Wat vinden Engelsen van Nederlands bier?

We zijn een weekje terug. De levers beginnen weer een beetje tot rust te komen. De vele kilometers die we maakten om ’s Neerlands trots te redden beginnen steeds meer een herinnering te worden. Kortom, na een weekend compleet te zijn ondergedompeld in bier en bloggen heeft het normale leven weer toegeslagen.

Onze epische tocht ken je onderhand wel. Wat we daar deden? Ontzettend veel: seminars over blogplatforms, social media en bloggen, vergelijkend proeven met verschillende bierglazen, allemaal dingen voor de uber biergeeks. Leuk en leerzaam maar eigenlijk waren we daar met een doel. Het Nederlandse speciaalbier promoten.

De Nederlandse tafel
En dat is behoorlijk gelukt. Bij het uitladen van de aanhanger kregen we vele goedkeurende blikken toen we voor de derde keer terug moesten omdat de kar nog niet leeg was. Er was speciaal bier uit Polen, Italie, Zweden en uiteraard uit Nederland. Allemaal netjes een tafel met het land erop, erg netjes en officieel. Behalve onze tafel, of eigenlijk tafels, we hadden zo veel bier dat we twee tafels nodig hadden. Op onze tafels stonden trots: Jopen Jacobus, Rook en Vuur van de Molen, IJpa van ’t IJ, Russian Imperial Stout en TIPA van Emelisse en Chateau Neubourg van Gulpener. En omdat we hollanders zijn, echte Goudse kaas met een Nederlands vlaggetje. Aan ons lag het niet.

Emelisse goes English
Beide bieren van Emelisse waren al bekend. Kees Bubberman van Emelisse is in Engeland lekker bezig met de Europese samenwerking. Bij het Live bierbloggen kregen we een bier van Marble wat ze samen met Kees hadden gebrouwen. De Engelse bierbloggers lusten er wel pap van. Dat kan ook nog wel komen door de prijs. Een flesje Emelisse doet ongeveer twaalf pond in een Engelse pub.

Dure Molen
En die prijs betalen ze ook graag voor een fles van De Molen. Dat Menno Olivier zijn blik gericht heeft op het buitenland was al wel bekend. Hij exporteert meer naar het buitenland dan dat er in Nederland blijft. Ook het Borefts festival blijkt erg bekend in Engeland. De Rook en Vuur zorgde voor een stevige tweedeling. Niet vanwege de kwaliteit maar meer het soort bier. Een Rauchbier is nou eenmaal niet voor iedereen weggelegd. Het peppertje wat in het brouwen is toegevoegd komt pas na enkele slokken naar boven. Wij vonden het lekker, veel engelsen ook maar een aantal vond het helemaal niks.

Kouwe klets
In onze koelemmer lag de Chateau Neubourg lekker koud te wezen. Door het geile blauwe flesje zwermden dorstige Engelse bierbloggers rondom onze tafel. En we moeten zeggen, de kwaliteitspils van Gulpener hield goed stand in het geweld van de heftige speciaalbieren. Mooi om te zien hoe alle verwende biergeeks moesten toegeven dat de Chateau Neubourg prima te drinken was.

Naakte wijven
En we hebben het beste tot het eind bewaard. De IJpa van ’t IJ en de Jopen Jacobus. Het etiket van de IJpa zorgt natuurlijk voor de nodige opmerkingen. Toen we de flesjes opentrokken volgenden er nog vele opmerkingen. De IJpa was een enorme hit. Eindelijk een ipa die niet bol staat van Amerikaanse hop. Eindelijk een mooie goed gebrouwen IPA die perfect in balans is. Veel moderne IPA’s zijn helemaal niet in balans en moeten het hebben van de hop. Onze complimenten voor het IJ. Goed gedaan.

Het beste bier van Nederland
En dan de Jacobus. We zijn er altijd duidelijk over geweest. Dit is een van de beste bieren van Nederland. In Leeds verschijnen zonder Jacobus kon dus ook niet. We kunnen er kort over zijn, de Jacobus was een enorme giga hit. In no time waren we er doorheen. Ook hier speelde de balans weer de sleutelrol. Een goed bier moet alles in zich hebben en alles moet je kunnen proeven. En dan moet uiteindelijk alles ook nog eens kloppen. En de Jopen Jacobus klopt als een bus. Stel je voor, een zaal vol met dorstige bierexperts. Deze mensen doen eigenlijk niks anders dan bier proeven en schrijven. En dan steek je als brouwer uit Haarlem met kop en schouders ver bovenuit. Waanzinnig.

Trots
En dan is de avond zo’n beetje afgelopen. Overal lege flesjes, een verdwaalde blogger op zoek naar wat overgebleven bier, wij moe, voldaan en met de blaren op onze tong. Maar we waren vooral trots, trots op onszelf maar vooral op het Nederlandse bier.

Bedankt
Nog wel even een bedankje voor Rick Kempen van Bier&Co, Gulpener, Emelisse, De Molen, ’t IJ en Jopen. We zijn blij dat we deze bieren mee mochten nemen. Volgens ons hebben jullie er een stapel Engelse fans bij.

 

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.