Waarom je pils naar karton smaakt

Oh oh oh. Wat zijn we toch jaloers op de Belgen. Beter eten, meer bier, drie mooie talen, vijf trappistenkloosters. En TV-programma’s die over bier gaan. En dan hebben ze er ook nog fatsoenlijke kranten. Onze kranten schrijven over wijn en mode, Belgische kranten gaan over bier en auto’s. Het is duidelijk, we zijn 100 kilometer te noordelijk geboren. Gisteren in De Standaard: waarom pils naar karton smaakt.

Niet alle pils smaakt naar karton, slechts één op de drie flesjes. Met fusten en blikjes is niks aan de hand. Waarom niet? Omdat daar geen licht bij kan komen. Flesjes zijn dan wel gemaakt van donker glas, maar door warmte en te lange opslag kruipt de kartonsmaak onherroepelijk je flesje binnen. Gewoon pure veroudering. Laat een glas bier een kwartier in de zon staan en je proeft karton. Dat zegt tenminste Freddy Delvaux, bierprofessor te Leuven. Bierprofessor, ja. Nog iets dat we niet hebben!

Wat is nou de oplossing? Wij zouden zeggen: drink geen pils en ga over op echt bier. Maar daar denkt de hooggeleerde Leuvense bierdrinker anders over. Hij stelt een productiedatum op ieder flesje pils voor. Als je pilsje ouder is dan drie maanden, kun je het beter laten staan. Bier in een kleurloos glas hoef je al helemaal niet te proberen, want dat is sowieso verrot.

We zijn het helemaal eens met Freddy Delvaux. Echte brouwerijen zetten al een datum op hun bier en eigenlijk zou iedereen dat moeten doen. Alweer een goed idee uit België. Laat ze maar lekker aanrommelen met die kabinetsformatie, ze weten in ieder geval wat echt belangrijk is.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Een gedachte over “Waarom je pils naar karton smaakt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.