Trappistentest: La Trappe Quadrupel

Toen wij nog kleine bestetotnutoe’ertjes waren dronken wij maar al te graag Quadrupels. Ze waren zoet, ze waren donker en ze waren vooral zwaar. Dat vonden wij toen erg stoer. En ze werden ook nog eens afgevuld op jaar. Daar stond de kelder weer vol. En maar opscheppen tegen al je vrienden.

Maar ook wij groeiden op. Langzaamaan kwamen wij erachter dat zwaar bier niet garant staat voor lekker bier. Sterker nog, we kwamen er steeds vaker achter dat zwaar bier helemaal niet zo lekker was. Met ons groeide kennelijk ook de consument op want de Quadrupels van La Trappe verdwenen uit het assortiment.

Sterker nog, La Trappe verdween even helemaal als trappistenbier. Ze gingen een samenwerking aan met Bavaria. Over samenwerken kan je natuurlijk niet echt praten. Een klein kloosterbrouwerijtje dat gaat samenwerken met Bavaria? Enfin, Bavaria runt de hele boel in Berkel-Enschot. Ja maar, hoor ik je zeggen, ze moeten toch alle inkomsten ten goede doen komen aan de gemeenschap.

Dat klopt. maar ja, het blijven katholieken. De armzalige monniken verkopen alles aan Bavaria, zij doen hun goede daad en Bavaria maakt een mooie winst. Het voelt toch een beetje raar, aan de ene kant wil je de gemeenschap helpen, aan de andere kant laat je ze meer betalen voor het bier. Klinkt toch een beetje als sigaar uit eigen doos. Vraag me niet hoe ze het gedaan hebben maar ze zijn weer trappistenbier (de katholieke kerk is over het algemeen vrij gemakkelijk over te halen in dit soort zaken).

Maar goed, we doen een trappistentest dus ook deze komt voorbij. We waren volledig klaar voor de stroperige zoetheid en de kater achteraf. Zoals het hoort ruik je eerst even aan het bier, en jawel een suikerbom. Je ruikt rozijnen, bruine suiker en misschien zelfs wel een beetje cola. De kleur is erg donker robijnrood. Weinig schuim, maar dat zie je eigenlijk altijd bij zware bieren.

In eerste instantie lijkt de quadruppel inderdaad veel te zoet, gelukkig verdwijnt dat snel. Daarna wordt hij kruidig; pepper en kruidnagel. De nasmaak is lekker hoppig, niet te veel maar precies goed. Al met al, helemaal geen slecht bier. En we weten uit ervaring dat deze quadrupel beter wordt als hij ouder wordt.

Dus, koop een aflaat, zeg een wees gegroetje en drink met een gerust hart een La Trappe Quadrupel. God vergeeft het je wel.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

3 gedachten over “Trappistentest: La Trappe Quadrupel

 • mei 27, 2010 om 13:46
  Permalink

  Ik dacht al… Quadrupel is toch écht een heel erg lekker bier! Zéker voor ’n zwaar bier!

  P.S. Overigens is ’t met enkel ‘p’. ;~)

  Beantwoorden
 • mei 27, 2010 om 19:19
  Permalink

  Oei, dat is niet zo netjes. Meteen aangepast. Bedankt voor het oplettende lezen.

  Beantwoorden
 • maart 16, 2013 om 22:18
  Permalink

  Jaren lang heb ik Quadrupel niet gedronken. Er zat een raar nasmaakje aan vond ik. Tot ik gisteren een jonge Quadrupel dronk, van dit jaar dus. Zo uit de kast op 10 graden was dit een aangename verrassing. Zoet maar niet tè. Lekker kruidig en heerlijk vol, zonder dat rare nasmaakje deze keer. Quadrupel is weer helemaal terug wat mij betreft, ik heb gelijk maar een sixpack ingeslagen :-).

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.