Top 10 herfstbieren

Herfst. Hij begon helaas al op 1 augustus met een regenbui die, met wat tussenpozen, nog steeds aanhoudt. Maar meteorologisch gezien is de herfst pas gisteren begonnen. Voor veel mensen een reden om depressief te worden door het gebrek aan zonlicht. Maar voor ons niet. Wij zaten toch al achter in de kroeg en de herfst is ook het beste seizoen om bier te drinken. Daarom de 10 beste bieren om deze herfst te drinken.

Nu kunnen we natuurlijk gewoon 10 bokbieren nemen maar dat is niet de bedoeling. Het bokbierseizoen is nog niet begonnen en er is ook nog heel veel ander bier dat lekker in de herfst. Dus zet op die muts, trek je dikke jas aan en ga met de hond in het bos door de bladeren lopen. Bij terugkomst drink je

10. Christoffel nobel
De aloude beugelfles van Christoffel, nu gevuld met hun nobel. ‘Dry hopped’. Dat betekent dat er na het brouwen nog hop is toegevoegd voor extra bitterheid en hopsmaak. Dat maakt de Nobel wel bitter maar een echte hopsmaak, zoals bij een IPA, zit er eigenlijk niet in. En er is meer dat je er niet uit haalt, zoals het alcoholpercentage van 8.7%.

Door de kleur moet je toch steeds een beetje aan een tripel denken. Maar hij is niet zoet en heeft ook niet het verfrissende van een Tripel. Toch komt deze nobel in de lijst want de geurigheid en de sinaasappelsmaak maken hem kruidig en warm genoeg voor de herfst.

9. La Chouffe IPA
Omdat schaamteloos meeliften op de IPA hype gewoon moet kunnen.
Omdat een IPA altijd lekker is.
Omdat het in de Ardennen altijd herfst is.
Omdat de herfst ook best een beetje bizar mag zijn.
Omdat we gewoon pro kabouters op een bieretiket zijn.
Omdat het toch een La Chouffe is

8. Brugse Tripel
Een goeie Tripel is kruidig en warm. Blond en zoet. Fris en zurig. Precies een Brugse Tripel. Als je hem lekker vindt kun je het bijbehorende glas kopen want daar past hij toch wel erg goed in. Gelukkig niet te fris voor de herfst maar juist hartverwarmend genoeg.

7. Rochefort 10
Nu krijgen we natuurlijk het Front Rochefort 10 Is Altijd Lekker voor de deur om de ruiten in te gooien. Ja, een Rochefort 10 mag je altijd drinken. Maar feit is dat een Rochefort in de herfst veel lekkerder is dan in andere seizoenen. In het najaar ben je ook altijd wel een keer ziek en dan neem je een Rochefort 10. Die zoetigheid en toch een mooie balans. Die geur die zoveel belooft! Dat fruit en die heerlijke afdronk. Moeten we nog doorjubelen? Nee natuurlijk niet. Niet te vaak maar wel op het goede moment. Dat is een Rochefort 10.

6. Een mooie Imperial Stout
We hebben de laatste tijd zoveel goeie Imperial Stouts geproefd dat we geen advies meer durven te geven. We kunnen wél zeggen dat ze allemaal goed passen in de herfst. Vooral met chocola natuurlijk maar ook als aperitief. Voordat je begint aan die reerug en nog niet helemaal toe bent aan zoet en donker bier. Of op die mooie zonnige herfstdag. Dat je nog net eventjes buiten in de zon kunt zitten. Een mooi moment voor een Imperial Stout moet je niet laten schieten. Daar krijg je spijt van.

Oke, als je het echt wilt weten. Ga op zoek naar een Black Damnation van de Stuise brouwers. Niet te vinden maar als het lukt, gewoon alles kopen wat je vindt.

5. Hoegaarden Verboden Vrucht
Ach, dat gezeur met die kleine brouwerijtjes altijd. Wij gaan gewoon voor Inbev met Hoegaardens Verboden Vrucht. Inmiddels een klassieker onder de zware bieren want hij gaat al decennia mee. En waarom dan juist in de herfst? Nou, hij is erg zoet, erg fruitig en erg warm.

Na een slok Verboden Vrucht glij je gelijk weg naar een blokhut met een knapperend haardvuur erin. Terwijl je wacht in je wollen trui tot de zojuist geschoten haas wordt geserveerd, neem je nog een slok. Donker, zoet, warm, kruidig. Het is herfst.

4. Alfa Super Dortmunder
Stiekem houden we natuurlijk wel van kleine brouwerijen en dus drinken we een Super Dortmunder van Alfa. Misschien wat minder uitgesproken dan zijn populaire neefje bij Gulpener maar toch ook die typische Dort-smaak. Een lichte en warme smaak. Met 7.5% niet te zwaar om er nog een te nemen.

Volgens Alfa zelf trouwens wel het zwaarste ondergistende bier. Dat nemen we dan maar aan terwijl de regen tegen de ramen waait. Goed herfstbiertje!

3. La Trappe Dubbel.
Dit is de beste Dubbel die er is. Andere jaargetijden kunnen hem ook hebben maar in de herfst is hij thuis. Wel de zoetigheid maar met een randje. Met een lekker bittertje, dat afdronkje wat je zo mist bij de mierzoete concurrentie.

Een La Trappe Dubbel drink je omdat je zojuist doorweekt bent van de regen en toch blij bent dat het weer herfst is. Je ruikt het, je proeft het. La Trappe Dubbel is thuiskomen.

2. Bokbier
Daar is hij dan. Toch een bokbier. Robijnrood, zoetig en warm, maar niet te. Het enige echt Nederlandse speciaalbier. Een kruimeltje biercultuur dat de pilstsunami heeft weten te overleven. Leuke glazen erbij. Het herfstbier bij uitstek. Maar niet op nummer 1.

Want hij verschijnt al in september. En ze maken hem ook hooggistend en dat mag niet van ons. En ze rommelen er teveel mee door hem veel te zoet te maken. Of teveel op een dubbel te laten lijken. Of te zwaar te maken. Jammer voor de goeien onder het bokbier maar voor straf naar nummer 2.

1. Cuvée de Ciney Brune
Een klassieker. Lekker warm. Lekker bruin. Lekker Robijnrood. Lekker Waals. Wel wat zwaarder maar niet gelijk een bom. Een heerlijk bier voor in de herfst. Wel zoetig maar niet alleen maar zoet.

Alle associaties kloppen met een Ciney Brune. De bossen van de Ardennen. Je zou willen dat je er was met je Ciney. Wandelen tot in de middag en dan een Ciney en een sigaar. Langzaam verdwijnt de kou op je wangen en ga je nadenken wat je wilt gaan eten. Nadenken? In de herfst gaat dat beter met nóg een Ciney. Blij dat de zomer voorbij is.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

7 gedachten over “Top 10 herfstbieren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.