Test beste bokbier 2020 deel 7: Stanislaus Brewskovich Bocky Wonderland, Two Chefs Bock Off, Oudaen Herfstbock, Klein Duimpje Slobberbok en De Molen Keulen & Aken

Gelijk maar door met test 7, we beginnen er nu echt lekker in te komen. Lockdown, koud buiten, alles seinen staan op groen voor bokbier.
Geen zin om te lezen? Luister de podcast!


Stanislaus Brewskovich Bocky Wonderland: waar is die rook? Waar is de verwondering?

Bockie Wonderland 2020 test bokbier bockbier review beste

Naar eigen zeggen, of althans volgens het etiket, gaan we een ‘smooth smokey bockbier’ drinken wanneer we een flesje Bocky Wonderland van Stanislaus Brewskovitch opentrekken. Dat belooft veel maar onze neus is niet gelijk onder de indruk. We ruiken niet zoveel rook. En we ruiken überhaupt niet erg veel. Gelukkig wordt dat beter wanneer we een slok nemen. Daar is in ieder geval een beetje rook.

En wat is er nog meer? Nou, de Bocky Wonderland is een bokbier waar we er eigenlijk al heel veel van hebben gedronken in 2020: een bovengistend bier met een sterk fruit-karakter. Zowel het zoet als het bitter komt van een wat pruim-achtige fruitsmaak. Dat is best lekker en daarom is de Bocky Wonderland ook best lekker. Het zoet is aangenaam en er zit ook wat wrangig fruit in.

Maar ons probleem met dit soort bieren, is dat de smaak eigenlijk nooit echt krachtig genoeg is. En daar heeft de Bocky Wonderland ook last van. Niet krachtig zoet. Niet superwrang in onze wangen. En ook al niet bitter. Dat laatste had een flinke hand hop nog wel kunnen verhelpen. Nu is de nasmaak wel aangenaam maar ook weer niet krachtig genoeg. Dat veroordeelt dit bokbier, met toch een spannende naam en dito etiket, tot een bestaan in de middenmoot van onze bokbiertest.


Two Chefs Bock Off: best aardig, niet spannend

Two Chefs Brewing Bock off 2020 bokbier bockbier test beste review

Een beetje intrigerend is Two Chefs wel. Waarom kun je dit toch wat kleine merk is bijna alle supermarkten krijgen? En op hun etiket staat de ingrediënten in wel acht talen beschreven. Gaan ze een grote internationale toekomst tegemoet met hun Bock Off? We vragen het ons af, zeker met het in onze ogen wat goedkoop aandoende etiket. Maar je weet nooit. Enthousiast is het bier in ieder geval wel, want het spuit het flesje uit.

Vorig jaar trokken we wit weg door de allesoverheersende smaak van Tonkabonen in de Bock Off maar die hebben ze in 2020 in alle acht talen uit de ingrediëntenlijst weggelaten. Gelukkig maar. We ruiken nu gewoon een bokbier met die typische geroosterde smaak. En als we proeven hebben we nog wel last van al dat koolzuur. Maar als vrij snel ontvouwt zich alweer een wat generieke, fruitachtig bokbier. Eigenlijk lijkt hij wel een beetje op de Bocky wonderland.

Goed, en ook weer niet want hij is veel minder fruitig. Maar het is wel hetzelfde soort bokbier, het soort wat we dus zoveel zien dit jaar. Hooggistend, een beetje generieke smaak en wat meer of minder fruitig. We zijn op zoek naar de typische smaken van salmiak, en naar een wangvernauwende wrangigheid, overgaand is een aromatische bitterheid die lang blijft hangen. En dat allemaal, zit er dus niet in. We drinken een best aardige maar in het geheel geen spannende bok. Geen karamel, geen smaakpad, de Bock Off is een hooggistend bier met een fruitig bokbiersmaak. Zoals er dus al zoveel zijn. Niet vies of verkeerd maar ook niet interessant.


Oudaen Herfstbock: net als de rest maar dan wat zuur

Oudaen Herfstbock 2020 bokbier bockbier test beste review

Aan de Oudegracht in Utrecht staat Stadskasteel Oudaen en daar zit een café in. In de kelder zit al heel lang een bierbrouwerij die het bovenliggende café van bier voorziet. Buiten dat café was bier van Oudaen eigenlijk nooit verkrijgbaar maar daar is met de Herfstbock blijkbaar verandering in gekomen. Als we hem inschenken zijn we trouwens niet gelijk verkocht: met zijn wat bruinige kleur ziet hij er niet gelijk heel goed uit.

Op het etiket staat dat het een hooggistend bier is en dat kunnen we gelijk bevestigen: het is een heel fruitig bier. Meer nog dan de andere bieren die we vandaag drinken. Hij is vooral ook heel wrang. Verder is het best een aardige bok die ook weer lijkt op de andere bokken met een fruitig karakter. Alleen is dat fruitige karakter in de Oudaen Herfstbock gewoon veel meer aanwezig.

Overigens proeven we nog wel iets van een smaakpad: een hint van zoet in het begin, dan dus erg wrang en daarna nog best een mooie nasmaak. Toch lijkt die wrange smaak, die ook nog wat zurig is, sterker te worden naarmate we er meer van drinken. Tot het punt waarop het ons een beetje gaat tegenstaan. Uiteindelijk scoort hij daarmee net onder de middenmaat.


Klein Duimpje Slobberbok:

Klein Duimpje Slobberbok 2020 beste bokbier bockbier test review

Hoewel we zelfverklaarde bierkenners zijn, drinken we eigenlijk nooit iets van Klein Duimpje, behalve dan bijna elk jaar hun Slobberbok. Vaak is hij nogal chemisch zoet. Niet altijd lekker maar het kan wel eens grappig uitpakken. Vol verwachting schenken we hem dan ook in.

Als we hem dan drinken, dan is de zoete smaak eigenlijk het enige wat is gebleven in dit bier. Waar zijn de banaantjes? Waar is de chemie? Die zijn weg en wat overblijft is eigenlijk alleen die zoete smaak. En die is ook nog eens niet bepaald complex. Vooruit, op het einde wordt hij nog wel wat wrang maar dat is het dan ook echt. Geen mooie bitterheid, geen mooie nasmaak. De Slobberbok is gewoon eendimensionaal zoet.

We zijn eigenlijk heel snel uitgepraat over de Slobberbok omdat er niet zoveel over te zeggen valt. Het is een soort bokbier met maar de helft van de smaken. Leuk als je van hele zoete bokken houdt en verder niet zoveel eisen stelt. Voor ons is hij veel te beperkt en dan ook nog behoorlijk saai.

De Molen Keulen & Aken: een goede weizenbok

De Molen Keulen & Aken 2020

We kunnen ons eigenlijk niet voorstellen dat er bierliefhebbers zijn die brouwerij De Molen niet kennen. Toch hebben we nog nooit een bokbier van ze gedronken. Tot nu dus, want voor ons staat de ‘Keulen & Aken’. Dat zijn Duitse steden en het is dan ook geen gewoon bokbier maar ‘Weizenbock-ish’. Wij en Weizen, dat is niet altijd een gelukkige combinatie en het uitzicht belooft al niet veel goeds: hij is heel licht. Licht als een Weizen.

Maar in de geur menen we al wat meer van een bok te ontwaren. En dat wordt nog duidelijker als we hem drinken. Hij smaakt veel bokkiger dan dat hij eruit ziet. Maar dat komt vooral in het tweede deel van de slok. Want hij is ook wel zoet maar niet karamelzoet. Eerder heel kruidig. Weizenbierzoet met hints van banaan en koriander. En pas dan proeven we een afdronk van een bokbier. En dan nog eerder die van een Duitse Bock dan die van een Nederlandse herfstbok.

Al met al is de Keulen & Aken een geslaagde cross-over geworden. Zelfs als je, zoals wij, geen heel enthousiaste weizendrinker bent. Want ook wij waarderen de combinatie en de manier waarop die tot stand komt. Een mooi bier.


Conclusie

Om eerlijk te zijn vonden we deel 7 geen aflevering om heel vrolijk van te worden. Veel gemiddelde bokken die gewoon niet zo heel boeiend zijn. Niet slecht maar ook geen toppers. De Klein Duimpje Slobberbok is wel heel beperkt met alleen saai zoet. Dan deed Oudaen het nog wel iets beter met zijn zurige Herfstbock. De middenmoot der middenmoters wordt gevormd door Two Chefs en Stanislaus Brewskovitch. Drink ze zelf maar eens. Of niet. Je mist er niet heel veel aan.
Wel nog een aanrader is de Keulen en Aken van De Molen. Geen droombok, wel leuk om te drinken.
We spoelen onze mond en gaan door naar deel 8.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.