Westvleteren 12 te koop bij de Sligro: inschrijven vanaf 20 maart

Eindelijk is het dan zover: je kunt Westvleteren kopen in Nederland. En wel bij de Sligro. Helaas niet die mooie houten krat maar wel de cadeaudoos met 6 flessen Westvleteren 12 en twee glazen. De fameuze bouwsteenbox dus. Maximaal 1 per klant en je betaalt €27,50.

Speciale website
Om de verwachte stormloop in goede banen te leiden opent Sligro aanstaande dinsdag een speciale website waarop iedereen zich kan inschrijven. Met die inschrijving kun je dan vanaf 10 april in de Sligro-winkel je doos afhalen. Hoewel, iedereen? Sligro is geen consumentenwinkel maar een groothandel. Je hebt dus een Sligro-pasje nodig.

7500 bouwsteendozen
Zelfs mét Sligro-pasje moet je opschieten want er zijn in totaal maar 7500 bouwsteendozen beschikbaar. Inschrijven kan tot 2 april maar wij denken dat je er gelijk aanstaande dinsdag bij moet zijn. Voor je het weet zijn ze natuurlijk weg. Regel of leen dus vandaag nog een pasje van Sligro! Afhalen kan trouwens nog tot 14 april.

Verrassend
Na Colruyt is Sligro de tweede verrassende beslissing van de Trappisten Westvleteren. Waarom een groothandel en niet een supermarkt waar ook consumenten kunnen winkelen? Wij hadden toch liever gezien dat de echte bierwinkels en gespecialiseerde slijters de eer hadden gekregen. Had je ook geen pasje nodig.

Maar voor de paters is deze keuze natuurlijk niet zo gek. Woordvoerder Wilco Jansen van Sligro geeft aan dat er al langer contacten zijn met de monniken van Westvleteren. Sligro kan de logistiek van de verwachte grote vraag naar Westvleteren makkelijk aan. Hoeven de monniken zich daar niet druk over te maken.

Bierkenners
Aan de andere kant past Sligro nog best goed bij Westvleteren. Ze verkopen nu al alle andere Trappistenbieren. En Sligro levert aan de horeca, waar over het algemeen wat meer aandacht is voor kwaliteitsbier dan in de supermarkt. De biermarkt is in Nederland natuurlijk anders dan in België. De gemiddelde Colruyt-klant weet waarschijnlijk beter wat Westvleteren is dan de gemiddelde Nederlander. Via Sligro komt Westvleteren bij meer de horeca terecht en daarmee bij de bierkenner. Dat is belangrijk voorde paters van Westvleteren, volgens Wilco Jansen.

Je hoeft dan ook niet in de Sligro-folder op zoek naar deze aanbieding. Vanaf maandag worden de Sligro klanten die nu al speciaalbier afnemen per mail geïnformeerd. Want voor Sligro is dit een mooie manier om zich weer eens op de kaart te zetten als leverancier van speciaalbier. Ze hebben jarenlang de deur platgelopen bij Westvleteren en daar worden ze nu voor beloond.

En jij? Heb je dat pasje nou al?

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

20 gedachten over “Westvleteren 12 te koop bij de Sligro: inschrijven vanaf 20 maart

 • maart 16, 2012 om 14:07
  Permalink

  Jammer hoor. Iets unieks wordt zo iets commercieels… misschien ben ik wel te oubollig 😉

  Gelukkig heb ik zelf nog een fles of 12 MET houten krat in de kelder staan 😉

  Beantwoorden
 • maart 19, 2012 om 12:41
  Permalink

  ben nlij dat ik zelf in het bezit ben van zo’n anderhalve krat van dit goddelijke vocht.jammer dat de actie zo gaat verlopen,ook wel begrijpelijk.mensen zouden gaan vechten voor een doosje trappist.

  Beantwoorden
 • maart 19, 2012 om 16:27
  Permalink

  Mooie actie hoor maar de bricks zijn wel duurder dan bij de Colruyt actie. Ik heb er wel een besteld, nu maar afwachten of ik hem ga krijgen. Als het niet zo is is het nog geen man over boord want ik ben maandelijks wel een keer te vinden op de abdij……

  De site is trouwens al open hoor!!!

  Beantwoorden
 • maart 21, 2012 om 23:32
  Permalink

  Tijd voor actie!

  Kon ik vroeger gewoon die 10 bakken inladen en wegrijden, waarna je wat gefronste blikken kreeg over flesjes zonder etiket (gevolgd door een extatische blik na de eerste slok ;-), moet je nu voor veel te veel geld bij de Sligro een kartonnen doos halen….

  Tijd voor actie!

  Als we hier en op alle mogelijke andere plekken met zijn allen beginnen rond te bazuinen dat Westvleteren een overtrokken media en marketing gehypte flutsbier is en dat lang genoeg volhouden, liefst over andere bieren beginnen zoals Rochefort 10 of “speciaalbieren” van grotere brouwerijen, dan hebben we wellicht over twee jaar weer kans om gewoon onze bakken bier in Westvleteren te halen.

  Tijd voor actie dus!

  Heinken rules, koop dat allemaal, bel desnoods naar Zoeterwoude, maar echt, geloof me, prima biertje, moet je echt eens proberen. Ga zeker niet bier drinken van een stel maffe Belgische kerels die tussen het bidden voor een goed brouwresultaat door zo af en toe met de roerstok in de ketel draaien. Van dat werk dus. Westvleteren? Pfff, geef mij maar een Kwak. En zo verder.

  En dan gewoon weer zelf rustig bier halen aldaar.

  Beantwoorden
 • maart 26, 2012 om 18:09
  Permalink

  Ik heb toch maar ingeschreven voor zo’n pakket. €27.50 ex btw is aardig aan de prijs, maar aan de andere kant heb ik ook bieren op die per fles duurder waren.
  Ik heb de Westvleteren 12 al eens op en ben niet zo lyrisch als veel andere mensen. Het is absoluut niet mijn favoriete bier. Toch wil ik zo’n pakketje wel hebben, omdat ik hem dan met weinig moeite nog een keer kan proeven en ik kan een flesje laten agen. Heen en weer naar Westvleteren rijden kost aan benzine al gauw net zoveel geld.
  Tevens hou ik dan nog 4 flesjes over die ik vast wel (inter)nationaal kan ruilen met een andere liefhebber voor een bier wat ik hier anders niet zou kunnen krijgen.

  Ik snap dat de Westvleteren liefhebber liever zou zien dat dit bier bij de lokale Jumbo te halen is (waarbij ik me afvraag: zou het bier dan nog steeds zo geweldig zijn?), maar of je deze actie nou boycot of niet – dat zit er gewoon niet in denk ik.

  Ik denk dat de Sligro geen moeite zal hebben om ze alle 7500 kwijt te raken. Met een beetje commerciële instelling en wat geduld kun je er zo 50 tot 70 euro winst op maken.

  Beantwoorden
 • maart 26, 2012 om 23:47
  Permalink

  Wat mij betreft zouden ze nou juist écht alleen bij de Trappisten te krijgen moeten zijn. Juist die tocht naar Westvleteren maakte het zo mooi vond ik.

  Gezellig met vrienden naar Gent of gelijk door naar het Heuvelland. Lekker bier drinken en goed eten. En dan met een kater naar de Paters om je bier te halen.

  Het maakt het bier niet beter of slechter, maar het gaat om de weg er naar toe, wat er dan allemaal gebeurd, de moeite die je moet doen en de weg terug. En dat je dat allemaal weer even voor je netvlies hebt als je zo’n pijpje opentrekt en de inhoud proeft.

  En dat die Westvleteren bieren dan eigenlijk niet echt te drinken zijn doet dan niet meer ter zake 😉

  Beantwoorden
 • maart 27, 2012 om 10:39
  Permalink

  Haha, nee, klopt helemaal ai, de reis er heen en de ervaringen die er bij komen kijken bepalen voor mij ook de meerwaarde. Ik heb gelukkig no ruim 1,5 krat staan die ik zelf heb opgehaald.

  Over smaak valt niet te twisten, maar als je echt op smaak gaat beoordelen, zijn er zeker wel veel lekkerdere bieren te vinden dan de Westvleteren 12. Rochefort 8 is 1 van mijn favorieten bijvoorbeeld

  Beantwoorden
 • maart 27, 2012 om 11:18
  Permalink

  @ai Dan heb ik je comment een beetje verkeerd begrepen geloof ik. Excuses!
  Ik vind het zelf de moeite niet helemaal waard met al dat bellen en ophalen. Ben er wel een keer geweest en dat was natuurlijk wel een leuke ervaring. Hoefde toen zelf niet te rijden dus heb in In De Vrede lekker alle 3 de bieren kunnen proeven onder het genot van hun trappisten kaas. Een degustatiepakketje gekocht (nee meneer, maximaal 1 pakket per persoon) met een glas waar geen logo op zat.
  Maar ik ben dus van mening dat ik op 10 kilometer afstand bij de Mitra van Bergen lekkerdere bieren kan krijgen met een stuk minder gedoe. Maar voor de echte liefhebber is het bier al die moeite wel waard.

  Beantwoorden
 • maart 28, 2012 om 13:55
  Permalink

  Ach , het zal best een hype zijn en volgens de mannen van Tournee Generale is de St bernardus abt een prima alternatief maar ik wil toch wel eens proeven wat die Westvletern is.
  Voor het oevrige gaan we aan de Kwak en de Tripel karmeliet.

  Beantwoorden
 • maart 28, 2012 om 20:24
  Permalink

  @André: No offense taken!

  Voor de smaak hoeft het ook allemaal niet. En hoe kan je nou een Westvleteren (6, 8 of 12) vergelijken met een Geuze van Cantillon of een Ale van Saint Peters? Dat is zoiets als witte wijn, rode wijn en champagne vergelijken op wat het beste druivensap ter wereld is!

  Kan niet en smaken verschillen. Ik geef je helemaal gelijk dat er lekkerder en betere bieren te krijgen zijn op een kleinere afstand dan Westvleteren.

  Juist die reis (en dan heb ik het over de tijd dat je kon bellen om te horen of er wat te koop was, keurig in Vlaams en Frans ingesproken door een monnik op een antwoordapparaat waarop je geen boodschap kon achterlaten) en het verblijf in de buurt met vrienden (Westvleteren halen als aanleiding om een weekend met vrienden op stap te gaan in het Heuvelland) maakten het tot een fijn bier. En dat is nu helemaal weg. Jammer vind ik dat.

  @Peter, die Sint Bernardus is prima (en dat zeg ik niet vanwege mijn “Westvleteren is futbier” campagne). Ik heb Sint Bernardus 12 en 8 laten rijpen en was daar erg over te spreken. Kan ook niet anders. Die brouwerij heeft nou eenmaal ervaring met Westvleteren en zit in de buurt van die andere topbrouwers……

  Dus aan allen, om te zorgen dat we over een tijd gewoon weer kunnen bellen om te horen of er bier te halen is en dan er heen kunnen rijden om 10 bakken op te pikken, spread the word:”Westvleteren is a hype!”, “Westvleteren is flutbier” en zo verder. Of beter nog, stem op die amerikaanse site op andere bieren. Laten we er een kiezen en daar massaal op gaan stemmen, steeds weer. En overal dat bier benoemen in iedere post op elk mogelijke site, blog, tweet en wat dies meer zij. Terwijl je rustig van een ander biertje nipt 😉

  Beantwoorden
 • april 3, 2012 om 16:15
  Permalink

  Mail binnen van Sligro dat er een bouwsteen klaar staat voor me! Proost

  Beantwoorden
 • april 3, 2012 om 17:30
  Permalink

  Ook ik mag een bouwsteen of twee (2 pasjes…) ophalen. Ben toch wel benieuwd of t de prijs waard is!

  Beantwoorden
 • april 3, 2012 om 22:45
  Permalink

  Ik mag er ook een af halen volgende week in Eindhoven, CHEERS

  Beantwoorden
 • april 4, 2012 om 07:25
  Permalink

  Waar ik heel benieuwd naar ben: zijn er al mensen die ‘uitgeloot’ zijn? Die dus een mailtje hebben gekregen van Sligro waarin staat dat ze geen box kunnen afhalen?

  Beantwoorden
 • april 4, 2012 om 11:52
  Permalink

  Alle Sligrokaarthouders die ik ken -kleine 10 kaarten hebben aangevraagd- mogen allemaal een pakket ophalen. Geen meldingen van ‘uitloting’ dus.

  Beantwoorden
 • Pingback: Een bouwteenbox Westvletern besteld? Je kunt er twee afhalen! » bestetotnutoe.nl

 • Pingback: Bestetotnutoe gaan naar Amerika » bestetotnutoe.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.