Westvleteren: luister naar ons en niet naar Colruyt

We hebben natuurlijk erg hard gelachen om het Westvleteren – Colruyt verhaal. En niet omdat we vol leedvermaak zaten te wachten op het afbranden van de zojuist verbouwde abdij. Nee, we wensen de goddelijk brouwende paters natuurlijk alle veiligheid van de wereld toe. Maar het is natuurlijk wel amusant dat de paters bij de eerste de beste gelegenheid hun principes opzij zetten voor het snelle geld.

Want wat was er nou eigenlijk aan de hand met de paters Trappist van Westvleteren? Nou, ze kwamen geld tekort voor een verbouwing en wilden hun budget even lekker snel aanvullen door hun heilige bier bij de eerste de beste Belgische stuntsuper in de aanbieding te doen. Daar keken we wel van op en gezien de reacties waren we niet de enigen.

Voor wie het vergeten is: Westvleteren is moeilijk verkrijgbaar. Je moet een onbereikbaar telefoonnummer bellen. Maar dat kan maar heel af en toe. Met heel veel geluk kom je er doorheen en dan kun je een bestelling doen. Dan mag je 300 kilometer naar Westvleteren rijden om drie kratten bier te halen. Erg veel moeite voor wat bier.

Maar Westvleteren is dan ook supercool. Andere trappistenbrouwers hebben leken in dienst maar Westvleteren niet. Dat is gebrouwen door monniken. Dat wordt verkocht door monniken. Echte monniken. Hele strenge ascetisch levende monniken. Daarom heb je het er voor over. Dat is namelijk authenticiteit.

Maar die zekerheid verdwijnt nu. Je hoeft niet meer naar de abdij voor dit bier. Je kunt naar een tweedeklas Belgische supermarkt voor je Westvleteren. Dat is toch een iets andere merkbeleving, om het maar zachtjes te zeggen. Waarom doen ze dat? En hoe zit het met de andere zaken die trappistenbier trappistenbier maken?

Trappisten geven de opbrengst van hun bier weg aan goede doelen. Als ze geld overhouden tenminste. Dat doet Westvleteren in ieder geval niet. Gaat er dan nog geld naar de goede doelen? En er komen nog meer vragen op: waarom verkopen ze niet gewoon meer bier aan de deur? Of waarom niet via de gespecialiseerde bierwinkels, die nu al vaak Westvleteren (voor veel geld) verkopen?

Wij als klanten vinden de authenticiteit van Westvleteren het belangrijkste dat er is. Daarom rijden we helemaal naar de Vlaamse Westhoek. En net die authenticiteit, de belangrijkste merkwaarde van de monniken, gooien ze als eerste weg. Bij de eerste de beste tegenslag. Bij een beetje geldtekort. Waarom, vraag ik me af. Waarom niet op een andere manier aan geld komen?

De geslotenheid is natuurlijk een andere kan van prettig wereldvreemd zijn. Daar kunnen we inkomen. Maar een beetje contact met je klanten lijkt me toch wel handig in een geval als dit. Waarom geen inzameling? Waarom niet vragen aan je klanten wat ze willen? Misschien moeten we gewoon eens een voorstel doen. Iemand een idee?

Lees ook:
Westvleteren in de supermarkt! Werk van de duivel?
Bestetotnutoe’s callcenter belt Westvleteren en faalt
Hoe koop ik Westvleteren?

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

8 gedachten over “Westvleteren: luister naar ons en niet naar Colruyt

 • november 12, 2010 om 23:02
  Permalink

  Het zit wel diep he 😉 Maar toch, goed stuk. Alhoewel ik, net zo hypocriet als die paters, toch een keer naar de colruyt rij voor een kratje als het eenmaal in de winkels ligt.

  Beantwoorden
 • november 15, 2010 om 22:29
  Permalink

  Zoals in de krantenartikels stond, zul je geen kratje Westvleteren kunnen kopen in de Colruyt. Als het ooit al zover zou komen, zal het enkel over de “probeer” verpakkingen gaan. Dat zijn een paar flesjes met een glas. Reken maar dat je flink wat geld kwijt zult zijn voordat je evenveel flesjes in huis hebt zoals er in een krat zitten. En wat ga je mat al die glazen doen ? Een paar is leuk, maar als je per 3 flesjes ook met een glas zit? Verkopen zal er niet direct inzitten, want iedereen kan ze zo gaan halen.
  Enfin, ik ga nu zaterdag én maandag naar de Westhoek telkens 3 kratten halen. Heb een nice deal met een collega dat we telkens de buit splitsen. Vandaag zijn we beide binnengeraakt op de bierlijn, dus dat is dus netto 3 kratten per persoon.
  Ik had wel de indruk dat je vlotter binnen geraakte. vorige keer hebben we 9 maanden aan het bellen geweest, ditmaal was hij op een uur en ik op 1,5 uur binnen….
  Schol!

  Beantwoorden
 • november 16, 2010 om 08:38
  Permalink

  @Danny: we zijn er zo onderhand aan gewend dat iedereen Westvleteren 12 kan bestellen. Behalve dan wij en ons callcenter. Maar vandaag zijn er weer nieuwe kansen en hangen we weer aan de telefoon. Ongetwijfeld tevergeefs maar hé, je hebt een missie of je hebt het niet.

  Beantwoorden
 • november 16, 2010 om 10:30
  Permalink

  Het is wel een beetje naïef van jullie om te denken dat er binnenkort Westvleteren in bakken te koop zal zijn in de Colruyt.
  Even verduidelijken waarom er geen bakken in de Colruyt zullen verkocht worden. Jaarlijkse produceren ze nu ± 60.000 bakken op jaarbasis en draaien nu, naar eigen zeggen, op volle capaciteit. Veronderstel nu dat ze de productie toch kunnen verdubbelen, wat volgens mij utopisch is, dan hebben ze 120.000 bakken op jaarbasis. Veronderstel nu dat ze alle Westvleteren leveren aan de Colruyt en zelf geen bier meer verkopen via hun afhaalwinkel. Dan heeft de Colruyt op maandbasis 10.000 bakken. Er zijn in België meer dan 100 Colruyt winkels, dus per winkel < 100 bakken per maand. Dit zou hier in België een stormloop betekenen naar de Colruyt en dit niet alleen van Belgen maar ook van Duitsers, Nederlanders, Engelsen, Fransen en waarschijnlijk nog andere nationaliteiten. En ik denk niet dat de paters het begin van de derde wereldoorlog op hun geweten zouden willlen hebben.

  Als er ooit Westvleteren verkocht zal worden in de Colruyt, dan zal het een degustatiepakket zijn, met daarin 4 Westvleteren en een glas van Westvleteren. Als ze dit verkopen in de Colruyt voor 25 à 30 Euro en dit rond de eindejaarsfeesten dan zal dit gegarandeert een groot succes zijn waar zowel de Colruyt als de paters van Westvleteren goed aan zullen verdienen.

  Beantwoorden
 • november 16, 2010 om 11:20
  Permalink

  @Irwin: We denken niet dat er bakken bij Colruyt zullen worden verkocht. Ook als het gaat om die proefpaketten met glas, zoals nu bij De Vrede, dan vind ik Colruyt een vreemde keuze.
  Er zijn zat andere kanalen die beter passen bij de beleving van de Westvleteren drinkers.

  Beantwoorden
 • november 16, 2010 om 21:48
  Permalink

  Nah, het is weer niet gelukt. Wel al vaker de ingesprekstoon.
  Op een gegeven moment ga je je toch vasthouden aan dat soort dingen.

  Beantwoorden
 • Pingback: Trappisten op de Katsberg » bestetotnutoe.nl

 • Pingback: Westvleteren vanaf 3 november te koop bij Colruyt » bestetotnutoe.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.