Trappistentest: Rochefort 10

Ja, jullie hebben er nog een te goed. De Rochefort 10 uit de trappistentest. Dat zou dan wel eens tijd worden!! Ja, jullie hebben helemaal gelijk. Maar we hebben een reden voor deze vertraging.

Zoals jullie van ons gewend zijn halen wij de onderste steen boven, we onderzoeken elk los eindje en alle vuile was hangen wij wel buiten. Geheel onze normale gang van zaken wilden we dit ook met Rochefort gaan doen. Lange regenjas aan, gleufhoed op, zonnebril op de neus en detectiven maar.

Maar het hield snel op bij deze verkleedpartij. Over Rochefort is helemaal niks ranzigs of achterbaks te vinden. We geloofden dit uiteraard niet. Het zijn katholieken dus er moet iets zijn.Fout in de oorlog? Niet van kleine jongetjes af kunnen blijven? We zijn erin gedoken, getuigen gehoord, de vuilniszakken leeggetrokken en zelfs gepost voor de abdij. Opbrengst? Helemaal niets, nada en noppes.

Rochefort is bij deze de saaiste, meest middle of the road trappistenabdij ter wereld. Dat beloofd niet veel goeds voor hun bieren. Krijgen we hier de bierige variant van Toto? Zijn dit de Toyota’s onder de trappisten? Lekker maar verder niks bijzonders?

We gaan starten. Veel punten voor het etiket. Etiketten met gotische letters scoren zowiezo hoog bij ons. Voor de rest is het etiket helemaal volgezet met allerhande nutteloze informatie. Het woord bier in vijf verschillende talen, een tekeningetje van een glas, zwangere vrouwen mogen niet drinken, serveertemperatuur, ten minste houdbaar tot in zes talen, trappistenlogo, inhoud, alcoholpercentage, statiegeld in zes talen, ingredienten in zes talen, het adres en een mooie grote tien. Voor alle duidelijkheid, het flesje heeft een etiket.

En dan, het moment van de waarheid, het inschenken: Mooi donkerbruin met een crème schuimlaag. Bij het inschenken springt het fruit er al uit: banaan, vijgen en rozijnen. Je ruikt stroop en specerijen. En dan hebben we nog niet eens een slok genomen. Want als je dat doet ben je klaar. Hou maar op, veel beter dan dit gaat het niet worden.

Veel zoetigheid in het begin maar met precies genoeg bitterheid om niet om te slaan. Dit bier kan je zo’n beetje kauwen zo vol is het. Het koolzuur is prettig en niet overheersend het zorgt ervoor dat het geen plakkerig bier wordt. De nasmaak wordt droger en bitterder en je wilt dan alleen maar meer drinken.

Whoei, wat een bier. Wat een geweldig bier. Is dit het beste bier ter wereld? Ik weet het niet, ik heb nog niet alles gedronken maar dit zou bij iedereen heel hoog in zijn top 10 lijstje moeten staan. Is dat niet zo dan komen wij het je wel even uitleggen met wat Rocheforts.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

16 gedachten over “Trappistentest: Rochefort 10

 • augustus 9, 2010 om 14:58
  Permalink

  Bij mij is al jaren de luxe strijd aan de gang, of dit bier op 1 moet staan of de Westvleteren Abt. Het wisselt, maar vanwege de zeldzame mogelijkheid om aan de Abt te komen, staat Rochefort bij mij ex aequo op 1 samen met de Westvleteren Abt.

  Beantwoorden
 • augustus 13, 2010 om 12:01
  Permalink

  voor mij is hij de nummer 1 van de donkere speciaalbieren

  Beantwoorden
 • augustus 23, 2010 om 14:39
  Permalink

  Voor mij staat Rochefort 10 op eenzame hoogte. Elke slok is een absolute smaaksensatie. Je wordt werkelijk overweldigd door een keur aan smaken die je steeds even rustig moet verwerken. Je doet dan ook zo maar drie kwartier met een flesje.

  De keuze tussen Rochefort 10 en Westvleteren 12 is voor mij dan ook geen moeilijke. Mijn favoriete bier is gelukkig normaal verkrijgbaar. Je hoeft er niet eindeloos voor te bellen naar een klooster. En ook niet 650 km voor te rijden of er €12,- voor neer te leggen bij een bierwinkel in de Raamsteeg in Amsterdam.

  Beantwoorden
 • maart 9, 2011 om 17:01
  Permalink

  Ik heb afgelopen zaterdag voor het eerst een rochefort 10 gedronken.
  Nooit geweten dat bier zo kan smaken, absoluut het lekkerste dat ooit mijn keel heeft gepasseerd.
  Duur spul alleen, om in de kroeg te drinken, bij Belgish Biercafe Boudewijn in Rotterdam gingen ze voor bijna 7euro per stuk over de toonbank.
  Bij mijn plaatselijke slijter doen ze een kleine 2euro het flesje.
  Binnenkort daar toch maar weer even langs..

  Beantwoorden
 • juli 14, 2011 om 13:42
  Permalink

  Onze bierclub heeft eens een blindproef gedaan met west vleteren,rochfort10 en bernardes abt.
  Uitslag
  1 rochfort10
  2 bernardus abt
  3 westvleteren abt

  Beantwoorden
 • september 11, 2011 om 17:23
  Permalink

  Jongens.. Natuurlijk is Rochefort 10 het lekkerste bier ter wereld, maar… sssst!!!. Laat het a.u.b. geen modebier worden maar een liefhebbers/kenners bier blijven!
  Dus vanaf nu in elke beoordeling…. Rochefort 10 (of 8) niet weg te krijgen 😉

  Beantwoorden
 • Pingback: Twee kleine broertjes van absolute klassiekers » bestetotnutoe.nl

 • maart 15, 2012 om 21:38
  Permalink

  Waar kan ik rochefort 10 kopen? ik ben heel benieuwd 😮
  Ik woon in noord-holland, zou het gewoon te koop zijn in de slijterij?? groet.

  Beantwoorden
 • maart 17, 2012 om 10:19
  Permalink

  Rochefort 10 kun je vaak kopen bij de slijterijen van Mitra. Die zitten zeker ook in Noord-Holland.

  Beantwoorden
 • januari 4, 2013 om 00:42
  Permalink

  In vergelijking met West Vleteren stelt Rochefort 10 weinig voor. Ik begrijp dat het aannemelijk lijkt aan te nemen dat je bij WV vooral voor de naam betaalt maar dat is wat te gemakkelijk. Ik zou het prijstechnisch ook graag anders zien, maar WV is onovertroffen. Wat een rijkdom aan smaken, wat een balans, wat een diepte.

  Beantwoorden
 • Pingback: Trappisten op de Katsberg - bestetotnutoe.nl

 • Pingback: Maar hoe smaakt.....Stift Engelszell, de achtste trappist? - bestetotnutoe.nl

 • maart 13, 2014 om 20:26
  Permalink

  Heb beide een aantal keer gedronken en inderdaad de rochefort 10 is een geweldig bier beter dan de Bernardus abt 12 maar geen van beiden kunnen tippen aan een westvleteren 12 onvoorstelbaar hoe verfijnd dit bier is heb er nog 15 staan en ben er super zuinig op. Mensen die zeggen geen verschil te proeven tussen Bernardus en westvleteren hebben geen verfijnde smaak want je proeft wel degelijk het verschil.

  Beantwoorden
 • mei 11, 2014 om 14:49
  Permalink

  Inmiddels bijna alle trappisten geproefd. Eigenlijk alleen de refterbieren niet.

  Dit zijn mijn favorieten:

  1. Rochefort 10
  2. Westvleteren 8
  3. Westvleteren 12
  4. Rochefort 8
  5. La Trappe Isi D’or

  Rochefort 10 steekt er wel met kop en schouders bovenuit.

  Beantwoorden
 • juni 29, 2014 om 16:48
  Permalink

  Van de trappisten die ik gedronken heb zijn er voor mij een paar die er echt uitsteken. Mijn interesse en smaak voor trappistenbieren gaat al wel 20 jaar mee. Begonnen met de toegankelijke en makkelijk verkrijgbare zoals de Grimbergen en de Leffe, wat later de La trappe. Toen ik een westvleteren 12 in mijn schoot geworpen kreeg ging ik me echt verder vers
  Diepen in de trappisten bieren. Mijn persoonlijke toppers zijn de Rochefort 10, 8 en westvleteren 12. Ik heb de andere van westvleteren nog niet mogen proeven. Voor alle trappisten liefhebbers CHEERS!! Wat is het leven toch een stuk leuker MET een lekkere trappist 😉

  Beantwoorden
 • juni 24, 2021 om 22:42
  Permalink

  Het kan zijn dat mijn smaak beïnvloed wordt vanwege het feit dat ik nu alweer 46 jaar rook ,maar na ze allebei jarenlang genoten te hebben heeft de Rochefort 10 het bij mij gewonnen en is de Westvleteren 2e .
  Het zijn beide Trappisten op eenzame hoogte ,
  Absoluut meesterwerken , maar de neus en de
  rozijnen in de Rochefort 10 geven bij mij de doorslag .

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.