Utrechts Bierbrouwers Festival 2013

Molen de SterStadsie
Als het om onze stad gaat, zijnwe altijd een beetje trots. Utrecht is per slot van rekening de mooiste stad van Nederland. En als er dan ook nog eens een bierfestival is, dan is Utrecht voor ons de enige plek op aarde. En dus waren we op 11 mei in de stad te vinden. Voor het derde Utrechts Bierbrouwers Festival. En weer bij houtzaagmolen De Ster.

Nieuwelingen
De plek was weer geweldig, mooie molen in een leuk park, het weer wat minder maar de bieren waren uitstekend. Aardig wat nieuwkomers dit keer. Van de Streek zijn twee broers die met hun Dark Roast een uitstekende koffiestout schenken.  Brouwerij De Volle Maat pakte meteen de prijs van het best gewaardeerde bier van Utrecht.

Oude Garde
Zoals de Weltevreden van Duits en Lauret. Donker, zwaar en met veel diepgang. Veel van de nieuwe Nederlandse bieren zijn op Amerikaanse leest geschoeid. Veel IPA’s, veel blond en veel Amerikaanse hoppen. Ook in Utrecht was dat merkbaar en tussen de vele blonde heftig bittere bieren was dit een verademing. Brouwerij de Eem draait nu al een paar jaar flink mee. En in Amersfoort weten ze ook wel raad met hop. De dames van Tasty Lady brouwen er ook. En ze hebben nu een nieuw bier uit: de Hoppy Lady. Lekker bier maar voegt weinig toe aan het toch al grote assortiment van bittere blonde bieren.

UBBFPositieve trends
Laten we het nog eens over Saisons hebben. Dit is toch wel een van onze favoriete stijlen, mits goed gebrouwen natuurlijk. Een mooie saison moet een beetje wringen. Hij moet bitter zijn, een beetje zurig wrang en toch ook fruitig met een lekkere frisheid. Nog belangrijker is dat er veel meer Saisons gebrouwen zouden moeten worden. Als we toch een beetje trends mogen spotten dan was de saison wel een mooie trend op het festival. Nog niet allemaal even goed, maar het begin is er. De Saison van de Maximus was vooral erg jong en miste de complexiteit van een echte saison. De samenwerkingssaison van Homeles, De Lepelaer en Hanneke van der Velde kwam al een heel end in de richting. Nog een beetje meer zurig en wrang en dan krijgt ie flinke punten van ons.

Gewoon leuk
Leuke mensen, lekker bier en lekker eten. En de minpunten zoals de lange wachtrijen en het minimale aantal wc’s van vorige jaar hebben ze allemaal prima opgelost. Dit festival wordt beter en beter. En het mooist van alles, na afloop gewoon op de fiets naar huis. Wij zijn compleet gelukkig. En uitermate trots op onze schitterende Utrechtse bieren.

 

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Een gedachte over “Utrechts Bierbrouwers Festival 2013

  • mei 26, 2013 om 09:06
    Permalink

    Vanwege allerhande omstandigheden en de herinnering aan de lange rijen het festival laten schieten. De lange rijen zijn opgelost of was het minder druk vanwege het weer?

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.