Trappistenbier uit Zundert: een Brabantse allemansvriend

ZundertAls bierliefhebber groei je op met een paar dingen die je moet weten en die ook nooit veranderen. Een daarvan is: er zijn zes trappistenbierbrouwerijen, vijf in Belgiƫ en een in Nederland: La Trappe.

Nou is deze zekerheid al een tijdje niet meer waar. In Oostenrijk staat de trappistenbrouwerij van Stift Engelszell en ook in de Verenigde Staten, het speciaalbiermekka, zijn vergevorderde plannen om bier te brouwen in trappistenkloosters. En er is meer. In Brabant, in het nietige plaatsje Zundert, wordt ook een trappistenbier gebrouwen. Genaamd…. Zundert. Daar zal de lokale VVV vast blij mee zijn.

De opleving van bierbrouwende monniken
Waar komt die plotselinge opleving van bierbrouwende monniken in de voor het overige zo wegkwijnende katholieke kerk vandaan? Nou, dat is niet zo moeilijk. Ook de paters trappist profiteren van de toenemende vraag naar speciaalbier. Westvleteren is al niet meer te krijgen en ook Orval moet steeds vaker ‘nee’ verkopen. De vraag naar bier is gewoon groter dan het aanbod.

Bier is big business voor de serene paters trappist. De vaak al erg oude mannetjes verdienen nauwelijks iets met kaasjes, honing en wat ze nog meer mogen verkopen van de heilige Benedictus. Maar hun bier, dat levert wel geld op. Veel klanten zien, in hun hang naar authenticiteit, in het trappistenlabel een kwaliteitskeurmerk en dan maakt de prijs eigenlijk niet zoveel meer uit. Kortom, genoeg inkomsten voor de bejaarde paters in hun abdijen die zo duur zijn in het onderhoud.

Een mooie Duitse brouwerij
En ook Abdij Maria Toevlucht in Zundert zat verlegen om een mooie invulling van het begrip ‘Ora et labora’. En dan ligt dat lucratieve bier natuurlijk voor de hand. Het gebrek aan brouwervaring werd verholpen met hulp van de collega’s uit Nederland en BelgiĆ« en een mooie Duitse brouwerij werd aangeschaft. En zo was Nederland ineens een trappistenbrouwerij rijker: De Kievit te Zundert.

Nou, zo makkelijk gaat dat nou ook weer niet. De brouwerij is nog sterk afhankelijk van de expertise van de rest van de orde en ook het bottelen doen ze niet zelf. En ook het begeerde ‘authentic trappist’ label zit nog niet op de flesjes. Daar moet de trappistencommissie zich nog over buigen. Tot die tijd zien we een Mont des Cats-achtige oplossing: op de flesjes staat wel ‘Trappist’ maar er is (nog) geen formele erkenning.

Zundert1Hij smaakt hij eigenlijk?
Goed, heel verhaal en eigenlijk is dat allemaal bijzaak. Belangrijker: hoe smaakt hij eigenlijk? Nou, dat valt niet echt tegen maar fantastisch is de Zundert nou ook weer niet. Het is eigenlijk een beetje een vreemde eend in de trappistenbijt want hij past niet in het rijtje dubbel-tripel-quadrupel. Het is een amberkleurig bier met 8% alcohol. Een flinke jongen dus.

En toch proef je dat er niet aan af. Hij komt niet erg zwaar over. Hij is ook helemaal niet zo zoet. Wel behoorlijk moutig maar de hop zorgt ervoor dat de balans goed is. Wat dat betreft is het gewoon een goed gebrouwen bier. Maar misschien iets te goed. Want er is ook niet zoveel te beleven met dit bier. Het is te gladjes. Te saai. Een allemansvriend.

Iemand naast me bij de presentatie zei dat de Zundert hem deed denken aan Isi d’or van La Trappe en dat ben ik met hem eens. Niet als bierstijl maar wel als uitwerking. Je kan er niet veel op tegen hebben maar het wordt niet je favoriete bier. Daar is het gewoon te saai voor.

Het is een echt Nederlands trappistenbier geworden. Net als La Trappe is het bier van en uit Zundert wat gladjes. Goed gemaakt maar zonder karakter. Verwacht geen trappistenbier als Orval of Rochefort. Laten we hopen dat de monniken van de Maria Toevlucht hun toenemende ervaring met bierbrouwen combineren met wat lef en bravoure want dat kan hun bier wel gebruiken.

sterren_25

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

3 gedachten over “Trappistenbier uit Zundert: een Brabantse allemansvriend

 • Pingback: Is trappistenbier nou echt nodig? - bestetotnutoe.nl

 • augustus 5, 2014 om 19:24
  Permalink

  Toch een foutje in je intro: Er zijn zeven Trappisten: Belgie: Orval, Rochefort, Westvleteren, Achel, Westmalle, Chimay, en een Nederlandse: La Trappe. Nu met de drie nieuwe erbij dus tien. Zundert is trouwens een prima verrijking, evenals de Oostenrijker. De Amerikanen vertrouw ik voor geen meter!

  Beantwoorden
 • februari 1, 2015 om 17:02
  Permalink

  Tip: Ik vond die Zundert in het begin ook tegenvallen, maar toen heb ik een paar flesjes in de kelder gezet en een jaar laten rijpen. Veel beter!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.