Test beste bokbier deel 9: La Chouffe Bok 666, De Eeuwige Jeugd Bokkelul, 7 Deugden Bock + Sprong, SNAB IJsbok en UIltje Apfelstrudel Doppelbock

Ja, je leest het goed: we drinken nog steeds stug door met deel 9 (!) van onze test van al het bokbier van 2020. Op naar het beste bokbier!
Liever luisteren dan lezen terwijl je drinkt? Luister naar de podcast!


La Chouffe Bok 666: te weinig om lekker te zijn, te weinig om vies te zijn

Chouffe Bok 6666 2020  test beste bokbier bockbier review

We zullen niet doen alsof we geheel onbevooroordeeld een flesje Chouffe Bok opentrekken want dit Belgische bokbier heeft ons nog nooit positief verrast. Eigenlijk drinken we alleen Nederlandse bokken maar de Chouffe Bok is alleen in Nederland verkrijgbaar. En dus geven we hem weer een kans.

We worden in ieder geval wel beloond door het uitzicht want hij ziet er heel mooi robijnrood-bruin uit met een mooie witte schuimkraag. Maar dan gaan we drinken en proeven we alvast niet zoveel door de grote hoeveelheid koolzuur. Dat is jammer maar met wat wachten verdwijnt dat wel een beetje. Helaas krijgen we dan niet ineens heel veel smaak. In tegendeel, we proeven bijna niks. De Chouffe 666 is heel dun en wat licht zoet en wat licht wrang. Een beetje cola-achtig. Geen mooie zoete karamelsensatie en al helemaal geen hop. Hij heeft te weinig smaak om vies te zijn maar ook te weinig om lekker te zijn.

Een bokbier is een bier voor in de herfst. Dan verwacht je een bier dat je kunt drinken als je na een flinke regenbui voor de open haard zit op een zondagmiddag. En zulk soort bier is de Chouffe Bok 666 helemaal niet. Alweer jammer van toch best een gerenommeerde Belgische bierbrouwerij.

De Eeuwige Jeugd Bokkelul: te weinig inhoud om echt leuk te zijn

Bokkelul 2020 bokbier bockbier test review beste

Dat zal een hoop hilariteit hebben gegeven, die brainstormsessie bij de Eeuwige Jeugd over de naam van hun bokbier. Maar voor een wat studentikoos bier vinden we het etiket trouwens nog best wel mooi. Minder onder de indruk zijn we van het uitzicht op de Bokkelul als we hem inschenken want hij is erg licht.

En om maar met een positieve noot te beginnen: de kleur en de smaak zijn goed met elkaar in overeenstemming. Want de Bokkelul is ook heel erg licht van smaak. Hij is ietsjes krachtiger dan de Chouffe maar veel scheelt het niet. We proeven vooral wat toast en gebrande mout. En verder een beetje karamel, een heel klein beetje wrang en eigenlijk helemaal geen hop.

De Bokkelul is een bokbier dat het moet hebben van zijn grappig bedoelde naam want met de inhoud redt brouwerij De Eeuwige Jeugd het niet. Wat we proeven is best aangenaam maar alle smaken moeten minstens verdubbeld worden en de hop verdrievoudigd.


7 Deugden Bock + Sprong: heerlijk zoete smaak verdient meer bokbier

Bok+Sprong 2020 bokbier bockbier test review beste

We voelen ons een beetje bezwaard om de Bock + Sprong van de 7 deugden zomaar open te trekken, zonder dit gepaard te laten gaan met het eten van witlof en tafelzuren, zoals het etiket aanbeveelt. Want zo gepast onder de indruk zijn we wel, van deze verdacht specifieke foodpairing-suggestie. Maarja, in onze testen moeten bokbieren het nou eenmaal alleen doen en dus schenken we onze Bock + Sprong in. Althans, dat proberen we. Bijna uit protest tegen het niet volgen van de suggesties op het etiket, straft de 7 Deugden ons met vrijwel alleen maar schuim. Flink schuimend bier zien we wel vaker maar zo erg als de Bock + Sprong niet: we schenken eigenlijk alleen maar schuim in.

Uiteindelijk slagen we er met enige moeite in een paar slokken te nemen en dan geeft de Bock + Sprong zich gewonnen: wat een heerlijke, prettige en aangenaam zoete smaak is dit. Niet chemisch zoet, niet mierzoet maar gewoon heel lekker, diepgaand in de keel glijdend zoet. Dan nog in een tweede fase geholpen door de prettige, fruitige smaak van rozijnen. Fruitig zoals het wel in een bokbier kan. Echt heerlijk.

Maar veel meer zit er niet in. Gek genoeg, ondanks die rozijnen is de Bock + Sprong niet eens wrang. Helemaal niet zelfs. En ook een bittertje halen we echt maar met moeite uit. Dat is wel echt jammer want in een bokbier verdient die zoete smaak een passende begeleiding in een wangensamentrekkende wrangigheid en aroma-bitter van de hop in de nasmaak. Echt zonde dat dit er niet in zit want dit is een onnodige beperking van een in potentie heel mooi bokbier.


SNAB IJsbok: mooi voor een koude herfstavond

Snab IJsbock 2020 bokbier bockbier beste test review

SNAB verwent ons als elk jaar met hun IJsbok. 9% alcohol en dan nog in een soort champagne-flesje van 37,5 cl. Echt een bier om vrienden mee te maken. Of voor jezelf te houden op een koude herfstavond. Ook tijdens het brouwen van deze ijsbok is door bevriezing het alcoholpercentage verhoogd. Een dubbelbok heeft dus meer ingrediƫnten, een ijsbok heeft minder water.

We zijn niet elk jaar even enthousiast over de SNAB IJsbok maar nu maakt hij toch echt indruk. Hij is mooi zoet maar niet zo zoet als bijvoorbeeld de Gulpener IJsbok. En hij is behoorlijk wrang. Maar ook, en dat is een mooie verrassing, echt lekker aromatisch bitter. Wat wel snel opvalt is dat hij wel erg wrang is. Dat zorgt voor wat onbalans, vinden wij. Ook is het wat complexiteit betreft geen dubbelbok, waar vaak elke slok weer voor nieuwe ontdekkingen zorgt.

En toch: naarmate we er meer van drinken (en dat kan makkelijk met die grote fles) ontdekken we net nog wat meer. En het is sowieso best een leuk bier om op te kauwen. Niet heel complex maar je merkt dat het hoge alcoholpercentage wat leuks doet met de smaken, waardoor toch wat gebeurt in je mond. Zo is de IJsbok geslaagd en ook nog best gelaagd. Maar die echt sterke wrange smaak blijft.


UIltje Apfelstrudel Doppelbock: koop die topper uit 2019!

Uiltje Apfelstrudel Doppelbock 2020 bokbier bockbier test beste review

Wat waren we blij dat we weer de Apfelstrufdel Doppelbock van het UIltje in het bokbierschap vonden! Misschien iets te blij, want het echte research hebben we niet gedaan en zo blijkt dat we weer eens een bier van afgelopen jaar hebben meegenomen. Wat erg! Of misschien ook niet. Want hij was wel heel erg lekker. Nou ja, we hebben hem nu gekocht en we zijn toch ook wel benieuwd: open dat flesje!

Het is een beetje als thuiskomen. Het eerste goede nieuws: dit is een prima bewaarbier want we ontwaren geen sporen van veroudering. En verder: die apfelstrudel! Hoe doen ze dat? Het begint al met de geur van appel en kaneel. En die proef je ook. En dan die vanille! Het is niet dat je vanille proeft, je proeft het badje van vanillesaus waarin een apfelstrudel wordt geserveerd. En je proeft ook letterlijk die deegsmaak. Maar dat is niet alles. Dan is er ook nog een uitstekende dubbelbock waarin dit allemaal plaatsvindt. En als klap op de vuurpijl past het ook allemaal nog eens heel goed bij elkaar. Het is 1 bier. Er is niks schizofreens aan. Maar de Apfelstrudel Doppelbock wel een bier waarmee je jezelf met elke slok kunt trakteren op een nieuwe ontdekking.

De 11% alcohol is natuurlijk niet onmerkbaar maar de Apfelstrudel Doppelbock komt wel iets minder zwaar over. Wat is het jammer dat het Uiltje hem dit jaar niet uitbrengt. Maar als wij hem te pakken konden krijgen, dan kun jij dat ook. En dat kun je zeker ook doen als je op zoek bent naar een echt leuke en zware bok. Goed, de maximale score bewaren we voor bokbieren die echt voldoen aan de stijl dus met moeite geven we de Apfelstrudel Doppelbock van het UIltje van 2019 vier en een halve ster. Met een griffel.

Conclusie

We vonden deel 8 toch een beetje een dieptepunt en dat deed ons vrezen voor deel 9: zijn de goede bokbieren op? Dat blijkt toch niet het geval, al ligt dat niet aan La Chouffe en De Eeuwige Jeugd. Hun Bok 666 en Bokkelul zijn veel te licht voor een bokbier. Leuker werd het met de 7 Deugden en hun Bock + Sprong. Een heerlijk zoet bokbier.
Echt mooie vonden we de IJsbok van SNAB. Wel wat wrang maar ook echt mooi. En we lieten ons met heel veel plezier in de luren leggen door de Apfelstrudel Doppelbock van het Uiltje. Een bokbier uit 2019 maar wat is hij toch goed. We nemen hem niet mee in de strijd om de titel ‘Beste bokbier 2020’ maar wat een genot om te drinken.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Een gedachte over “Test beste bokbier deel 9: La Chouffe Bok 666, De Eeuwige Jeugd Bokkelul, 7 Deugden Bock + Sprong, SNAB IJsbok en UIltje Apfelstrudel Doppelbock

  • oktober 31, 2020 om 14:47
    Permalink

    Hoi!
    Zouden jullie deze website vaker willen gebruiken om andere biertjes te testen? Ipv alleen de herfstbokken.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.