Wat dronken we op locatie?

We zijn op vakantie. Maar eigenlijk ook weer niet. Als opiniemakers in bierminnend Nederland ben je nooit echt op vakantie. Laten we het er maar op houden dat we vanuit een ander land bloggen. In Slovenië en Kroatië om specifiek te zijn. Oost-Europa is pilsgebied. En dat is te merken. Eindeloze rijen blikken met rare namen met onbekende trema’s, apostroffen en te veel klinkers. Maar, alle blikken zijn een halve liter. Bestel je een pivo in een café dan krijg je gewoon een halve liter. Geen gezeur en gezeik, bier drink je per halve liter.

Wij dronken Karlovacko uit Kroatië. Nog best aardig te doen. Niet om met dozen tegelijk mee terug te nemen naar Nederland, maar hier voor je tent in de zon prima. Net iets hoppiger dan de andere pivo’s die we hier dronken. Veel schuim en heel erg licht van kleur. Laat je het ze uitvechten dan wint Bud Lite. Maar ja, die hebben we hier niet kunnen vinden.

We mochten ook het Prima pils proberen. De naam dekt de lading op geen enkele manier. Flauw als water. We hoopten dat op de bodem nog wat smaak zou bevinden.  Anders hadden we het blik nooit op kunnen krijgen.

Uiteraard laten we ons niet uit het veld slaan en drinken dapper verder. Ozusjo was onze derde poging tot het vinden van een acceptabel bier. Driemaal scheepsrecht? Helaas niet. Net zo smakeloos en uitdrukkingsloos als hun collega’s.

Kroaten zijn ook niet gek en weten prima dat ze baggerbier maken. Daarom importeren ze genoeg lekker bier. Elke mini supermarkt heeft Staropramen hoog opgestapeld. Staropramen is Tsjechisch en als er een volk is wat kan brouwen dan zijn het de Tsjechen wel. Lekker bitter, mooie moutigheid en makkelijk drinkbaar. Ach ja, als je het zelf niet kan laat het dan iemand anders doen.

En als je goed zoekt (je kent ons) vind je Budvar Dark, een donker pils. We dronken het tijdens de Europese Beerbloggers Conferentie en waren toen al onder de indruk. Nu ook, bitter als pure chocola, uitlopend in een soort grassige smaak van Tsjechische hop. Heerlijk.

In Slovenië drink je twee merken pils. Union of Lasko. Beide maken pils en nog wat andere pilsachtigen. Van de bieren die ze maken is Lasko Club nog het beste te doen, redelijk wat smaak. Iets meer broodsmaak dan het dertien in het dozijn pils. Maar ook deze slepen we niet in dozen mee naar huis.

Wat een ellendige vakantie voor Bestetotnutoe denken jullie nu. Niet getreurd, Slovenië heeft namelijk een geheim. Een heel mooi geheim zelfs.

Slovenië kent een geweldige opmars in kleine brouwerij en brewpubs. Overal zijn enthousiaste Slovenen begonnen met het brouwen van echt lekker bier. Toen wij bij de lokale campingbaas twee pivo’s bestelden was de eerste vraag of we “homemade” wilden. Onze vakantie was ineens een stuk interessanter geworden.

“Homemade” bleek een lokale kroegeigenaar te zijn die in zijn garage bier brouwde naar echt goede boheemse traditie. Pils met een volle smaak, veel moutigheid met een beetje botersmaak. Klinkt raar, maar soms is het erg lekker in pils. Met daarnaast lekkere grassige hop. En ongefilterd en niet gepasteuriseerd dus er zat echt smaak aan. De Pivovarna Kasesnik heeft er twee fans bij.

Toen bleek dat we voor een halve liter precies een euro moesten afrekenen was onze vakantie volledig geslaagd. Tenten afbreken gaat uitstekend als je dronken bent.

Ga dus gewoon naar Slovenië op vakantie. Kroatië heeft zon, strand, zee en vele bezienswaardigheden. Maar Slovenië heeft Kasesnik.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

5 gedachten over “Wat dronken we op locatie?

 • juli 17, 2011 om 13:43
  Permalink

  Toch jammer dat dat laatstgenoemde bier hier nooit te krijgen zal zijn…
  Weten jullie echter of Staropramen en Budvar dark hier ergens te krijgen zijn?

  Het gewone Budvar is overigens voor gelukgsvogels als ik die dicht bij de Duitse grens wonen, bij veel supermarkten daar gewoon per krat te krijgen. 13 a 14 euro voor 20 halve liters. Hetzelfde geldt voor Pilsner Urquell en Tyskie 🙂

  Beantwoorden
 • juli 23, 2011 om 09:12
  Permalink

  Tjsa, dat is vaak het probleem met kleine lokale brouwerijen. Aan de andere kant is dat ook wel weer de charme.
  Staropramen en Budvar Dark hebben we hier nog niet gevonden. Zodra we ze vinden laten we het je weten.

  Beantwoorden
 • juli 14, 2014 om 22:22
  Permalink

  Kunt u aangeven op welke lokale camping u de Pivovarna Kasesnik heeft gedronken?

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.