Westvleteren 8 tegen Rochefort 8

Opdracht
Een paar weken geleden hebben we een bierproeverij gedaan. En we hadden een leuk extraatje: een Westvleteren 12 en een St Bernardus Abt blind proeven. En net zo als bij ons, waren de meningen verdeeld. Maar bij deze proeverij kregen we van een van de meer enthousiaste bierdrinkers een opdracht mee naar huis. Twee flesjes bier, en niet zomaar bier. Een Rochefort 8 en een Westvleteren 8. En daarbij het verzoek om deze twee te vergelijken en daar een stuk over te schrijven.

Kleine broertjes

Tjsa, twee kleine broertjes van twee absolute klassiekers. In eerste instantie voelt het een beetje raar, maar hoe langer je er over nadenkt hoe leuker het wordt. We hopen op knappe subtiliteit, op mooi gebrouwen bieren die goed in balans zijn. Die grote jongens kunnen nogal overweldigend zijn, de kleintjes moeten het toch wat meer hebben van de balans en lichtere smaken.

Westvleteren
De Westvleteren 8 is mooi om naar te kijken. Diep donkerrood, met een fijne schuimkraag. Het koolzuur parelt mooi omhoog. De geur valt wat tegen, we hadden gehoopt op wat meer. Nu haal je er wat fruit en hop uit maar het komt je niet tegemoet. En hetzelfde gaat op voor de smaak. Zoetige fruitigheid met wat karamel en drop. En aan het eind een lekker bittertje. Prima biertje maar het haalt het bij lange na niet bij zijn grote broer. De 12 gaat als een stoomwals door je mond, alle smaken vloeien schitterend in elkaar over. Alles klopt. De 8 is dat ook maar dan net niet. Het lijkt te veel op een minder zware 12 en dat werkt net niet.

Rochefort
Rochefort 10
is een van onze all time favorites. We beginnen dus met wat weerstand aan de 8. Maar hij ziet er wel mooi uit. Ook diep rood met een fijne schuimkraag. Maar bij de Rochefort 8 komt de geur je wel tegemoet. De bekende banaan, rood fruit en hopgeur van de 10 is ook aanwezig bij de Rochefort 8. Hm, zou dit ook een afgezwakte versie van zijn grote broer zijn? Ja, helaas wel. Ook hier hebben we continu het idee dat we liever een Rochefort 10 zouden drinken. De 8 lijkt zo ontzettend op de 10 maar is het ook net niet.

Wij drinken ze niet
We houden er een beetje een raar gevoel aan over. Twee lekkere bieren maar wij drinken ze nooit. En dat komt alleen omdat ze compleet overklast worden door de 10 en 12. Je vraagt je af wat het nut van deze twee bieren is. Leuk experiment, nu weten we in ieder geval zeker dat we liever hun grote broers hebben. Moeten we echt kiezen? Dan is het de Rochefort 8. Fruitiger, hoppiger en net wat meer smaak.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

7 gedachten over “Westvleteren 8 tegen Rochefort 8

 • februari 21, 2012 om 18:32
  Permalink

  Goeie review. Krijg spontaan zin in een Rochefort 10!

  Beantwoorden
  • augustus 20, 2021 om 15:48
   Permalink

   Ik kan me vinden in de beschrijving van de Westvleteren 8, die doet alleen maar verlangen naar de 12.
   De Rochefort 8 is een veel evenwichtiger bier. De balans klopt. Daar waar het zoet in de RF 10 soms iets overheerst vind dit in de 8 beter kloppen.

   Zelf drink ik de Rocheforts graag net iets koeler dan de bieren van Westvleteren

   Voor wat het waard is..

   Beantwoorden
 • februari 24, 2012 om 01:04
  Permalink

  Voor op gesteld het aller beste bier is volgens mij de Westvleteren 12. De Rochefort 8 drink ik het meest. Net iets minder zwaar en uitgesproken als zijn grote broer, en daarom wat mij betreft een topper. Al is op zijn tijd de Rochefort 10 ook heerlijk.

  Beantwoorden
 • februari 24, 2012 om 15:54
  Permalink

  Wederom een heerlijk artikel om te lezen. Je wordt er enigzins ook direct wat dorstig van 😉

  Maar ik ben zelf (ook) een grotere liefhebber van de Rochefort 8. De 10 is wat aan de te zware kant, en de alcohol overheerst ook iets te veel bij de 10. Maar het is geen straf om de 10 te drinken hoor!

  Beantwoorden
 • maart 9, 2012 om 14:54
  Permalink

  Inderdaad, je krijgt er dorst van! Ik loop effe langs de AH voor een 6 packje West Vleteren… Oh, nee. Dat kan niet. Daarom wint Rochefort op alle fronten gezien verkrijgbaarheid weliswaar dodelijk is voor je imago maar wel zo handig is.

  Beantwoorden
 • maart 9, 2012 om 19:27
  Permalink

  Moeilijk kiezen tussen Westvleteren 12 en Rochefort 8, zo vaak kan ik ze niet met elkaar vergelijken. In elk geval vind ik de Rochefort 8 (nog) beter dan de Rochefort 10. De Rochefort 8 is wat mij betreft beter vanwege de grotere complexiteit van de smaak. Misschien komt dat door het hogere alcoholpercentage, maar de Westvleteren 12 is ook 10,2% en die steekt ver boven zijn kleinere broertjes uit…

  Beantwoorden
 • juni 17, 2013 om 13:05
  Permalink

  De rochefort acht bekoort mij steeds meer tov de 10. De 10 is een heerlijk hartverwarmend biertje maar hij is wel zoet,zoet,zoet. De bittere noot is bijna volledig verdwenen. De acht is een krachtiger bier in de zin dat het een mooie bitter, en een flinke lading koolzuur bevat.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.