Test lentebieren 2013 deel 2: koop de Boskeun

De hele lente lang is het al bikkelen in de kou. Tot bestetotnutoe begint met de test van lentebierentesten. Dan gaat de zon schijnen en de temperatuur omhoog. Toeval? Wij denken van niet. Daarom zijn we weer op pad gegaan om meer lentebieren in huis te halen. Een mooie mix van grote en kleine merken. Zon op je bol, zon in je glas en proeven maar.

Jopen lentebier 7%

lentebier-jopenWe hoorden dat dit hét bier zou worden deze lente. Dat Jopen goed bier kan maken wisten we natuurlijk al. Vol verwachting schonken we hem in en we werden door het uitzicht alvast niet teleurgesteld. Een mooi bijna oranje bier. En een mooie witte schuimkraag erboven op. Maar als je ruikt, valt toch vooral een enorme hopgeur op. Het lijkt wel een Amerikaanse IPA.

Als je hem drinkt is het mondgevoel een beetje overdonderend. Een enorm volle smaak die geheel naadloos overgaat in een al even overdonderende hopsmaak. Niet echt wat je verwacht bij een lentebiertje van 7%. Hij ziet er zo vriendelijk uit en dan denk je, lekker, leuk, lente. Nou zitten er ook best lentekruiden in maar je papillen krijgen niet echt de kans die te ontdekken in die heftige mout-hop combinatie. Interessante en leuke benadering van een lentebier maar we kunnen ons voorstellen dat je een wat meer doordrinkbaar bier verwacht.

Texels Springtij 7,4%

lentebier-springtijDe Texelse bierbrouwerij is een van de vaandeldragers van de ambachtelijke bierbrouwerijen in Nederland. Als sinds 1999 brouwen ze daar leuke bieren en de seizoensbieren zijn vaak gewoon goed. Ook deze Springtij begint goed. Dik wit schuim op een hel oranje bier. Dat is nog eens lente. Helaas ruik je niks.

Maar proeven des te meer, Hoewel je daar wel even geduld voor moet hebben. Pas vanaf het midden van je slok komen de mout en de lentekruiden. Die tintelen door in de nasmaak. Dan komt ook de hop om de hoek kijken. Wat eerst een dun bier was, blijkt ineens een mooi en gebalanceerd lentebier. Goed, we missen wat body, met name in het begin. Dat zou beter kunnen maar verder is het een prima bier.

Brand Lentebock 6,5%

Hoera, het is lenlentebier-brandte! Laten we dat vieren met een biertje. Maar moet je daarvoor bij Brand zijn? We vragen het ons af. De Lentebok van Brand is bijna net zo doorzichtig als pils. Het schuim is snel weg en een geur zit er al helemaal niet aan. Niet een een lentefeestje dus.

Helaas wordt het niet beter als je een slok neemt. We proeven niks. Ja, een soort standaard biersmaak maar niet iets wat we associëren met de lente. Niks fris, niks koriander. Niks leuks. In de nasmaak perst deze Lentebok er nog een wrangige nasmaak uit maar dat is het dan. Een bier dat prima past bij de lente tot nu toe, dat is het beste wat we kunnen zeggen van dit bier. En dat kan toch niet de bedoeling zijn van Brand.

Grolsch Lentebok 7%

Altijd leuk,lentebier-grolsch Grolsch speciaalbier proeven. Het is een beetje als van die mannenfilms op RTL: je weet dat het heel slecht gaat worden en toch moet je erom lachen. Grolsch, een toch niet onverdienstelijke pilsbrouwer, wil alleen maar mierzoete, naar chemie smakende speciaalbieren brouwen. Een soort Nederlandse Leffe, zeg maar. En helaas, hun Lentebok is geen uitzondering.

Hij ziet er trouwens wel goed uit, iets geler dan pils en erg helder en doorzichtig. Mooie schuimkraag. Maar dan het drinken. Zoet, zoet en nog een zoet. ‘Gezoet met suiker’ staat er op het etiket. Nou, dat is wel duidelijk. Het meest opvallende aan dit bier is dat het ergens niet eens zo heel slecht is. Je proeft, onder die suikerlaag, een best aardig bier. Mooi fris en wrang, echt lente. Het doet me denken aan een grapefruit waar teveel suiker op zit. Onder die enorme zoete smaak proef je toch een hele mooie, bijna bittere smaak. Het wordt allemaal erger in de afdronk. Dan proef je wat had kunnen zijn. Dan merk de pas echt dat ze in Enschede een mooi bitter bier met een kruidige smaak en een hoppige afdronk volkomen hebben verprutst met al die suiker. Zonde.

Dolle Brouwers Boskeun paasbier 9%

Officieel dus lentebier-boskeunpaasbier maar al die paasbieren komen een week voor Pasen uit dus we nemen het mee als lentebier. Gemaakt door de Dolle Brouwers uit België, en die zijn voortgekomen uit een West-Vlaamse vriendenclub. Genoemd naar de hazelip die een van de vrienden overhield na een gevecht met zijn broer. Wij geven nu al bonuspunten voor authenticiteit en originaliteit en dan moet het drinken nog beginnen.

De Boskeun is een mooi gelig en wat troebel bier. De geur is niet sterk maar wel ietwat fris. De schuimkraag stort snel in. Maar dat vergeet je allemaal als je een slok neemt. Wat een knaller. Moutig en toch echt serieus bitter. Echt hoppig. Een echt Belgisch bier als het gaat om de enorme smaak. Blond en sterk en ook wat van die wrangigheid van een Duvel. Maar dan met een echte hopsmaak. Tsja, 9% dus er mag ook wel wat gebeuren maar toch. Zwaar bier maar een volgende zal ik niet snel afslaan. Doe er nog maar een.

Is het dan nog wel een lentebier, vraag je je misschien af. Nou, zeker wel. Kruidig, hoppig, warm en fris. Bij andere lentebieren ben je al blij als je aan een veld met boterbloempjes denkt. Hierbij zie je visioenen van die PSP-poster. En daar helpt die 9% natuurlijk ook best bij.

Conclusie

Koop die Boskeun. Klaar.

OK, de Springtij is ook best lekker, hoewel iets te dun. Brand en Groslch koop je alleen om cadeau te doen aan mensen die je niet mag. Jopen is een verhaal apart. Net als de Boskeun erg heftig maar vooral ook massief. Zeker het proberen waard maar we denken niet dat iedereen hem lekker vindt.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Een gedachte over “Test lentebieren 2013 deel 2: koop de Boskeun

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.