Wat is? De rest

Misschien dacht je er vanaf te zijn. Mout, water, hop en gist, meer heb je niet nodig voor bier. Klopt, maar gelukkig (of helaas, hangt van je smaak af) worden er nog een hoop andere ingrediënten gebruikt. Je hebt de bekende, zoals kersen, maar ook minder bekende zoals chocola of pizza. Vooral in Amerika gaan ze wel eens los, maar ook Belgen doen graag een greep in de voorraadkast. We laten een paar goede en minder goede ingrediënten de revue passeren.

Goed:

Koriander. Veel brouwers gebruiken Koriander in hun witbier. En dat is lekker, het geeft het bier een beetje een citrusachtig smaakje. En het heeft in de verte wel iets weg van munt. Leuk om te weten: ook Rochefort schijnt een beetje koriander toe te voegen aan hun bieren. En als Rochefort het gebruikt is het altijd goed. Wil je het echt goed proeven bestel dan een witbier. Hoegaarden is een goed voorbeeld.

Sinaasappelschil. Ook weer in veel witbieren. Maar ook in veel tripels worden gedroogde sinaasappelschillen gebruikt. Qua smaak heeft het vooral iets weg van, wat zullen we zeggen…… sinaasappel? Het geeft ook wat extra bitterheid aan het bier. In een Westmalle Tripel proef je de sinaasappel.

Kersen. Of, zoals onze vriendelijke zuiderburen zeggen, krieken. Veel gebruikt in lambikbieren. We zijn er geen fan van, maar gezien het feit dat hele volksstammen dit spul drinken, zal het wel goed zijn. En, brouwers die zo vasthouden aan tradities zoals Lambikbrouwers, hebben bij ons altijd een streepje voor. Voorbeelden? Noem ze maar op: Lindemans, Mort Subite en nog meer van dat soort merken.

Niet goed:

Chocola. Er zijn wat brouwers geweest die het nodig vonden om chocola in hun bier te doen. Laten we even heel duidelijk zijn: Chocola hoort naast een mooie Stout, op een geinig schaaltje. Chocola hoor niet in bier. Zo, klaar uit. Floris Chocolat is dan ook een biertje wat je absoluut moet laten staan. Niet meenemen, sterker nog, gewoon wegpleuren.

Knoflook. Hmm, wat zullen we hier eens over zeggen? Handig om vampieren weg te houden? Goed om te drinken zodat je je schoonmoeder niet hoeft te kussen? Laten we maar zeggen dat knoflook beter past in je pastasaus dan in je bier. De Engelse brouwerij Yates maakt een bier voor een knoflookboerderij.

Pizza: Sorry? Pizza? Jawel pizzabier. Ook hier hetzelfde verhaal als bij de chocola. Pizza moet je eten met een biertje, niet in een biertje. Alhoewel de creativiteit van de brouwers me dan wel weer doen lachen. En waar kun je dit drinken? Uiteraard alleen in Amerika, bij Mama Mia Pizza beer.

Natuurlijk zijn er nog tientallen andere ingrediënten in bier die lekker of juist niet zo lekker zijn. Wij blijven over het algemeen weg van bieren met rare ingrediënten. Zijn er bieren die we echt moeten proberen? Laat het ons weten, wij gaan wel proeven. Lekker of niet lekker dat maakt ons niet uit. We zijn immers altijd op zoek naar het beste bier ter wereld.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

2 gedachten over “Wat is? De rest

 • maart 12, 2011 om 20:51
  Permalink

  Een goede zwarte porter met een kleine chocolade hint kan nog wel lekker zijn. Floris Chocolat gaat veel te ver inderdaad.

  Nog een paar don’t-s: Banaan en kokosnoot (Mongozo, bedankt voor dit inzicht). Volgens mij gaat het dan ook om een super chemische siroop die wordt toegevoegd die een te extreme nepsmaak meegeeft aan het bier.

  En dan zijn er nog de smoked bieren die smaken alsof er een gerookte zalmfilet in het flesje zit… Heerlijk om te eten, maar niet prettig om te drinken. Omdat ik er vanuit ga dat ze hiervoor geen echte zalm gebruiken zet ik deze los van de banaan en kokosnoot.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.