We’ll get Babylonian on yo ass

Een paar weken geleden linkte wij door daar dit stripje. Een van onze lezers, Peter, is kennelijk een stevige geschiedenis nerd. In een paar woorden zette hij ons flink te kijk. Daar ging onze betrouwbaarheid en objectiviteit in een keer door de plee. Weken hebben we in dubio gezeten. Hoe zou men ons nu zien? Kunnen we nog wel door?

Maar we hebben ons herpakt. Peter: we pakken de handschoen op. We duiken in de stoffige hoeken van de biergeschiedenis. De laatste steen moet boven komen. En we beginnen met de eerste. In het stripje staat dat Babyloniërs hun bier zeer serieus namen en brouwers die slecht bier brouwden, verdronken werden in hun eigen bier. Babyloniërs namen hun wetten sowieso erg serieus. De code van Hammurabi is een van de oudst bekende wetboeken (als je dat al zo kunt noemen). Die code regelde behoorlijk wat verschillende zaken en bier komt er regelmatig in voor.

Het feit dat die ouwe Babyloniërs hun bier serieus namen, is wel algemeen aangenomen. Ze hadden er immers een godin voor: Ninkasi. Het oudst bekende recept voor bier is van de Summeriërs, die deel uitmaakten van Babylonië. Veel serieuzer dan dit kun je volgens mij niet worden.

Maar ja, verdrinken in slecht bier is wel weer een treetje hoger in het serieus nemen van je bier. Nou moet je wel weten dat lang geleden (ongeveer 2000 jaar voor Christus) straffen ietwat anders waren dan nu. Terugkeren in de maatschappij? Gelul. Oog om oog, tand om tand. Steek je je neus in zaken waar je je niet mee moet bemoeien? Dan gaat je neus eraf. Dat soort werk. Iemand verdrinken omdat hij of zij (met name zij, want in Babylonië brouwden de vrouwen) slecht bier levert, is dus niet zo heel heftig.

Nou moeten we heel eerlijk zijn… er werd niet verdronken in het eigen brouwsel. Maar verdronken werd er wel. Wet 108 van Hammurabi zegt er wat over. Kennelijk mocht je toen je bier betalen in graan. Maar geld was ook goed. De waardin (toen mocht je alleen een kroeg uitbaten als je vrouw was), accepteerde beide, maar moest dan wel evenveel bier schenken. Dus betaal je met graan, dan krijg je een glas. Geef je zilver met dezelfde waarde als het graan, dan moet je evenveel bier krijgen. Werd je genaaid door de uitbaatster, dan had ze een probleem. Want dan werd ze simpelweg verdronken. Niet in bier helaas, maar gewoon in water.

Dus, verdrinken in je eigen slechte bier is niet historisch aan te tonen. Dat ze nogal juridisch heftig reageerden op bier en prijzen staat letterlijk in steen gegrift.

Volgende keer kijken we naar de alcoholconsumptie van de vikingen.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

2 gedachten over “We’ll get Babylonian on yo ass

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.