Zomerserie 2014: Thornbridge Kill Your Darlings

Aaah, zomer! Tijd voor bier zonder zorgen. En wat past daar nou beter bij dan Thornbridge? Thornbridge is momenteel de favoriete brouwerij van Beste tot nu toe. Met hun mooie, afgeronde en subtiele bieren. Beïnvloed door de wereldwijde bierrevolutie die bieren met veel citrushop voorschrijft, maar dan zonder, uh, citrushop. Nou ja, echte Engelse bieren met een mooie twist dus. Maar die twist is zo mooi, zo subtiel, daar moet je even je best voor doen.

Tijd dus voor een Thornbridge zomer. Een paar weken lang alleen Thornbridges op het menu. Geniet je mee?

thornbrigde-kill-your-darlingsKill your darlings, een Vienna style lager

Volgens Thornbridge is hun Kill Your Darlings (KYD) een ‘Vienna Style Lager’, dus een ondergistend bier in Weense stijl. Een lager is een laaggistend bier met pils als meest bekende soort. Een Weense lager is een bier met een bruine tot bruin-rode kleur die vaak ook wat zoeter is dan een gewone lager en dan meestal ook een wat gebrande smaak heeft. Zoals meestal vertelt de kleur al ongeveer wat je gaat proeven.

De KYD is ook erg mooi van kleur. Een soort kastanjebruin met een witte schuimkraag erop. Niet meteen een bier voor snikhete zomerdag. Deze is wat meer geschikt voor een zwoele avond. Ook wat de smaak betreft want inderdaad, hij is wat zoeter dan een pils en heeft ook inderdaad die gebrande smaak. Toch is het met 5% best een licht bier.

Lekker veel hoparoma

Is het dan wel een zomerbier? Ja, toch wel. Want hij is licht maar vooral heel erg hoppig. Dat hebben ze bij Thornbridge expres gedaan. Laat gehopt met Amarillo en Tettnager zodat er lekker veel hoparoma in zit. En dan krijg je een mooie extra smaak. Een licht, ondergietend bier met wat gebrande zoetigheid en tegelijkertijd goed gehopt. Geen bier om weg te slurpen op een snikhete zomerdag maar een verrassende combinatie voor een zwoele avond op het terras.

Let wel, ik heb het hier niet over citrussmaken, niet over zwaar aromatische hopbieren die je smaakpapillen eten. Dit is Thornbridge en dus is het allemaal subtiel en beschaafd. Ze hebben, met die late hop, de stijl een eigen twist gegeven maar je moet het bier wel even de tijd gunnen.

Weense brouwers

Nog even over die stijl: toen rond 1840 de laaggistende bieren in zwang raakten, waren ze gewoonlijk nogal donker van kleur. Pas rond 1870 ontstonden de lichte pilseners die wij nu nog steeds drinken. Een aantal Weense brouwers vertrok naar Noord-Amerika en introduceerde de stijl daar. Vandaar de naam Vienna Lager. En wij zijn donkere laaggistende bieren zo goed als vergeten, In de Verenigde Staten is het een veel bekendere bierstijl.

Nu brengt Thornbridge de Vienna Lager weer terug naar Europa. En zoals altijd doet Thornbridge dat op hun eigen, bijna perfecte manier. Subtiel, gebalanceerd en met een prachtig mondgevoel. Een feest om te drinken.

 

sterren_5

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Een gedachte over “Zomerserie 2014: Thornbridge Kill Your Darlings

  • juli 29, 2014 om 12:08
    Permalink

    Fijn artikel. Ik ga kijken of ik dit bier ergens kan scoren.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.