Zomerserie 2014: Thornbridge Kipling, lekker maar te ingewikkeld

Deel twee van de Beste tot nu toe feelgood zomerserie over Thornbridge. Zorgeloos drinken we weer een bier van de Engelse brouwerij die ons tot hun fans mag rekenen. Met de subtiele twist waarmee ze hun klassieke Engelse bieren een hip karakter geven. Vandaag is het de beurt aan de Thornbridge Kipling, een pale ale. Maar dan een South Pacific Pale ale. Nou, hoe zomers willen we het hebben?

De zuidelijke Stille Oceaan. Ik kom er niet dagelijks maar volgens Thornbridge moeten we denken aan passievrucht, mango en kiwi. En dus hang ik mijn Hawaiaanse bloemenkrans om en schenk vol verwachting de Kipling in. Wat meteen opvalt: hij is erg licht. Als een pils. Wel zomers maar niet helemaal wat ik had verwacht.

Een beetje die boerderij-geur

En ook de geur is een verrassing. Ja, je ruikt veel maar ik ruik bijna… een saison! Een beetje die boerderij-geur. Vies vind ik het maar alweer niet echt wat ik in gedachten heb bij een tropische pale ale.

Dat de smaak redelijk coThornbridge Kiplingmplex is hoef ik he natuurlijk niet te vertellen. Dat weet je onderhand wel als je een Thornbridge drinkt. Die zijn nooit rechtoe-rechtaan. Eigenlijk is hij al gelijk bitter van de hop en dat gebeurt niet zo vaak. Die bittere ondertoon blijft de hele tijd hangen. Daarboven proef je dan de wat meer zoete mout. En daarin zit dan de tropische verrassing verborgen: mango, kiwi en passievrucht. Maar ook nu weer als altijd bij een Thornbridge: behoorlijk subtiel en om ze te proeven moet je een beetje je best doen.

Continue bitterheid

Toch is dat niet het meest interessante. Want dat is die maar doorgaande hopsmaak. Een continue bitterheid begeleidt elke slok die je van dit bier neemt. Zelfs, en dat is merkwaardig, al aan het begin. Dat gebeurt echt zelden. Meestal is een bier hopbitter aan het einde van je slok maar bij de Kipling proef je die bitterheid de hele tijd. De combinatie van tropisch fruit en een sterke bitterheid geeft dit bier een balans zoals misschien alleen Thornbridge die kan maken. Dit is eigenlijk waarom je een flesje Thornbridge (ik betaalde er €4,50 voor!) koopt.

Dus: boeiende moutsmaken en erg bijzonder gehopt. En dat allemaal in een balans zoals alleen Thornbridge die kan maken. Maar is het daarmee ook een lekker bier? Objectief gezien wel natuurlijk. Je wordt getrakteerd op veel smalen in een mooie balans. Maar ik weet eerlijk gezegd niet of ik wel zit te wachten op een ingewikkelde pale ale. Een pale ale is voor mij een licht, prettig gehopt bier. Maar vooral een drink-bier. Thornbridge heeft van de Kipling een nadenk-bier gemaakt. Nadenken over mijn bier vind ik niet erg als ik een Rochefort drink. Maar een Pale Ale, nota bene in onze zorgeloze zomertest, moet gewoon lekker zijn. Anders ga je een complex bier drinken zonder na te denken en dan is hij ineens veel minder lekker.

sterren_4

 

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.