Test bokbier 2019 deel 6: Uiltje Blazin Raisin, Gooische Bok, Naeckte Bock, Kompaan Bocks en Texelse Stormbock

Deel 6 alweer van onze grote test bokbier 2019. We zetten ons in voor een eindsprint om zoveel mogelijk bokken te voorzien van een review. Zoals elk jaar. Maar anders dan andere jaren, lijken de bokken in 2019 van behoorlijke kwaliteit te zijn. Eens kijken hoe dat in deze aflevering zit.

Geen zin om te lezen? Luister de podcast:

Uiltje Blazin Raisin: een postmoderne persiflage op bokbier

uitje blazin raizin bokbier bockbier 2019

Het Uiltje is die andere brouwerij uit Haarlem. Het gekke neefje van Jopen, zeg maar. En bij het Uiltje kunnen ze heel goed brouwen. Want als ware biermagiërs weten ze telkens de meest bizarre smaken in hun bier te krijgen. Ditmaal hebben ze een sticker op een blikje geplakt en zien we ‘cherryhoutgerijpte rozijnenbok’ staan. Dat belooft wat.

En wat ze beloven, dat doen ze ook. Wat is dat weer knap: we proeven kersenhout en rozijnen. Klaar. Daar is je bok. We proeven nog een keer. Nog steeds: kersenhout en rozijnen. Dit is een bokbier zoals alleen het Uiltje dat kan brouwen. We vragen of af of we hem lekker vinden. We vragen ons af of het een bokbier is. Maar dat zijn natuurlijk de verkeerde vragen om te stellen bij het ervaren van de postmoderne drinksensatie die het Uiltje nou eenmaal is.

Want de Blazin Raisin is natuurlijk geen bokbier. En ook weer wel. Het is een persiflage op een bokbier. De zoete smaak van de mout is vervangen door de zoete smaak van kersen. En de wrange smaak is vervangen door de ook best wrange smaak van rozijnen. En zo is het dan toch een bokbier. Ja, de bitterheid van de hop zit er niet in. En de smaken die je wel proeft, zijn heel anders dan in andere bokbieren. Een bokbier op zijn Uiltjes. We gaan er geen sixpacks van drinken maar ook de Blazin Raisin moet je een keer gedronken hebben deze herfst.

Gooische Brouwers Gooische Bok: voor driekwart een perfecte bok

Verrek kerel, we hebben al een tijdje al geen bok van de Gooische Brouwers gedronken maar nu staat dan toch echt de Gooische Bok voor ons neus. Een fles met alleen een etiket op de hals en de dop. Eerst lezen dus, en dan pas openen want van het mini-etiket blijft weinig over. De Gooische Bok heeft 7% alcohol en ziet er heel er mooi uit. Robijnrood en een prachtige witte schuimkraag. En als we eraan ruiken, dan ruiken we zomaar de geur van rokerig spek. Is het een stiekeme rookbok?

Als we dan proeven, dan proeven we inderdaad weer die smaak van gerookt spek. Maar daar zijn we we eigenlijk niet zo mee bezig. Want er gebeurt zoveel meer in de Gooische bok. Het meest opvallend is nog wel een prachtige, heerlijk zoete smaak. Die is verslavend lekker. Hoewel de Gooische bok niet gelijk een hele zoete bok is. Hij is ook wrang en redelijk complex. Al die smaken en dan is die rook daar nog een onderdeel van, bijna achteloos gedrapeerd over alle smaken. We vinden het bijna een topbier.

Bijna, want we missen ook wat. Kijk, die zoete smaak gaat je hele slok mee en verandert ook een beetje. En eindigt dan als heerlijke zoete nasmaak achter in je mond. Maar we willen een bittere nasmaak. Een hoppige nasmaak. En die heeft de Gooische Bok niet. En dat vinden we dan toch jammer. Voor driekwart is dit een bijna perfecte bok. Maar net aan het einde missen we dan een essentieel onderdeel van een goeie bok. En zo is het net geen topper. Jammer maar we drinken hem zeker nog eens.

Naeckte Brouwers Naeckte Bock: benadert de perfecte bok

naeckte brouwers bok bokbier bockbier 2019

De Naeckte Bock van de Naeckte Brouwers is niet een bier dat wij als eerste uit de schappen zouden rukken, met dat etiket. Hoekige vlakken en een paar tinten bruin, ons spreekt het niet zo aan. Gelukkig valt er ook nog wat te lezen: ‘Karameltonen, een kruidige toets en een bitterzoete afdronk’.

En als we dan drinken, dan proeven we… karameltonen, een beetje kruiden en een bitterzoete afdronk! Het kopt gewoon wat er staat op het etiket van de Naeckte Bock. Bij de Naeckte Brouwers weten ze wat er belangrijk is: niet het flesje maar wat erin zit. We raken getroffen door dit mooie, subtiele en gebalanceerde bier. De karamel komt mooi binnen, de kruiden zijn lekker verwarmend, onze wangen trekken samen door de wrange smaak en de afdronk is mooi aromatisch en bitter van de hop.

We zoeken naar missers in dit bier maar die vinden we niet. Of het zou moeten zijn dat we liever een laaggistende bok drinken. Maar als een bokbier dan toch hooggistend moet, dan het liefst zoals de Naeckte Brouwers het doen. De Naeckte bok benadert het beste wat je kunt maken wanneer je een bovengistende bok brouwt.

Kompaan Bocks: een herfstbier met vijgen

Het eerste wat opvalt aan de Kompaan Bocks is de brouwdatum. Gezien de moeite die we moeten doen om verse bokken te vinden, is dit echt een verademing. Een ander ding dat opvalt is de tekst: ‘Back by popular demand’. Die komt niet van ons vandaan want heel erg enthousiast waren we in andere jaren niet over de Bocks.

kompaan bocks 2019 bokbier bockbier

Dit jaar is de schuimkraag snel weg en dan zien we een erg donker bier dat aards, gronderig ruikt. Een beetje als een aardappelkelder. En dat komt ook een beetje in de smaak terug. Een beetje, want de dominante smaak komt van de vijgen in dit bier. En die vijgen geven de Bocks een prachtige, diepe en complexe zoete smaak. We kunnen ons voorstellen dat mensen hierom vragen. En wat zo bijzonder is: het is ook nog een laagistend bier! Meestal zijn zoete, complexe bieren hooggistend en dat maakt de bocks erg interessant om te drinken.

Het mooie aan de vijgensmaak is dat die wel zoet is, maar dat de Bocks niet een heel zoet bier is. Daarvoor zit er nog veel meer smaak aan die vijgen. Ze geven de Bocks ook een wrang, fruitige karakter. Hij is dus niet zo chemisch als veel andere zoete bieren. We missen toch ook nog wel wat . Want behalve die vijgen gebeurt er niet zo heel veel. Echt wrang is hij niet, bitter ook niet en over karamel hoeven we het al helemaal niet te hebben. Misschien is de bocks wel meer een herfstbier dan een bokbier maar evengoed is het geen straf om te drinken.

Texelse Stormbock: een goede bok behoeft geen krans maar een slechte ook niet

We hebben er weer een voor in de prijzenkast. Ditmaal de Texelse Stormbock die een ‘Certificate of Excellence’ heeft gewonnen. Helaas betekent dit dat ze niet goed genoeg waren voor plaats 1 t/m 3. En dan hebben ze dit certificaat ook nog gekregen in de categorie ‘Barley Wine’ wat natuurlijk helemaal geen bokbier is.

Aan de alcohol zal het trouwens niet liggen want maar liefst 10% van de Stormbock bestaat uit alcohol. En dat ruiken we en dat proeven we ook. De Stormbock is het soort bier dat je wil drinken in een strandtent op texel nadat je net bent natgeregend. Je bent zo weer warm. Maar dat maakt het nog geen goed bockbier. En eigenlijk maakt het de Stormbock ook nog geen goede Barly Wine.

Want voor een bokbier is hij gewoon te zwaar en te zoetig. Het is gewoon een zwaar, zoet bruin bier. Het is ook geen dubbelbok of iets dergelijks. Een Barly Wine dan? Hij heeft er alcohol genoeg voor maar dat is niet genoeg. Een echte Barly Wine is complexer en gebalanceerder. Wat is de Stormbock dan wel? Hij lijkt overal tussenin te vallen en dan is het eigenlijk niet meer dan een zoete pleaser met heel veel alcohol. Lekker voor op dat natte strand maar een goed bokbier is het niet.

Conclusie

Nou, dat viel niet tegen in deel 6. De Stormbock van de Texelse brouwerij was de enige echte tegenvaller. De Bocks van Kompaan scoorde ook niet echt heel hoog als bokbier maar is in ieder geval wel echt lekker om te drinken.
En dan komen we al snel bij de must-drinks van deze herfst. De Blazin Raisin is echt heel mooi gemaakt en moet je gewoon een keer gedronken hebben. Maar dat geldt ook voor de Gooische Bock. Zelden hebben we zo’n mooie zoete smaak ervaren.
De winnaar van vandaag is de Naeckte Bock. Een echte topper die gewoon klopt aan alle kanten en waar we maar heel weinig op af kunnen dingen. Echt een prachtige, gebalanceerde bok met mooie smaken.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.