Test beste bokbier 2020 deel 6: Emelisse Liquorice Salty Bock, Texels Bock, Brothers in Law Bière Bock, Duits & Lauret Houtgerijpte Rook Dubbelbok en Van Moll Opgebokt Chocolate Doppelbock

Kroegen dicht maar dat maakt voor ons niet uit. Wij doen ons mondkapje op en fietsen langs de slijter voor alweer 5 verse bokken om te proeven.
Luister je liever? Je kent de podcast!

Emelisse Liquorice Salty Bock: geen drop, niet zout en ook geen bokbier

Emelisse Liqourice salty bock 2020 bokbier bockbier beste test

We beginnen met de Emelisse Liquorice Salty Bock met een aangename 6.2% alcohol. Herfstbok en zoute drop, lekker Nederlands en een combinatie vol met beloften. Mooi etiket en het uitzicht klopt ook. Mooi bruin-rood. Maar daarmee houdt het wel een beetje op. We ruiken eigenlijk niet zoveel aan dit bier, anders dan een wat algemene zoet-zure biergeur. En dat is eigenlijk ook wel wat we proeven.

Het is dat je weet dat er een dropsmaak in moet zitten want die springt er niet bepaald uit. Wat heet, we moeten echt een beetje op zoek. Dat komt ook door de smaken die je wel proeft maar eigenlijk niet wil proeven: zuur en wat wijnerig. Echt een beetje de standaard-smaken van een niet zo heel lekker hooggistend bier. Niet wat we verwachten bij een bokbier en niet wat we verwachten bij drop. En ook niet erg lekker allemaal. Daar komt nog het gebrek aan hop, het gebrek aan mondgevoel en het gebrek aan scherpte in het algemeen bij.

En zo drinken we dan een Liquorice Salty Bock die niet naar drop smaakt, die niet zout is en die eigenlijk ook geen bok is. En wat hij dan wel is, dat vinden we niet lekker. En is ook geen bokbier. We kunnen ons niet zo goed voorstellen dat een wat zuur, vlak en dun bier de bedoeling is geweest van Emelisse. Het is gelukkig nog geen gootsteen-bier en dat redt hem van slechts één ster.


Texels Bock: pas op het laatst komt hij een beetje los

Texels bock 2020 bokbier bockbier test beste

De herfst hoort bij Texel als zoet en donker bruin bier en daarom doet de Texelse brouwerij ook altijd mee met onze test, soms zelfs wel met twee bieren. Deze keer hebben we de Texels Bock te pakken. Die ziet er bij het inschenken alvast heel mooi uit met zijn robijnrode kleur en witte schuimkraag. In het verleden vonden we de Texelse Bock trouwens vaak te zoet. Maar dat lijkt dit jaar erg mee te vallen.

Want de Texels Bock is niet erg zoet. En ook niet erg bitter. En ook niet erg wrang. Eigenlijk proeven we dus niet zoveel. Tot we hem doorslikken. Want in de nasmaak komen de smaken los: mooi zoet, wrang en lekker bitter. We hebben gelijk zin in een volgende slok. En dan proeven we weer in eerste instantie niet zoveel. De Texelse Bock mist kracht en mondgevoel. De smaken lijken we bedekt en een beetje verborgen. Tot het doorslikken dus.

Uiteindelijk leren we een beetje spelen met de Texelse Bock. En dan komen de smaken wel iets meer los. Maar zelfs dan is het allemaal niet erg indrukwekkend en proeven we eerder een wat algemeen bier dan een echte bok. Echt knallen wordt het dus niet. Maar die nasmaak blijft steeds maar erg mooi en dat maakt het toch een fijn bier om te drinken.


Brothers in Law Bière Bock: leuke gist, nou dat bokbier nog

Brothers in law Biere bock 2020 bokbier bockbier test beste

Ook hier weer een half Engels etiket, terwijl ze toch prat gaan op hun Franse Bière de Garde-gist, waarmee de Bière Bock van Brothers in Law wordt gebrouwen. We hebben hem trouwens wel eens eerder gedronken maar toen vonder we hem mierzoet. Maar net als bij de Texels Bock is er schijnbaar ook bij Brothers in Law naar ons geluisterd want dit jaar is hij veel minder zoet. En wat blijft er dan over?

Heel makkelijk hebben we het er niet mee. De Bière Bock is namelijk niet heel erg uitgesproken. Wrang en bitter ervaren we bijvoorbeeld pas aan het einde. Want ook nu komen de smaken pas in de nasmaak een beetje los. Toch proeven we in het begin van de slok ook wel wat. Maar het is wat moeilijk te omschrijven. Dat zal dan wel de Bière de Gard-gist zijn.

Die gistsmaak geeft een mooie draai aan de Bière Bock. Maar het is allemaal een beetje te weinig. En het is ook niet echt een bokbier. En wat er dan wel is, proeft een beetje vermengd. Karamel bijvoorbeeld, zit er niet in. Die gist is daarmee niet genoeg om er een goed bokbier van te maken. Maar in tegenstelling tot de vorige keer dat we hem dronken, vinden we dat nu wel jammer. Die gist lijkt best te kloppen in een bokbier, alleen is de Bière Bock dat bokbier niet.


Duits & Lauret Houtgerijpte Rook Dubbelbok: een lesje rookbok

Duits & Lauret Houtgerijpte Rook Dubbelbock 2020 test beste bokbier bockbier

De Duits & Lauret Houtgerijpte Rook Dubbelbok doet al jaren mee met onze test en scoort eigenlijk altijd heel goed. Dat komt doordat ze nogal consistent zijn en vooral omdat ze heel erg goed zijn in het combineren van bokbier en die rooksmaak. Waar andere bieren al snel veranderen in een vloeibaar haardvuur of erger, een vloeibare asbak, daar maakt in de Houtgerijpte Rook Dubbelbok het hout prachtig onderdeel uit van de hele smaak. En dat is dit jaar dus niet anders.

Weer ervaren we die prachtige, krachtige combinatie van hout, rook en spek. Maar dan in een al even krachtige dubbelbok, die vooral heel erg wrang en bitter is. En dat combineert echt heel mooi. Dat komt ook doordat het een behoorlijk complex bier is, mooi fruitig en veel andere smaken. Dit bier kan al dat hout dus prima hebben. Toch hebben we de indruk dat dit jaar de nadruk wel erg ligt op het wrange en bittere karakter van de Houtgerijpte Rook Dubbelbock.

Als je op zoek bent naar een zoet, aangenaam en verwarmend bokbier, dan kun je die van Duits & Lauret beter laten staan. Dit is wel echt een grotemensenbok. Je moet zin hebben om wat te kauwen en na te denken, want achteloos achterover slaan is er niet bij. Het is een bijtertje en geen allemansvriend. Maar goed, dan krijg je er wel wat voor terug: hét voorbeeld van hoe een rookbier, en meer specifiek een rookbok moet smaken.


Van Moll Opgebokt! Chocolate Doppelbock: veel chocolade, weinig bok

Van Moll Opgebokt 2020 bokbier bockbier beste test

De Van Moll Opgebokt! is een chocolate Doppelbock. En we drinken hem niet voor het eerst. Voorheen vonden we de chocoladesmaak wat te overheersend. En laten we eerlijk zijn: overheersende smaken in een bok proeven we ook niet voor het eerst. Maar het is een nieuw jaar met nieuwe kansen en dus schenken we ons monter deze Van Moll in. En we worden gelijk beloond met een pracht van een schuimkraag. Daaronder vinden we een toch wel heel zwart bier.

De Opgebokt! ruikt naar een stout en naar een toetje. Dat is natuurljk geen grote verrassing met een chocolade dubbelbok. En die chocolade, sja die is er weer! Die is weer behoorlijk aanwezig, en dan vooral aan het einde van je slok. En we gaan er even voor zitten want wat een smaakpapilkietelende ervaring is het nemen van een slok opgebokt!. De chcoladesmaak is heel, heel erg mooi. Hij nestelt zich lekker achter in je mond en blijft daar hangen. En net als hij weg lijkt te sterven, dan krijgt hij hulp van een mooie, bittere hop-afdronk. We hebben ze minder gedronken.

Maar dan gaan we weer even met twee benen op de grond staan: hij lijkt wel heel erg op een Chocolate stout. Want daarin proeven we wel vaker chocolade en het verschil met deze Chocolate Boppelbock is niet erg groot. Want waar chocolade meestal zoet is, daar is de Opgebokt! behoorlijk, zeg maar gerust extreem bitter. Dat past best mooi bij een bier als een Chocolate Stout maar veel minder mooi bij een Bok. En dan missen we toch best een hoop.Wwant dit bier is, hoe lekker ook, wel heel erg ver verwijderd van wat wij een bokbier noemen. Het is echt veel meer een stout. Gelukkig wel een stout met een goddelijk bitter-chocoladesmaak.


Conclusie

Een hoop bokken met smaakjes deze keer. Dat pakt niet altijd goed uit, zoals Emelisse laat zien. Hun Liquorise Salty Bock is niet zout, smaakt niet naar drop en eigenlijk ook niet naar een bokbier. De Texelse Bock is wel en bokbier maar ook wat beperkt. Dat geldt ook voor de Bière Bock van Brothers in Law. Leuke gist maar weinig bokbier. En eigenlijk geldt dat ook voor de Opgebokt! van Van Moll. Veel (en lekkere!) chocolade maakt nog geen bokbier.
De enigen die dat in deze test echt goed voor elkaar hebben, zijn de routiniers van Duits & Lauret. Hun houtgerijpte Rook Dubbelbock is een pareltje en een must voor iedere liefhebber van bokbier en van rookbier.
Wij proeven nog even door. Op naar deel 7!

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Een gedachte over “Test beste bokbier 2020 deel 6: Emelisse Liquorice Salty Bock, Texels Bock, Brothers in Law Bière Bock, Duits & Lauret Houtgerijpte Rook Dubbelbok en Van Moll Opgebokt Chocolate Doppelbock

 • november 11, 2020 om 15:47
  Permalink

  “Wij doen ons mondkapje op en fietsen langs de slijter voor alweer 5 verse bokken om te proeven”
  Welke slijter hebben jullie? Wie verkoopt er zoveel verschillende bokbieren?!

  Mooie test heren!
  Goed beschreven, je krijgt er zin in, maar dan waar koop je die specifieke biertjes …
  Gelukkig (ook onze favoriet) Brand Dubbel Bock kun je gewoon bij de supermarkt kopen 😉

  Ik zag ook in andere reacties: Jullie mogen best meer bieren testen of op deze manier er over schrijven.

  Hebben jullie bijvoorbeeld al de Rochefort Tripel kunnen proeven?

  Keep up the good work.
  Karel

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.