Wat is? Hop

Aah hop! Voor velen het belangrijkste onderdeel van bier. Zonder hop geen bier, toch? Nou, niet helemaal. Hop wordt pas 500 jaar standaard in bier gebruikt. Dat is natuurlijk best lang, maar als je beseft dat bier al meer dan 5000 jaar oud is, valt het nogal in het niet. Pas na de middeleeuwen gebruikten alle brouwers hop in hun bier.

Hop is een klimplant. Als je een groen-nerd bent noem je hem Humulus Lupulus. De hop is familie van een niet nader te noemen plant die vaak in verband wordt gebracht met drugs. Sinds we op ons vingers getikt zijn over drugs in onze artikelen zijn we wat voorzichtiger geworden.

In het brouwen worden alleen de hopbellen gebruikt. Dat zijn de bloemen van de vrouwelijke plant. De hopbellen bevatten etherische oliën. Een van de stappen in het brouwproces is het meekoken van hop in de wort. Tijdens dat koken komen de oliën vrij en die vermengen zich in het bier. Ze zorgen voor een drietal zaken:

  1. Bitterheid. Als hop vroeg wordt toegevoegd tijdens het koken, zorgt het voor bitterheid. De oliën vervliegen snel en alleen bitterheid blijft achter. De bitterheid verschilt per bierstijl en per bier.  Tripels zijn bittere bieren. Een La Trappe tripel bijvoorbeeld is heerlijk bitter.
  2. Smaak.  Hop komt voor in veel verschillende smaken. Sommige soorten smaken naar gras, andere smaken bloemig en weer andere naar citrus. Vooral Amerikaanse hoppen smaken naar citrus. Die smaken komen in je bier bij het op tijd toevoegen van de hop. Niet te vroeg want dan vervliegt er te veel. Niet te laat, want dan heb je niet de volledige smaakafgifte. Als je echt citrus wilt proeven, moet je eigenlijk een echt Amerikaans bier drinken. Een echte, hè. Geen Bud. Bier van brouwerij Flying Dog is redelijk te krijgen in Nederland. Vooral hun Raging Bitch knalt echt van de citrushop. Iets dichter bij huis: de oude vertrouwde Duvel. Bloemig en grassig maar ook een beetje citrus. Je kan niet verkeerd gaan met de Duvel.
  3. Geur. Steek je neus in je glas en je weet hoe hop ruikt. Ook hier weer verschillende smaken en geuren. Hopgeur krijg je door de hop zo laat mogelijk toe te voegen tijdens het brouwproces. Sommige brouwers doen de hop in het vergistende bier zelfs na het koken. Dan heb je alleen maar hopgeur. Ruik maar eens aan een Orval, de hopgeur knalt je tegemoet. Zij gebruiken een techniek die Dry Hopping heet. Daar gaat de hop bij het vergistende bier. De oliën die dan vrij komen geven alleen maar geur af. Heerlijk.

Naast al deze smaak heeft hop nog een ander voordeel. Het zorgt dat je bier niet bederft. Ook is het rustgevend. Ben je nogal druk en opgewonden, relax en trek een biertje open.

Hop in vogelvlucht. Voor zo’n benjamin in de brouwgeschiedenis heeft hop een enorme impact gehad en heeft het eigenlijk nog steeds. Er worden nog steeds hoprassen ontwikkelt. Amerikaanse hop is nu helemaal hot. Wil je echt cutting edge bierdrinken ga dan op zoek naar bier met Nieuw Zeelandse hop. Dan ben je echt hoptrendy.

Volgende keer: water

Lees ook:
Wat is? Mout
Drinken als de bestetotnutoe
Drinken als de bestetotnutoe deel 2
Drinken als de bestetotnutoe deel 3

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

4 gedachten over “Wat is? Hop

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.