Test Bokbier 2019 deel 5: Frontaal West 2019, Budels HerfstBock, Ramses Lambok, De Grutte Pier Bock en Walhalla Heimdall

Eerlijk is eerlijk: 2019 valt niet tegen als bokbierjaar. We dronken al wat bijzondere bokken en sommige waren ook echt lekker. Toch hebben we het idee dat de hoogtijdagen van bokbier achter ons liggen. Ze zijn moeilijker te krijgen en veel bokken in de winkels zijn van vorig jaar. En waar zijn de bokbieren van Heineken, Grolsch en Amstel? Wij kunnen alleen bieren vinden die vorig jaar zijn gebrouwen. Des te meer reden om de bokken die we wel kunnen vinden, uitgebreid te testen.

Geen zin om te lezen? Luister de podcast!

Frontaal West 2019 Chocolate Bock: een instapbokje

Frontaal West 2019 bokbier bockbier

Brouwerij Frontaal kennen we van hun lekkere New England IPA. We zijn dus best benieuwd naar hun West 2019 Chocolate Bock. Wat gelijk opvalt is de kleur: die is niet erg chocolade-achtig. Hij is namelijk erg licht. Zelfs voor een bokbier want de kleur is eigenlijk gewoon amber. Ook de geur verraadt niets van chocolade. Hij ruikt eigenlijk gewoon naar een hooggistend bier.

En dus gaan we maar proeven. Ook dan merken we niet zoveel van de chocola. Je moet maar net weten dat het erin zit. Maar dat betekent niet dat het een vies bier is. Sterker: we proeven eigenlijk een prima bok. Wel wat aan de lichte kant. Dat is ook wel te verwachten met zijn 6% alcohol en we missen ook echt wel wat body. Maar met de smaak is echt weinig mis: echt lekker zoet en karamellerig.

De Chocolate Bock van Frontaal is niet zo licht als bijvoorbeeld de Rode Toren van DeLeckere. Wel missen we hop en bitterheid in de nasmaak. Het is echt een instapbokje: leuk om de avond mee te beginnen. En met de smaak die er dan wel in zit, is ook echt niets mis.

Budels HerfstBock: niet zoet, wel een topper

budels herfstbock 2019 bokbier bockbier

Budels gaat al jaren mee in onze bokbiertesten. Soms scoren ze goed, soms wat minder. Zelf reppen ze trouwens over 50 jaar bokbiertraditie. Toch gaan ze ook met hun tijd mee, want de Budels Herfstbok 2019 is zomaar klimaatneutraal gebrouwen. We hebben geen idee wat dat betekent maar we heffen het glas met de geruststellende gedachte dat de warme herfst niet onze schuld is.

2019 lijkt weer een mooi jaar te worden voor de Budels Herfstbok want we proeven een heerlijk, vol en compleet bier. De body lijkt meer dan zijn 6,5% alcohol doet vermoeden en dat combineert hij met een mooie, plakkerige karamelsmaak. En dan doet de Budels wat we zo graag zien in een bok: pas als je hem doorslikt komt de hop en de de bitterheid los. Hij trakteert je op een hele mooie bitter-wrange nasmaak met een heerlijke hopbitterheid. Kijk, dat bedoelen we nou met een goed bokbier.

Hoewel de Budels Herfstbok dus gebalanceerd is, zal hij niet iedereen bekoren. Daarvoor is zit hij teveel aan de bittere kant. Hij heeft wel die karamelsmaak maar hij is toch niet erg zoet. Op zich ook wel knap maar toch iets om rekening mee te houden als je jezelf wil trakteren op een lekker zoet bokbiertje. Wij kunnen het trouwens wel waarderen want een mooie bok is een mooie bok, ook als hij niet zo zoet is.

Ramses Lambok: welcome to the Junga

Ramses lambok bokbier bockbier

Nog een evergreen: de Ramses Lambok. Het wat goedkoop aandoend etiket is hetzelfde als vorig jaar maar het bier niet. Dat is dit jaar namelijk gebrouwen met de Poolse Junga-hop. En dat is ook de enige hop die erin zit. Het resultaat? ‘Aangenaam aards met honing en drop-accenten’, volgens het etiket.

Als we een slok nemen, dan snappen we wat Ramses daarmee bedoelt: er zit een hele doordringende laurier-achtige dropsmaak aan dit bier. Het is zelfs ongeveer alles wat we proeven. De Ramses Lambok zou zelfs een ander bier kunnen zijn dan een bokbier, zo allesomvattend is die dropsmaak.

Hop zorgt gewoonlijk voor een bittere smaak in je bier. Maar dat doet de zo prominent aanwezige Junga niet. We proeven alleen maar drop, ook in de nasmaak. En een wrange smaak? Ook die is er weer alleen van de drop. Over karamel en zoet hoeven we het niet eens te hebben. Dat zit er echt niet in. Echt enthousiast worden we dus niet van de Lambok dit jaar. De Junga-hop lijkt ons niet erg geschikt om als enige hop te dienen in een bokbier. We missen gewoon veel te veel en alles wat we proeven is die laurierdrop. En dat maakt het geen bokbier.

De Grutte Pier Bock: een mond vol brandend hout

grutte pier bock bokbier bockbier

De Grutte Pier noemt hun bokbier ‘Hout gerookt Dubbel bock’. En als dat nog niet duidelijk is: op het etiket staan wild vlammende hakbijlen. Dat belooft wat en het etiket liegt ook niet. Want het bier ziet er ook heel mooi ‘houterig’ uit: vurig rood en wat bruinig. En dat dan onder een mooie schuimkraag. Het bier ruikt ook naar een stuk brandend hout. Dat zal wel komen door de steranijs en kaneel, die we op de ingrediĆ«ntenlijst vinden.

En dan drinken. We hadden al geen subtiel bokje verwacht maar weinig had ons kunnen voorbereiden om de stoot brandend hout die onze mond binnenkomt bij het nemen van een slok. Dit is echt een houtkachel in vloeibare vorm. Brandend hout is eigenlijk alles wat we proeven. Als we dat vergelijken met bijvoorbeeld de gerookte dubbelbock van Duits & Lauret, waar de rooksmaak echt een onderdeel is van een breed palet aan bokbiersmaken, dan schiet dit bier echt tekort.

Er zijn twee dingen mis aan de Houtgerookte Dubbelock van Grutte Pier: de houtsmaak is veel te dominant en alle smaken komen tegelijk binnen. Als je echt je best doet, dan is er nog wel iets van een wrange smaak te ontdekken en dan lijkt het bijna een bokbier. Maar bijvoorbeeld hop proeven we eigenlijk niet. Toch is het ook weer geen vies bier. Zeker als je (heel erg) van hout en rook houdt, dan is de Bock niet slecht. Maar wij hebben toch liever echt een bokbier.

Walhalla Heimdall: bewaart alles voor het laatst.

walhalla heimdall bokbier bockbier 2019

De Heimdall van Walhalla is een bok waar we altijd naar uitkijken. Al is het maar vanwege dat mooie etiket. We vonden hem al eens heel erg lekker en ook wel eens helemaal niet lekker. Spannend dus. Hij ziet er in ieder geval goed uit met zijn mooie donkere kleur en een hint van rood. Maar als we een slok nemen, zijn we een beetje teleurgesteld: eigenlijk proeven we maar heel weinig.

Tot we doorslikken. In de nasmaak komen alle smaken los die we normaal in het begin al proeven. Pas als je de Heimdall doorslikt, volgt een fontein van smaken. Chocolade, karamel, gebrande suiker. Ja, zoet is hij zeker. Maar dan ook weer bitter van de hop. En dat alles in een mooi, complex geheel van smaken. En voor de duidelijkheid: we hebben het dus alleen maar over de nasmaak. Want in het begin van je slok gebeurt nog steeds niets.

We leren een beetje te spelen met de Heimdall in de mond en dan lukt het wel om iets eerder wat meer te proeven. Maar toch blijven we in verwarring achter. Dit bier zit toch echt anders in elkaar dan alle andere bokken die we hebben gedronken. Dat maakt het ook wat moeilijk om punten te geven. Een smaakpad zit er niet echt in maar het is wel echt een heel lekker bier om te proberen. Je moet hem echt zelf een keer gedronken hebben.

Conclusie

Het blijft toch echt een heel interessant bokbierjaar. Het lijkt wel alsof alle brouwers los zijn gegaan. Soms pakt dat niet erg goed uit, zoals bij de Lambok van Ramses. Junga blijkt een hop die niet in zijn eentje een bokbier kan dragen. En de Bock van Grutte Pier moet het alleen hebben van zijn allesomvattende houtsmaak. In beide gevallen is het geen versterking voor een bokbier.
Dan doet de subtiele West 2019 van Frontaal het toch beter. Een beginnersbokje maar wel erg lekker. En dan zijn er twee heel verschillende bokken die vier sterren kregen. De complete Budels die eigenlijk alles goed doet en hooguit wat bitter is. En de extravagante Heimdall. Die scoort niet zo goed als traditioneel bokbier maar is wel echt een bok die je dit jaar geprobeerd moet hebben.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.