Wat is? Water

Water? Dat spul wat uit de kraan komt? Juist.
Die vloeistof waarmee Wim-Lex in zijn vrije tijd mee hobbyt? Inderdaad.
Waar ze nu te veel van hebben in Zuid-Amerika? Hetzelfde spul.
Wat valt daar nou over te zeggen? Water is toch gewoon water?

Dat dacht je. Water is zelfs heel verschillend. Loop maar eens door je supermarkt. Schappen vol met water. Soms hebben ze meer soorten water dan bier.

Bier bestaat voor ongeveer 95% uit water. Water is dus een stuk belangrijker dan je denkt. Er zit ook veel meer in water dan je denkt. Ga maar eens naar de site van waterleidingleverancier. Daar kun je de samenstelling van je water vinden. Niet dat het veel uitmaakt, want een normaal mens snapt er toch geen snars van. Wij wonen in Utrecht en zo ziet ons water er uit.

Met al die verschillende zaken in het water is het dus niet zo gek dat water overal anders smaakt. En dit heeft weer invloed op je bier. De grote brouwerijen hebben mannetjes om alles gelijk te trekken. Dan maakt het niet zo veel uit waar je brouwt. Je voegt wat toe en je haalt wat weg. Klaar ben je.

Kleine brouwerijen kunnen dat niet en moeten het vaak doen met het water dat voorhanden is. Vroeger was dat hetzelfde. Je ziet dat klassieke bierstijlen zijn ontstaan waar het water het best was. We zullen niet te diep ingaan op alle details. We blijven bij een bekend onderdeel van water: hard water en zacht water.

Hard water bevat veel kalk (voor de nerds: calcium en magnesium). Je kent het wel van die ellendig nagesynchroniseerde wasmachinereclames. Tegenwoordig is er niet echt hard water meer. Vroeger wel en het werd niet veel harder dan in Dublin. Door het vele kalk in het water was het onmogelijk om een hoge zuurgraad (ph-waarde) in het brouwwater te halen. De ph-waarde is van belang om alle voedingsstoffen uit de mout te kunnen halen. Door te brouwen met gebrande mouten konden ze de ph-waarde op orde krijgen. Door het water te combineren met de juiste mouten ontstond het toch wel het klassieke Guinness. Ergens anders dan in Dublin kon het dus niet gebrouwen worden.

Zacht water is logischerwijs het tegenovergestelde van hard water. Het water in Plzen in Tsjechie is zachter dan je kussen. En zoals je weet komt pils oorspronkelijk uit Plzen. Het zachte water zorgt ervoor dat de ph-waarde van het brouwwater optimaal is. De brouwers in Plzen konden dus simpel met pilsmout brouwen en toch voldoende smaak en alchohol krijgen. Een bijkomend voordeel van het water in Plzen, was dat er weinig of geen sulfaten in zaten. Sulfaten reageren met hop en zorgen voor minder hopsmaak en aroma. Doordat die nauwelijks in het water zaten, ontstond er een schitterend licht bier met een heerlijk hoparoma.

Water is dus niet zo maar water. Het is van veel groter belang voor bier dan je denkt. Drink dus niet zo maar dat biertje weg, denk even na over wat er in zit. En waar het vandaan komt.

Volgende keer: Gist

Lees ook:
Wat is? Mout
Wat is? Hop
Drinken als de bestetotnutoe

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

2 gedachten over “Wat is? Water

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.