Zomerserie 2014: Thornbridge Chiron, Las Vegas in je glas

Deel vier van de zomerse feelgood-serie rondom Thornbridge, de excentrieke Britse brouwerij die zo goed internationale smaken gebruikt in traditionele Britse bieren. Vandaag is het de beurt aan de Thornbridge Chiron, een Amerikaanse pale ale. Dus een Engels bier dat in Amerika een eigen draai heeft gekregen wordt nu weer herboren in een traditionele Engelse vorm. Volg je het nog? Laten we maar gewoon proeven.

Lag Vegas-goud

Thornbridge ChironDe kleur is mooi Lag Vegas-goud en de schuimkraag wit als gebleekte tanden. Amerikaans genoeg dus. De geur is kruidig. Heel erg kruidig. Eigenlijk een beetje kruidig als zware Belgische bieren. Is dat erg? Is dat Amerikaans? Geen idee eigenlijk. Bij Amerikaanse pale ales denk ik vooral aan een Liberty Ale van Anchor en die ruikt toch echt heel anders.

De smaak is behoorlijk fruitig en kruidig. Dan weer niet Belgisch maar wel behoorlijk rijk. En het lijkt net alsof het een heel alcoholisch bier is want telkens als je een slok neemt hangt er een echte bierlucht in je neus. Maar dat is geen alcohol, want het is natuurlijk een bier met maar 5% alcohol. Het is de hop.

Vleugels

Een hoppige pale ale is natuurlijk wel weer heel Amerikaans. Het is de hop die de smaken van dit bier vleugels geeft en je neus in laat dansen. Het maakt de smaken van de mout iets te chemisch naar mijn smaak maar knap is het natuurlijk wel. Uitbundig en hoppig als een Amerikaans bier en toch maar 5% alcohol. De veelvoud aan smaken en ingrediënten vormen een gebalanceerd geheel en dat is toch echt de sterke kant van Thornbrigde.

Ook de Chiron is weer een knap staaltje vakmanschap van Thornbridge. Dat kun je echt alleen maar waarderen. Maar is het daarmee ook een lekker bier? Dat is een gevalletje twisten over smaak. En om eerlijk te zijn: het is niet helemaal mijn ding. Ik hou niet zo van dat bijna-chemische. Het is razend knap dat al die kruidige smaken op hop-vleugels je glas uit vliegen maar voor mij hoeft het niet zo. Een Amerikaanse pale ale is voor mij nog steeds een mooi gehopt maar niet te moutig bier.

sterren_4

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.