Test beste bokbier 2020 deel 8: Kaapse Brouwers Kaapse Matador, Eeuwig Zonde Bok, Stanislaus Brewskovitch Bock the Casbah, Eleven Lombok Bok en Gulpener IJsbock

Na een wat tegenvallend deel 7, vestigen we onze hoop op weer 5 nieuwe kanshebbers voor de titel beste bokbier 2020.

En al altijd: lezen hoeft niet, luisteren mag ook!


Kaapse Brouwers Kaapse Matador: floep! En hij is weg

Kaapse Matador Ruby hypobokk 2020 bokbier bockbier 2020 test review

De Kaapse Matador van de Kaapse Brouwers is naar eigen zeggen een ‘Ruby Hypobokk’. We hebben geen idee wat dat is maar daar zullen we dan wel achter komen bij het inschenken. En als we dat doen dan zien we vooral een wat bruin, ondoorzichtig bier. Niet erg ruby en ook niet erg…. hypo?

Dan maar drinken en dan proeven we gelijk een heel zoet bier. En dan gelijk daarna proeven we helemaal niks meer. Floep! En hij is weg. De Kaapse Matador gaat als een nachtkaars uit. Eerst zoet en dan snel weg. Dat zoet is ook nog eens niet superlekker. Wel een beetje karamel maar vooral chemisch. Niet direct om blij van te worden.

We krijgen het gevoel een suikerspin te drinken: zoet maar zonder body. Je neemt een slok en hij is weg, net alsof je een hap van een suikerspin neemt. En dat is het dan ook wel zo’n beetje. Een momentje zoet is alles wat we krijgen van de Kaapse Brouwers. De Kaapse Matador is wel een heel beperkte bok en dan ook nog eens niet erg lekker. Als dit een Ruby Hypobokk is, doe ons volgend jaar dan maar een gewone bok.Eeuwig Zonde Bok: niet slecht voor een cola

Eeuwige zonde bok 2020 bokbier bokbier beste test review

Voor ons is dit een eerste kennismaking met de Bok van brouwerij Eeuwig Zonde. En eigenlijk is het sowieso de eerste keer dat we iets van Eeuwig Zonde drinken. Het is een nieuwe brouwerij uit Someren die schijnbaar vooralsnog hun bieren in een huurbrouwerij brouwt.

Bij het drinken van de Eeuwig Zonde Bok valt gelijk de wat cola-achtige zoetheid op. Hij is niet overdreven zoet maar lijkt wel echt op cola. Dat komt door het gebrek aan karamel en tegelijk een behoorlijk wrange smaak. Maar dan dus vooral cola-wrang. Een nasmaak heeft hij niet en er zit dan ook weinig hop in: zowel bitterheid als aroma zijn zo goed als afwezig.

Ook voor een eerste poging is dit niet al te best. De Eeuwig Zonde Bok smaakt gewoon niet naar een bokbier. Een beetje colasmaak, dat is het dan wel. Het heeft allemaal niet veel om het lijf en dat is jammer. Maar goed, ze beginnen net dus misschien is het volgend jaar beter.


Stanislaus Brewskovitch Bock the Casbah: grof en eenvoudig

Bock the Casbah 2020 bokbier bockbier beste test review

Een weizendoppelbock van 8%, dat kan bijna niet goed gaan. En dat ging het vorig jaar ook niet. En toch ook wel want met de smaak van chemische snoepbanaantjes en de onmerkbare 8% alcohol was Bock the Casbah onze guilty pleasure. We hebben dus goede hoop want we zijn eigenlijk wel toe aan een verzetje. Maar de geur verrast ons: geen banaantjes en wel veel alcohol. Dat was vorig jaar precies andersom!

De sterke geur van alcohol vertaalt zich naar een dito smaak: sterk en eigenlijk niet zo lekker. Het lijkt wel op hele goedkope alcohol, met een hint van aceton. Die was vorig jaar onmerkbaar maar nu knalt de 8% onze mond in. De smaak is net als de geur: penetrant en overheersend. Het kost ons dan ook enige moeite om daar doorheen te worstelen maar uiteindelijk proeven we dan wel iets van een bokbier. Maar ook dat is maar heel beperkt. De smaken zijn eenvoudig en weinig subtiel. De complexiteit van een dubbelbok is ver te zoeken in de Bock the Casbah.

2020 is het jaar waarin alles minder is en dat geldt helaas ook voor de Bock the Casbah. In plaats van een ietwat fout maar ook leuk bier, drinken we een grof smakende alchoholbom. Met grove, eenvoudige smaken die niets te maken hebben met wat een dubbelbock zou moeten zijn.


Eleven Lombok Bok: gered door het pepertje

Eleven Lombok bok 2020 test review bokbier bockbier

Brouwerij Eleven uit Utrecht brouwt met hun Lombok Bok een ode aan de Utrechtse wijk Lombok. Door hun bokbier te voorzien van een… lombok-pepertje! Maar dat is het niet het enige bijzondere in dit bier. Want er zit ook nog kokos en limoen in. En dat allemaal dus in een dubbelbok van 8%. We worden van minder nieuwsgierig en dus schenken we de Lombok Bok vol verwachting in.

De Lombok Bok is heel licht en troebel. En het schuim is heel snel weg. De geur is niet direct heel appetijtelijk, hoewel we wel een beetje limoen kunnen ontwaren. En als we een slok nemen, dan valt het lombok-pepertje gelijk op. Hij brandt echt in de keel. Maar, en dat is best goed, niet op een vervelende manier. De lombok is een goede en interessante aanvulling maar domineert dit bier niet. Dat hebben we wel eens minder goed gezien dus dat is knap van Eleven. Maar het betekent ook dat we de rest van dit bokbier goed kunnen proeven en dan zijn we wat minder enthousiast.

Karamel zit er nog wel in maar verder is het niet een heel interessante bok, zeker als we bedenken dat er 8% alcohol in zit. Dan verwacht je toch wat meer smaak. Iets wrangig is hij nog wel, waarschijnlijk geholpen door de limoen. Maar bitter? Sowieso merken we maar weinig van de hop. In de nasmaak ervaren we echt alleen die lombok en die had juist wel wat hop kunnen gebruiken. En zo wordt de Lombok Bok gered door het pepertje want de bok zelf is wel heel matig.


Gulpener IJsbock: zoet als een dessertwijn

Gulpener ijsbock 2020 test review beste bokbier bockbier

We vestigen onze hoop op veel sterren op Gulpener die met hun IJsbock het strijdperk betreedt. Dat moet lukken met maar liefst 10.3% alcohol. Eerst lezen we nog even het etiket en dan zien we heel netje de brouwdatum staan. Zo hoort het! Interessant is ook de houdbaarheidsdatum: Houdbaar tot… oneindig! Als wij ooit een verre ruimtereis moeten maken, dan weten we het wel. Na het inschenken zien we trouwens een mooi, bruin bokbier. En die 10.3% alcohol merken we ook gelijk in de geur.

Een IJsbok is trouwens een bokbier dat tot -20°C. bevroren is tijdens het brouwen. Er vormen zich dan ijskristallen die geen alcohol bevatten want dat bevriest niet. Door die kristallen te verwijderen, krijgt het bier dat achterblijft een hoger alcoholpercentage. En natuurlijk worden alle smaken ook intenser en dat merken we ook aan de Gulpener IJsbok, hoewel die vooral heel erg zoet is. Dat mag ook best voor een IJsbok en het is geen verkeerde smaak. Maar we hadden toch ook nog wat andere smaken willen proeven, zoals hop. Dat zit er echt niet in.

Na een tijdje wennen we een beetje aan de zoete smaak en dan krijgt die wat meer diepgang. Denk aan de port-achtige smaak van een dessertwijn. Stroperig en met een hint van rozijnen. Niet vies en zeker niet als je voor die smaak gaat. We denken dat er heel wat mooie food-pairings mogelijk zijn met de Gulpener IJsbok. Maar toch hadden we liever een wat meer hoppiger bier gezien als basis voor de IJsbok. Nu is het allemaal wel heel erg zoet en we vragen ons af of het nog wel een bokbier is. En dat is toch ook wel een beetje jammer.


Conclusie

We kunnen ons niet helemaal aan de indruk onttrekken dat we het beste al hebben gehad, wat bokbier betreft. Want de vorige test was al niet al te best en de bokbieren in deze test scoorden nog lager. De Kaapse Matador was echt veel te beperkt voor een bokbier. En de Eeuwig Zonde Bok had vooral een colasmaak. En ook de ervaren bokbierbrouwers van Stanislaus Brewskovitch redden het niet met hun Bock the Casbah, waar de lol er dit jaar een beetje af is.
Iets beter deden de lokale helden van Eleven het, met hun Lombok Bok: een saaie bok die gered werd door een goed toegevoegd pepertje. Gelukkig was daar nog Gulpener, die met hun winterkanon de IJsbok nog 3 sterren wisten binnen te halen. Geen topper maar wel erg aangenaam.
We vestigen onze hoop op deel 9!

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.