Waar komt je bierbuik eigenlijk vandaan? Effecten van alcohol op je gezondheid

Altijd leuk om te doen op saaie feestjes: een boom opzetten over de gevolgen van alcohol. Gelijk komt dan de bierbuik om de hoek kijken. Had je maar wijn moeten drinken, dat is wel gezond. Gelukkig hoef je je als dikke bierdrinker niet meer te verdedigen: je buik komt niet van bier maar door je ongezonde levensstijl. Meer feiten over bier, wijn en gezondheid.

Alcohol
Eerst even voor de duidelijkheid: veel alcohol drinken is sowieso ongezond. Er ongeveer 700.000 alcoholverslaafden in Nederland. Maar ook buiten die groep heeft alcohol een negatief effect op je gezondheid. Je kan er kanker van krijgen en ook nog hoge bloeddruk, dementie en epilepsie.

Maar voor de gemiddelde drinker is alcohol veel minder kwalijk. Voor matige drinkers zijn er ook positieve effecten. Of die positieve effecten sterker zijn dan de negatieve hangt af van je situatie. Zo kunnen jonge vrouwen beter niet dagelijks alcohol drinken in verband met een hoger risico op borstkanker. Oude mannetjes lopen dat risico niet en profiteren juist van een gunstig effect op hun bloedvaten dat hartaanvallen en beroertes voorkomt.

Bierbuik
En hoe zit het dan met je bierbuik? Nou, die komt niet van bier. Bier is een natuurproduct met water (95%) en alcohol (5%) als belangrijkste ingrediënten. Met die alcohol komen er wel calorieën je lichaam in maar dat zijn er ongeveer 130. Minder dan een glas melk of vruchtensap. Alweer moet je dus een alcoholist zijn om daar een dikke buik van te krijgen. Een matige drinker moet dat toch echt aanvullen met veel en vet eten om aan een buik te komen.

En daarmee komen we aan de crux: alcoholconsumptie heeft een heel beperkt positief effect op je gezondheid bij een matige levensstijl. Dus wanneer je niet veel drinkt maar ook gezond eet en voldoende lichaamsbeweging hebt. Overigens is zelfs dit niet helemaal te bewijzen omdat mensen met een matige levensstijl per definitie gezonder zijn dan anderen. Laten we het erop houden dat een glas alcohol geen negatief effect heeft wanneer je af en toe sport en wel eens een balansdag neemt.

Wijn
En dan nog de verschillen tussen bier en wijn. Kun je beter wijn drinken dan bier? Er zijn allerlei onderzoeken die dan weer de een dan weer de ander als gezonder verklaren. Het komt erop neer dat het niet uitmaakt. Beide dranken hebben stoffen die een positief effect hebben.

Ook maakt wijn je net zo dik als bier. Een glas wijn bevat, afhankelijk van kleur en smaak, ongeveer net zoveel calorieën als bier. Zoete wijn en zwaar bier hebben meer energie dan droge wijn en licht bier. Per saldo is er geen aantoonbaar verschil. Van wijn krijg je dus net zo goed een buik (of niet) als van bier.

Er volgen vast nog heel veel onderzoeken die aantonen dat alcohol al dan niet gezond is. Of dat wijn of bier weer een stofje bevat dat goed is voor het een of het ander. Feit is dat dat ene plakje worst of dat schepje pindasaus een veel groter effect op je gezondheid heeft dan die paar anti-oxidanten die je naar binnen krijgt als je bier drinkt. Het enige wat je gezondheid echt helpt is een gematigde levensstijl. En daar past een glas bier prima in. Drink minder, drink beter, zeggen we dus nog maar eens.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.