Test bokbier 2019 Deel 9: Grolsch Herfstbok, Stanislaus Brewskovitch, Amstel Bock, Bird Brewery Lekkerinde kauw en Oersoep Sexy Motherbocker

Aan alles komt een eind en aan onze testen van bokbieren ook. Dit is het laatste deel van 2019! We roepen nog een winnaar uit maar nieuwe bokbieren gaan we niet meer drinken. Je zult het dus met de onderstaande vijf moeten doen!

Geen zin om te lezen? Luister de podcast!

Grolsch Herfstbok: zowaar een beetje balans

Grolsch Rijke Herfst bok 2019 bokbier bovkbier

Om aan dat gedoe met die houdbaarheid een einde te maken, hebben we het maar aan Grolsch gevraagd: wat moeten we met die houdbaarheidsdatum op de flesjes?Antwoord: Grolsch is gegarandeerd tot acht maanden na brouwdatum. Met andere woorden: Grolsch bok met een t.h.t. in 2020 zijn gewoon dit jaar gebrouwen.

Met die geruststellende kennis nemen we een slok van de Herfstbok en die is natuurlijk zoet. Want de Grolsch Herfstbok is altijd zoet. Maar waar hij in andere jaren chemisch mierzoet is, is hij nu eigenlijk wel lekker mierzoet. En, eerlijk is eerlijk, zo mierzoet is hij nou ook weer niet. We vinden hem eigenlijk best lekker. Want hij is ook nog best wel wrang en wat proeven we daar in de nasmaak? Zowaar een beetje hop! Het moet niet gekker worden.

Als je een tijdje doordrinkt gaat het zoete ons toch een beetje tegenstaan. Want het wordt niet minder. Maar er is wel iets van een balans, toch een soort aanzet. En dat zoete vinden we ook al niet zo slecht. Lekker vers gebrouwen en een beetje balans. Zo goed hebben we de Grolsch Herfstbok nog niet gehad.


Stanislaus Brewskovitch: Bockie Wonderland: mooi zoet maakt nog geen mooie bok

Bockie Wonderland 2019 bokbier bockbier 2019

We moeten snel kijken naar de schuimkraag op de Bockie Wonderland want die is zo weg. Dan blijft er nog wel een beetje een rookgeur over. Dat mag ook wel want op het etiket staat ‘Smokey Bockbier’. Hebben we hiet een concurrent van Duits & Lauret te pakken?

Nou, nee. Als we drinken dan merken we eigenlijk nauwelijks een rooksmaak. Hij is wel zoet. En eigenlijk is de Bockie Wonderland ook wel echt mooi zoet. Lekker fruitig, diepzoet, zoals wel meer bokbieren dat hebben. Dat geeft veel diepgang maar je mist dan wel de traditionele karamelsmaak. Dat vinden we jammer.

Na wat slokken komt die rooksmaak wat meer naar boven maar verder gebeurt er maar weinig in deze bok. Té weinig naar onze zin. Je proeft die mooie zoete smaak en dat is het dan. Dan houdt hij op. Geen smaakpad, geen wrange smaak en geen kop in de nasmaak. Dat is wel een tegenvaller want met alleen een mooie, zoete smaak heb je nog geen mooi bokbier.


Amstel Bock: net zo wrang als vorig jaar

Amstel Bock 2019 bokbier bockbier

De Amstel Bock was jarenlang een instituut. Een referentiebier. Een voorbeeld van een goede bok. Vorig jaar verandere dat en was hij ineens heel vlak en niet erg lekker. En dit jaar? Hij ziet er in ieder geval goed uit dus daar zal het niet aan liggen.

Nee, het ligt aan de smaak. Die is hetzelfde als vorig jaar. Het zou zomaar precies hetzelfde bier kunnen zijn. Wat we proeven is een wrange smaak. Punt. Geen lekkere of vieze wrange smaak, maar gewoon wrang. En dat is het dan. Dat is alles. Zoet? Karamel? Hop? Een nasmaak? Nee hoor, niks van dat alles. De Amstel Bok is wrang, klaar.

Nogmaals: vies is hij niet. Maar wie wordt hier vrolijk van? Wij in ieder geval niet. Wij hebben heimwee naar de oude Amstel Bock en missen veel. Waarom doen ze dit? Is het een bier van vorig jaar? We blijven achter met vragen en een wrange smaak in de mond.


Bird Brewery Lekkerinde kauw: Alleen fruit is niet genoeg voor een bokbier

Bird Lekker in de kauw 2019 bokbier bockbier

En we hebben weer een medaille. Of eigenlijk alleen een nominatie. En dan nog uit 2017. Twee jaar geleden genomineerd en niks gewonnen en dat dan op je etiket zetten. Hoe sneu is dat? Alsof Lekkerinde kauw van Bird Brewery van zichzelf niet goed genoeg is.

En misschien is hij dat ook wel niet. Want de kleur is niet zo mooi, de schuimkraag ook niet en die is dan ook nog zo weg. En als we dan maar gaan drinken, dan is er veel koolzuur. Maar niet zoveel als vorig jaar. We proeven dus wat meer en dan merken we dat we een wat vlak, bruin biertje drinken. De smaak is niet heel sterk maar wel erg fruitig. Het is die rozijn- en pruim-achtige smaak die wel meer tegenkomen. Best aardig maar op zichzelf niet genoeg om een heel bokbier van te maken. En dat is wel wat Bird doet want meer dan die fruit-achtige smaak zit er niet in.

De Lekkerinde kauw heeft niet zoveel diepgang als andere fruit-achtige bokken en dan is er ook nog geen karamel en geen hop. Dat is jammer. En het is trouwens geen verkeerd bier. Sterker, het is best een lekker biertje. Het is alleen is de Lekkerinde kauw nauwelijks een bokbier en dat is toch wel jammer.


Oersoep Sexy Motherbocker

Oersoep Sexy Motherbocker 2019 bokbier bockbier

Het is elk jaar weer afwachten wat Oersoep maakt van hun Sexy Motherbocker. Er zaten jaren bij dat we hem heerlijk vonden en jaren dat we hem helemaal niks vonden. Nu staat er een licht bier voor ons met een alcoholpercentage van 8,4% en een mooie, witte schuimkraag.

Het drinken van de Sexy Motherbocker is een lastig te omschrijven ervaring. Het is een heel vol en dik bier maar toch niet zo erg zwaar. Zelfs minder zwaar dan zijn 8,4% doet vermoeden. Hij is wel moutig maar niet zoet. En ook wel weer een beetje zoet. Maar dan niet karamelzoet. Volg je het nog? Dan gaan we nog even door: hij is behoorlijk bitter in de nasmaak maar weer niet wrang. En alle smaken komen tegelijk maar toch zijn ze aardig goed te onderscheiden.

We vinden de Sexy Motherbocker maar lastig te duiden. Het is een interessant bier en we kopen er nog wel een keer een flesje van. Maar is het een lekkere bok? Of een lekkere dubbelbok? Eigenlijk niet. Of nou ja, wat smaak betreft niet. Wat betreft mondgevoel wel. De smaak zelf is behoorlijk bitter en we missen zaken als karamel of überhaupt zoet. Een interessant bier is het dus wel.


Conclusie

Een beetje exemplarisch voor 2019 is het wel, het laatste deel van onze bokbiertest. Echt vieze bieren zitten er niet bij maar echt goede bokken ook niet. Grolsch viel een beetje mee, Amstel valt behoorlijk tegen.
En met Stanislaus Brewskovitch en Bird hebben we weer twee van die fruitbokken te pakken. Die zitten ook in bijna elke test. En bijna elke keer is die fruitsmaak een beetje te beperkt om een heel bokbier van te maken.
En in elke aflevering hadden we ook wel een lekker gek bokbier. In deel 9 was dat de Sexy Motherbocker van Oersoep. ‘Geen bokbier maar wel erg leuk om te drinken’. Hoe vaak hebben we dat al niet genoteerd?
Eigenlijk hadden we nog een uitschieter moeten hebben. Dan was dit deel echt heel 2019 in vijf vieren geweest.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.