Westvleteren komt naar een supermarkt bij jou in de buurt

Het was weer een heerlijk bestetotnutoe weekend, afgelopen weekend. Er was weer nieuws over onze enige echte obsessie, Westvleteren. En dan leven we pas echt op.

Het verhaal achter Westvleteren kun je lezen op onze site maar we hebben zelf natuurlijk ook een verhaal. Ergens in 2002 zijn we bij de paters langsgegaan en hebben daar onze fraaie houten kratten (bakken, heten ze daar) Westvleteren gekocht. De laatste daarvan hebben we zojuist soldaat gemaakt en het is dus allang tijd om er weer heen te gaan.

Callcenter
Maar daarin hebben we in elk opzicht gefaald. Westvleteren 12 werd in 2005 verkozen tot beste bier van de wereld en sindsdien is het heel moeilijk om er nog bier te gaan kopen. Je moet eerst bellen en dat lukt ons nooit. En iedereen die onze blog leest lukt het wel en dat maakt het allemaal extra pijnlijk. Uiteindelijk schakelden we een callcenter in om voor ons te bellen en zelfs dat lukte niet.

Veel geld armer en geen bier rijker kregen we toch hoop. Gedreven door de hoge kosten van de verbouwing van hun abdij, werd Westvleteren verkocht in de Belgische supermarkt Colruyt. Ja, je kon er niet naar binnen lopen en die kratjes in je auto gooien natuurlijk. Je moest heel moeilijk doen met een bon uit de krant en dan kon je een proefpakket kopen.

Het beste bier van de wereld
En nu dan het goede nieuws: die proefpakketten komen ook naar Nederland! Eind april is het zo ver! Dan liggen ze bij ons in de winkel. En dat niet alleen, Westvleteren is ook weer uitgeroepen tot beste bier van de wereld. Eindelijk lacht het geluk ons weer eens toe. We hoeven helemaal niet naar die veel te verre Vlaamse Westhoek, we kunnen gewoon naar de supermarkt. Voor een proefpakket weliswaar, maar toch.

En dan begint nu het speculeren. Welke supermarkt krijgt de eer ten deel? Gewoon de Albert Heijn? Wij denken van niet. Past niet zo goed. Het Brabantse (en dus katholieke) Jumbo? Of een wat buitenissige outsider? Deen of Jan Linders. Wij gokken overigens op de C1000. Is dat een beetje een Colruyt equivalent?

Nog iets anders: eind april. Eind april. Wij zien perspectieven. Wij zien een bestetotnutoe flashmob op Koninginnedag. Jij en wij op een plein op een vrijmarkt. Honderden mensen met een fles Westvleteren 12 in hun hand in plaats van een blik Grolsch. Hoe koel is dat?
Doe je mee?

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

10 gedachten over “Westvleteren komt naar een supermarkt bij jou in de buurt

 • januari 31, 2012 om 12:23
  Permalink

  Leuk idee die flashmob!
  FF kijken welke supermarkt het wordt, maar ben érg benieuwd!

  Beantwoorden
 • januari 31, 2012 om 13:29
  Permalink

  Jumbo zou zomaar kunnen: erg goed (speciaal)bierassortiment hier in Den Haag/Voorburg. Orval in de schappen! Nog nooit buiten België gezien.

  Beantwoorden
 • januari 31, 2012 om 14:44
  Permalink

  Een equivalent van de Colruyt… Hmm. Heb daar vaak boodschappen gedaan in mijn Belgie tijd. In Nederland zou ik denken aan de Sligro, Makro of godbetert de Lidl / Aldi.

  Maar goed, buiten een tweetje niets te vertellen over de 10 jarige WV 12?

  Beantwoorden
 • februari 1, 2012 om 10:39
  Permalink

  De Makro lijkt me wel wat. Vooral ook omdat je daar een pasje voor nodig hebt. Mooie gelegendheid voor een rel en een run op Makro-pasjes. Past goed bij de Westvleteren-strategie.

  Beantwoorden
 • februari 3, 2012 om 10:38
  Permalink

  Gezellig in de buurtsuper, Dekamarkt, Spar. Of toch wat groter en de Dirk.

  Klinkt ook als een echte naam “Dirk Westvleteren”, de ridder die de burcht van Aemstel neder zijgde met zijnen klievende gisten.

  Die Flashmob krijg je vast ook wel in het Guinness book of records “biggest Westvleteren 12 drinking crowd ever”. En dat geeft weer extra attentie voor jullie blog. En het blijft helemaal in het bier.

  Beantwoorden
 • februari 3, 2012 om 11:14
  Permalink

  @ai Hoeveel mensen hebben we nodig voor de biggest Westvleteren 12 drinking crowd ever? Er wonen nu 23 paters in de abdij dus ik denk dat we 25 man nodig hebben. Dat moet toch lukken en zeker op Koninginnedag.

  Beantwoorden
 • februari 6, 2012 om 12:42
  Permalink

  @Arnoud,

  Ha, maar ja he, dieën paters kunnen terug slaan. Seinen ze alle trappisten ter wereld in, sturen ze een fles per pater en hoppa, moet he er toch zo maar ff 150 hebben 😉

  Volgens mij is het nog niet eerder gedaan, dus ik denk dat je met 25 wel eens genoeg kan hebben. Locaties genoeg die waarschijnlijk wel mee willen werken
  – Jopenkerk in Haarlem. Zit een pleintje voor, kun je met zijn allen santé roepen tegen de fotograaf.
  – In de Wildeman in Amsterdam, lekker binnen (wel op tijd zijn, anders kom je niet meer door de massa mensen die buiten zijn heen)
  – De Beyerd in Breda (rustiger dan Amsterdam en brede stoep, goed café ook en….in het Katholieke zuiden 😉

  Overigens is mijn vraag of jullie bieren opleggen met voorgaand bericht ook beantwoord. Een Westvleteren uit 2002…

  Beantwoorden
 • februari 6, 2012 om 13:12
  Permalink

  @Arnoud,

  Ik heb nog ff op de site van Guinness book of records zitten kijken, maar niets over drinking crowds en/of Westvleteren.

  Als je met Hayo gaat staan heb je kans dat je het record al binnen hebt 😉

  Met 25 personen zou je denk ik wel een eind moeten komen. Kan je gelijk een record vestigen op de meeste simultaan geopende flesjes Westvleteren 12.

  Beantwoorden
 • maart 16, 2012 om 15:16
  Permalink

  Als het “Met zoveel mogelijk mensen WestVleteren 12 drinken” niet op 30 april is wil ik wel komen. Die dag wel iets beters te doen, zoals slechter bier (pils) drinken. Beyerd Breda mag, dat zit hier letterlijk om de hoek 😀 Utrecht ook prima (Olivier?)

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.