Wensen voor 2013

2013Beste wensen…
Uiteraard iedereen de beste wensen. Wij hebben veel zin in 2013. Nieuwe site en weer een hoop leuke dingen in het vooruitzicht. Nog net op de valreep blikten we terug op 2012. Heineken en hun uitwringbeleid was toch wel een stevig dieptepunt. Gelukkig was daar Mommeriete die ons vele leuke momenten wist te bezorgen in 2012.

Maar bij een terugblik hoort natuurlijk ook een vooruitblik. 2013 is een blanco doek, daar kunnen we onze wensen en hoop voor 2013 wel op los laten. Welke wensen hebben wij voor 2013?

 Kwaliteit
2012 zag een behoorlijke explosie van nieuwe kleine brouwerijen. Zowiezo stond Nederlands bier flink op de kaart in 2012. Een hele week lang zelfs. Helaas laat de kwaliteit van veel van deze initiatieven te wensen over. Vaak klakkeloos gekopieerde Amerikaanse stijlen. Helaas ook regelmatig met brouwfouten. En dat is jammer want aan enthousiasme en creativiteit ligt het niet. Wij hopen dat de kwaliteit van het Nederlandse bier een flinke vlucht omhoog maakt in 2013.

BoreftsMeer Boreften
Borefts behoort tot de top van bierfestivals. En dan niet alleen Nederlandse maar het kan zich behoorlijk meten met grote Europese festivals. En daar willen we meer van. Zo’n festival waarbij alles klopt, de bieren, de mensen, de sfeer en vooral de grote verscheidenheid aan bieren.

Hop SlovenieEigen hop eerst
Vergeet al die exotische hopsoorten. Genoeg van alle citrushopbommen. Nieuw Zeelandse hop? Laat maar zitten. Europa is de bakermat van hop. Tijd om de leidende positie weer terug te nemen. Popperinge is maar drie uur rijden en dan zit je middenin schitterende hopvelden. Kent? De overtocht naar Engeland is iets meer dan een uur. Hop is om de hoek. Sterker nog, zelfs in ons kleine Nederland kom je hop tegen. Gulperen teelt al jaren zijn eigen hop.2013 mag wat ons betreft het jaar worden van Europese hop.

Gewoon bier
We zijn nooit te beroerd om een leuk experiment te promoten. Heftige bieren? Helemaal geweldig. Bier met beveranus? We drinken het. Bier van meer dan 40% alcohol? We kopen het t-shirt. Maar soms…..soms willen we gewoon een goed gebrouwen bier. Geen poespas, geen overvloed aan bitterheid, geen bizarre ingredienten. Gewoon een mooi en goedgebrouwen bier. Kijk naar het ons geliefde Thornbridge, altijd goed en gebrouwen zoals het hoort. Nederlandse brouwers,experimenten prima, maar zorg alstublieft voor een lekker normaal bier.

Zuur, zuurder, zuurst
We zien het met angst en beven tegemoet. De zure golf. Zuur bier gaat het worden in 2013, en wij houden helemaal niet van zuur. Geuze’s, Lambieken en Vlaamse bruinen? Dat is wat je moet drinken in 2013. Bierliefhebbers neigen steeds meer naar authenticiteit. Veel authentieker dan Geuze’s kan je niet worden. Authenticiteit is natuurlijk een mooi ding, alleen zijn we bang dat het door slaat. En dat willen we helemaal niet. Onze wens voor 2013 is dat deze zure zegetocht bescheiden blijft. Zuur past binnen het hele gamma aan smaken, alleen niet helemaal in de onze.

Al met al…
Hebben wij zin in 2013. We gaan weer veel proeven en schrijven. Borefts staat natuurlijk weer in de agenda, net zoals het Bokbierfestival. En natuurlijk ons jaarlijkse hoogtepunt: de bierbloggersconferentie. Dit jaar in Edinburgh, Schotland.
We gaan er een mooi bierjaar van maken. Heb je zin om een keer een biertje met ons te drinken? Laat het ons weten, wij zijn altijd op zoek naar nieuwe bieren en nieuwe kroegen. Of als je een keer een proeverij wilt doen voor je vrienden? Dat kan, we organiseren erg leuke proeverijen.
Proost op 2013.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

2 gedachten over “Wensen voor 2013

 • januari 9, 2013 om 12:54
  Permalink

  Aan bierfestivals was in 2012 geen gebrek, er was haast ieder weekend wel iets te doen, en meestal was de balans tussen experiment en “gewoon bier” heel mooi, bv. op het Wormers Bierfestival, waar de organisatie ook echt d’r best had gedaan om zowel experimentele als brave brouwers uit te nodigen, en alles wat daar tussenzit. Het leukste experimentele festival was er in tweevoud: zowel in het najaar als in de winter presenteerde hobbybrouwers zich op Kimchi in Amsterdam. Zuurpruimen konden hun hart ophalen op het Brettanomycesfestival, toch wel uniek in Europa.
  Naar het zich laat aanzien krijgen al deze festivals weer een vervolg in 2013. Gewoon heengaan dus, dan wordt ’t ’n topjaar!

  Beantwoorden
 • januari 9, 2013 om 13:14
  Permalink

  Ach, de explosie aan experimenten zal wel weer afnemen, hoop ik althanns. Zoals je stelt onder het kopje “Gewoon bier”, al die aparte bieren zijn best aardig en leuk, maar de basis wordt wel eens vergeten. Mijn hoop is dan ook dat het in 2013 minder biersoorten maar meer kwaliteit wordt. Niet meer gek, gekker, gekst, maar juist goed, beter, best! Ik kijk er naar uit 🙂

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.