 2012 om 09:44
  Permalink

  Betekent dat dan ook dat het eindelijk gelukt is om een kratje Westvleteren te bemachtigen?

  Beantwoorden
 • januari 27, 2012 om 10:06
  Permalink

  krijg nou wat, hier sta ik toch ff van te kijken, de uitslag is wel leuk natuurlijk.

  Beantwoorden
 • januari 27, 2012 om 17:50
  Permalink

  Nou veel moeite om de verschillen te proeven hoef je er mijns inziens niet voor te doen. Ik vond de Abt veel minder rijk en ontwikkeld. Maar ik geef meteen toe dat ik ze nooit direct naast elkaar heb geproeft – iets dat ik binnenkot maar eens ga realiseren. Er staat immers nog een 12 in de koelkast.

  Beantwoorden
  • maart 20, 2013 om 13:52
   Permalink

   Eric, als ik jou was, zou ik m niet uit de koelkast drinken, maar op keldertemperatuur (8-12 graden). Komt ie veel beter tot z’n recht. Net als vele andere donkere/zwaardere bieren

   Beantwoorden
 • januari 28, 2012 om 03:14
  Permalink

  Hi guys – do you have an email address we can reach you at? We’re working on a beery project that you may be interested in! Thanks.

  Beantwoorden
 • januari 31, 2012 om 08:15
  Permalink

  Nee, dit betekent helaas niet dat wij een kratje hebben kunnen bemachtigen. Het betekent wel dat we veel te veel geld voor een flesje hebben neergeteld.

  Beantwoorden
 • Pingback: 10 jaar oude Westvleteren 12 » bestetotnutoe.nl

 • februari 3, 2012 om 16:18
  Permalink

  @Eric.

  Haal die 12 snel uit je koelkast.

  Van de site van de brouwers:

  Bier bewaren en schenken

  Behalve ons blond bier, blijft de Trappist jarenlang goed: geef het bier de tijd en het rijpt verder. De minimum houdbaarheidsdatum staat op de capsule. Bewaar de flesjes verticaal op een donkere plaats tussen 12 en 16°C.
  De Acht en de Twaalf worden beter niet in de koelkast gezet. De Blonde Trappist daarentegen kan ook gekoeld geschonken worden, maar wordt dan wel troebel.

  Beantwoorden
 • Pingback: Twee kleine broertjes van absolute klassiekers » bestetotnutoe.nl

 • juli 16, 2012 om 21:35
  Permalink

  Morgen is het zover… Op bedevaart naar het bier-Mekka. 48 flesjes vloeibaar goud staan voor me klaar….

  Beantwoorden
 • november 12, 2012 om 16:35
  Permalink

  Er is echt wel een groot verschil tussen de twee bieren!

  Beantwoorden
 • maart 20, 2013 om 14:29
  Permalink

  Ik heb een collega uit Lommel en die heeft altijd een paar kratjes thuis staan. Hij heeft me eens een 12 gegeven, maar donker bier is niet mijn bier en de 12 is geen uitzondering. Ik zou de andere wel eens willen proberen.
  Een andere collega heeft de 12 en de Bernardus meteen na elkaar geprobeerd en die vindt ze niet echt op elkaar lijken. Smaken verschillen niet alleen, proeven ook.

  Beantwoorden
 • Pingback: Welk bier drinken we bij bij Gent – Wevelgem? | HET IS KOERS!

 • juni 17, 2013 om 13:08
  Permalink

  De westvleteren is beter omdat hij meer diepgang heeft. De abt kent honderd smaken zoet. De 12 heeft ook wat een wat bittere,(westmalleachtige) afdronk.

  Beantwoorden
 • mei 14, 2016 om 22:58
  Permalink

  De monniken kopen hun gist in Westmalle. St Bernardus heeft zijn eigen cultuur en die is oorspronkelijk afkomstig van….. de monniken van Westvleteren. Proef ze blind, los van elkaar op kamertemperatuur en….. wees eerlijk, ze zijn 99% identiek en meestal niet te herkennen. Omdat beiden geen industriële brouwerij hebben, is elk brouwsel ietsjes anders, en verschilt van jaar tot jaar, afhankelijk van de geleverde gerst en hop. Industriële brouwerijen mengen zodat ze telkens bijna identieke ingrediënten hebben, de brouwers hebben daar rij noch middelen voor.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.