Westvleteren vanaf 3 november te koop bij Colruyt

En tussen al het bokbier-geweld van oktober is daar ineens nieuws uit Westvleteren. Jeweetwel, die Trappistenabdij in de weilanden van West-Vlaanderen. Die eerst hun prijswinnende bier alleen verkocht aan de deur, totdat een wat duur uitgevallen verbouwing moeiteloos al hun principes aan de kant schoof.

De paters trappist van de Sint-Sixtusabdij zijn dus beter in brouwen dan boekhouden. Hun Westvleteren 12 was door Ratebeer in 2005 benoemd tot beste bier ter wereld. De paters bleven daar echter stoïcijns onder en brouwden niet meer dan ze nodig hadden. En ze hielden ook vast aan hun distributiemodel: als je het wil hebben kom je het maar halen.

Schaars
Wetvleteren werd dus erg schaars en duur op de zwarte markt. Een flesje 12 gaat tegenwoordig voor 12 euro over de toonbank. Maar daar profiteren de monniken dus niet van. En toen de verbouwing van hun onderhoudsgevoelige abdij nogal duur uitviel, besloot men hun goede naam in klinkende munt om te zetten.

Vreemd genoeg doen ze dat dan niet via allerlei kleinschalige kanalen die goed passen bij hun merk. Zoals de bierwinkel om de hoek. Ze verkopen hun bier aan de niet zo sjieke en al helemaal niet kleinschalige supermarktketen Colruyt. En dan niet in hun mooie houten kratten (bakken) maar in een geschenkpakket. En dat is te koop vanaf 3 november.

Degustatieglazen
Dat geschenkpakket bevat zes flessen Westvleterenbier (blond, 8 en 12) en twee degustatieglazen. Een degustatieglas is Belgisch voor zo’n veel te klein glaasje waar je geen klap aan hebt omdat je er geen bier in kan uitschenken maar die je ook niet durft weg te gooien (want het is toch Westvleteren) en die dus de komende zes jaar in de weg staat in je kast. En dat alles in een kartonnen verpakking. Een sixpack met kleine glaasjes dus.

Een hele krat Westvleteren 12 kost 39 euro. Het Colruyt-sixpack 25 euro. Dat is dus aardig aan de prijs. Maarja, die verbouwing… En er is nog meer slecht nieuws: je moet ook nog een bon hebben uit de weekbladen Knack of Le Vif of de krant De Standaard. En daarmee dus naar de dichtstbijzijnde Colruyt  om een van de 93.000 sixpacks te kopen.

Westvleteren in Nederland
Westvleteren kopen blijft een hoop gedoe. Gelukkig is er ook goed nieuws. Volgend jaar komen deze sixpacks ook in andere landen te liggen. Maar welke landen dat zijn is nog niet bekend. Zal Nederland daarbij zijn? Laten we eerlijk zijn, een Belg die de kans heeft een Nederlander een oor aan te naaien zal dat niet laten. Maarja, ze hebben hard geld nodig en dus hebben we goeie hoop.

Welke supermarkt zullen ze uitkiezen? Wij hopen eigenlijk op een soort Nederlandse Colruyt. Boni ofzo. Of Deen. Of Jan Linders. Een beetje lullige supermarkt die net niet in de buurt is. En dan eerst een bon knippen uit dagblad Tubantia of de Panorama. Die verbouwing gaat helemaal lukken.

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

6 gedachten over “Westvleteren vanaf 3 november te koop bij Colruyt

 • oktober 24, 2011 om 14:37
  Permalink

  Knack en Le Vif zijn bladen van ons Belgische moederbedrijf. Man, wij gaan lol hebben 😉

  Beantwoorden
 • oktober 30, 2011 om 23:53
  Permalink

  Als er flesjes Westvleteren 10 inzitten zou het een formidabel pakket zijn! Volgens mij brouwen ze die niet 😉

  Beantwoorden
 • oktober 31, 2011 om 08:45
  Permalink

  @ai: Oeps, het standaard Rochefort-foutje. Nu staat het weer goed, bedankt!

  Beantwoorden
 • november 1, 2011 om 12:51
  Permalink

  @Arnoud:

  Volgens mij zitten er zes flessen twaalf in.

  Best een raar woord, “twaalf”, nu ik het zo zie staan. Veel carnavalesker dan elf eigenlijk.
  Maar goed.

  An sich klinkt het logisch dat er geen zes in zit omdat die wat minder lang houdbaar is en wellicht wat “gevoeliger” tijdens opslag dan de acht en de twaalf.

  En dan nog iets heel anders, houden jullie je ook bezig met het opleggen van bier in donkere, niet al te vochtige ruimtes? Of wordt mijn schedeldak direct doormidden geklieft met een roerspaan als ik daar over begin?

  Zelf vindt ik dat het bij een aantal bieren een heel aardig effect heeft, maar wellicht is dat omdat ik dat wel moet denken omdat al die moeite en vooral het geduld dan voor niets is geweest 😉

  Groet.
  AI.

  Beantwoorden
 • Pingback: 2011: geen slecht bierjaar » bestetotnutoe.nl

 • Pingback: Westvleteren komt naar een supermarkt bij jou in de buurt » bestetotnutoe.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.