Walhalla

Jaja, we zijn op de vingers getikt. En dat vinden we niet leuk. We kunnen gewoon niet tegen ons verlies. Dus doen we ons best om alsnog ons gelijk te halen. Onze oplettende lezer Peter zette ons op onze plek over Vikingen en hun heilige geit Heiðrún waar bier uit haar uiers zou vloeien. Peter reageerde hierop: “De vikingen dronken geen bier maar mede. De geit Heiðrun produceerde dan ook geen bier, maar mede”.

Nou kunnen wij googlen als geen ander. Een een search op geit Heiðrún levert al snel de nodige info op. Wikipedia is lekker duidelijk. Inderdaad, geen bier maar mede. Verdomme, daar gaan we. We zitten fout.

Maar hoe fout zitten we dan eigenlijk? Drinken Vikingen inderdaad alleen mede? Kennen ze helemaal geen bier? Drinken ze echt alleen maar mede uit de schedels van hun slachtoffers? Ik vind het toch een beetje verwijfd. Je moordt een stad uit, verkracht een paar vrouwen, steekt de hele ellende in brand en dan ga je honingwijn drinken?

Sorry, maar dat gaat er bij mij toch echt niet in. En gelukkig klopt het ook niet. In Ierland heeft een groep archeologen een recept gevonden dat waarschijnlijk stamt uit de 8e eeuw na Christus (dat is zo’n beetje de Gouden Eeuw voor de Vikingen). Hop werd toen nog niet gebruikt. Wat ze wel hadden was hei. Het zou niet mijn eerste keus zijn, maar ja, je moet toch wat. En het mooie is, ze zijn het nu aan het brouwen.

Bier en Vikingen is dus helemaal niet zo raar. Sterker nog, ze dronken het vaak. Het Engelse woord Ale stamt zelfs af van het oude Noorse woord Öl. Kijk maar eens op de site van onze Meubelvikingen. Er zijn gedichten in runen waarin wordt gesproken over bier.

Vikingen dronken niet alleen bier, het lijkt er zelfs op dat Vikingen ook cider dronken. Archeologen hebben in het hoge noorden wijnvaten ontdekt die de Vikingen importeerden. Er komt zo langzaamaan het beeld naar boven dat Vikingen zo’n beetje alles dronken waar alcohol in zat. Je moet wat tijdens die lange koude nachten.

Sorry Peter, je hebt gedeeltelijk gelijk, maar niet helemaal. Volgende keer kijken we naar de  “Pilgrim Fathers”

Lees ook:
De echte bierbommen
We’ll get Babylonian on yo ass

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.