Wat is? Mout

Oke, we weten dat je bier kunt proeven. Maar wat proef je dan? Waarom smaakt het ene bier naar een citroen en de andere naar een bruine boterham? Er zitten eigenlijk maar vier dingen in bier: water, mout, hop en gist. Dus waarom kan een Weihenstephaner naar kauwgom smaken?

Wil je een ultieme bierkenner worden? Bestetotnutoe heeft je al helpen proeven maar je moet ook weten wat je proeft. Daarom beginnen we een nieuwe serie waarin je kunt leren welke ingrediënten je proeft als je bier drinkt. We starten met de mout.

Mout is eigenlijk gerst, een soort graan. Door de mout nat te maken gaan de zaden ontkiemen. Dat ontluikende leven wordt dan meteen doodgeroosterd. Het zetmeel in de zaden is dan al omgezet in suiker en daar kan een brouwer veel meer mee. Dat roosteren duurt maar even en dan heb je een hele lichte mout. Voor pils bijvoorbeeld.

Mout kan ook langer geroosterd worden en dan wordt het donkerder. Denk maar eens aan een Palm. Die is al iets donkerder dan pils en dat komt door de mout. Een echt zwart bier als een Guiness heeft ook echt een zwarte, lang geroosterde mout nodig. En dat proef je ook. Maar elk bier heeft veel pilsmout nodig want van alleen lang geroosterde mout kun je geen bier brouwen.

Naast kleur zorgt mout voor body in het bier. Het is het makkelijkst te herkennen door de broodachtige smaak. Een echt lekker moutig bier is de Gulpener Dort. Als je een Dort drinkt dan proef je brood, karamel en zelfs een beetje roggebrood. Die smaak, dat is de mout.

We bewaren natuurlijk het beste tot het laatste. De mout zorgt (samen met de gist) voor de alcohol in het bier. Die suikers waar we het over hadden, die lossen op in het bier. De gist gaat daarna aan de slag en verandert de suiker in alcohol en nog wat andere zaken. Maar later meer over gist.

Je hoofd loopt waarschijnlijk over. En terecht, dit is echt het absolute topje van de ijsberg wat betreft mout. Geef ons een week en dan zijn we nog niet klaar over mout. Er zijn tientallen verschillende soorten mout. Allemaal met hun eigen smaak en hun eigen kleur. Bierbrouwen is vooral het combineren van ingredienten en brouwers beginnen meestal met de mout.

Volgende keer gaan we verder over hop.

Lees ook:
Drinken als de bestetotnutoe
Drinken als de bestetotnutoe deel 2
Drinken als de bestetotnutoe deel 3

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.