Test beste bokbier 2020 deel 5: Van de Streek Black Bock, Bavaria Herfstbok 2020, Muifel D’n Ossebock, Bax Cinnamon Weizenbock en Kees Indian Summer

We waren helemaal enthousiast geworden in deel 4. Is 2020 echt een topjaar voor bokbier of is het nu klaar met de goede scores. We gaan het zien in deel5!

Liever luisteren dan lezen? Klik op de podcast!


Van de Streek Black Bock: een prima stout is nog steeds geen bok

Van de Streek Black Bock 2020 beste test review bokbier bockbier

Van de Streek brengt al een paar jaar hun Black Bock op de markt als bokbier. Maar het is helemaal geen bokbier. Het is een stout en hij is zwart omdat alle stouts zwart zijn. Verder koketteren ze nog met twee bierprijzen op hun etiket. Maar een daarvan is van een bierfestival in Barcelona en wat weten ze daar nou van Nederlandse herfstbokken? Bovendien won Van de Streek in een hele andere categorie dan bokbier. Zoveel cringe in een fles bier, het doet gewoon pijn. Vorig jaar waarschuwden we Van de Streek voor de laatste keer en moesten ze het doen met maar 1 ster.

Dit jaar ziet het er niet veel beter uit. De Black Bock is nog steeds gitzwart. En inderdaad, het is nog steeds dezelfde gortdroge stout als andere jaren. Een stout waar overigens heel weinig mis mee is. Want mooi droog is erg lekker in een stout en die gebrande smaak past daar ook heel mooi bij. We genieten echt van de krachtige mondsamentrekkende bitterheid. Als we een stout-test zouden doen, dan zou de Black Bock best aardig scoren.

Maar we doen geen stout-test. We doen een bokbier-test. En daar hoort de Black Bock nog steeds niet in thuis. Raar is het wel want Van de Streek kan hele fatsoenlijke bieren brouwen. Waarom dan toch dít bier verkopen? Waarom die lullige nietszeggende bier-awards op het etiket? Dat hebben ze toch niet nodig, daar in Utrecht. We wachten nog steeds op een echt bokbier van Van de Streek en geven een geërgerde halve ster.


Bavaria Herfstbok 2020: geen superbok maar best aardig

Wat versheid betreft krijgt Bavaria dit jaar van ons het predicaat ‘Veilige keus’ want er staat met koeieletters ‘2020’ op. Kijk bokbierbrouwend Nederland: zo kan het dus ook. En ook verder is het etiket erg informatief want we weten nu ook welke moutsoorten er allemaal in zitten. Maar het meest interessant is dat Bavaria aankondigt dat hun Herfstbok elk jaar uniek is. Elk jaar smaakt hun bokbier dus anders. Gegarandeerd! Wat een droom voor al die mensen die een er een bokbierblog op nahouden. Enthousiast schenken we de Bavaria Herfstbok 2020 in.

Dit jaar zit er dus havermout in de Herstbok. We vragen ons een beetje af waar havermout precies naar smaakt. Wat we in ieder geval ervaren is een wat zoete smaak die overgaat in een hele mooie wrange smaak. Die is echt heel mooi uitgewerkt. Helaas is het feest dan ook wel een beetje voorbij want bitterheid, of eigenlijk hop in het algemeen, proeven we niet zo. Dat is wel jammer. De herfstbok mist zo een beetje een bite.

En er is wel meer aan te merken op de Bavaria Herfstbok 2020. Het is bijvoorbeeld wel echt een grote brouwerijenbier. Dat is een beetje onvermijdelijk bij een, uh, grote brouwerij. Maar die wat gladde smaakpanelsmaak is toch echt zonde. De zoete smaak in het begin mist wat kracht en de hop is er dus ook niet zoveel. Wat dan overblijft is die wel heel mooie wrange smaak. Geroosterde mout en rood fruit (ook dat staat op het etiket) halen we er echt uit. Geen superbok dus maar best aardig en nog extra kudo’s voor het uitgebreide etiket en het feit dat Bavaria elk jaar een unieke bok brouwt.


Muifel D’n Ossebock: mooi fruit en recht in de leer

Muifel Dn Ossebock 2020 bokbier bockbier test review 2020 beste

Muifel, wie kent ze niet? Nou, wij dus eigenlijk, behalve wanneer het gaat op hun D’n Ossebock die elk jaar weer meedoet aan onze test. En dus ook dit jaar en zelfs met veel enthousiasme want hij spuit het flesje uit. Tocht valt het met de hoeveelheid koolzuur best mee. En ook ziet hij er erg mooi uit. We zijn gewoonlijk gematigd positief over de D’n Ossebock hoewel hij vorig jaar erg bitter was.

De 2020-versie is veel minder bitter. Hij is zelfs erg aangenaam. Het is wel een echte fruit-bok. Daarmee bedoelen we een bokbier dat zijn zoete smaak vooral lijkt te halen uit een fruitzoetigheid die vooral uit pruimen lijkt te bestaan. En dat is bij deze Muifel zeker het geval. En die fruitsmaak is behalve gematigd zoet, ook wrang. Heel mooi wrang. En dat vloeit door in een wat hop-bittere nasmaak. Een hele aangename nasmaak zelfs, die ook nog eens heel lang blijft hangen. Dat hebben ze goed gedaan.

Het gekke is wel, dat we al dat fruit niet associëren met een laaggistend bier terwijl de D’n Ossebock dat wel is. En, voor de duidelijkheid: dat juichen we toe. Want de Nederlandse herfstbok is van oorsprong een ondergistend bier en zo komen de typische bokbiersmaken ook het beste tot hun recht. Applaus voor Muifel dus, hoewel het er allemaal niet heel goed uit komt, met al dat fruit. We missen het krachtige karamel-zoet en we missen wat hop. En ook de frisse, scherpe smaak die hoort bij een ondergistende bok. Maar toch: het smaakpad is mooi, dat fruitzoet is een van de betere die we geproefd hebben en de nasmaak is echt heel lekker. Veel punten dus voor een complexe bok waar je best een tijdje mee bezig kunt zijn.


Bax Cinnamon Weizenbock: een verrassend herfstbier

Bax Cinnamon Weizenbock te drinken 2020 beste bokbier bockbier test review

Om eerlijk te zijn begint Bax bij ons niet echt met een voorsprong met hun Cinnamon Weizenbock, want weizenbieren zijn niet echt ons ding. En de meeste weizenbokken hebben ook die weeïge smaak die weizenbieren ook hebben. Maar als we hem inschenken, dan zien we wel dat deze bok wat uitzicht betreft bijna de perfecte cross-over is tussen een bok en een weizen. Roodbruinig en troebel. Dat is alvast leuk gedaan.

Bax neemt best wel een risico met hun kaneel want dat is nou echt een ingrediënt waar je er snel teveel van gebruikt. Maar in die val zijn ze bij Bax niet getrapt. De kaneelsmaak van de Cinnamon Weizenbock komt er erg mooi uit. En dat is dan gecombineerd met een hele mooie, appel-achtige fruitsmaak. Kaneel en appel, dat was al een goede combinatie toen we dat nog van oma kregen en dat is het nu in dit bier nog steeds. En het is ook een echte herfstsmaak. Dat pakt echt heel mooi uit waardoor we een mooi en verrassend frist herfstbier drinken, met weer die mooie, wrange fruitsmaak.

Standaard boksmaken als karamel vinden we niet terug in de Cinnamon Weizenbock en dus vragen we ons af of het wel een bokbier is. Want eigenlijk is dit natuurlijk een ‘gewoon’ herfstbier. Maar je kunt je ook afvragen hoe erg dat is bij een zo mooi uitgewerkte combinatie tussen weizen en bok, en dan nog met die prachtige twist van appel en kaneel. Wij kunnen er in ieder geval best mee leven.


Kees Indian Summer: veel om over na te denken

Kees Indian Summer 2020 bokbier bockbier beste test review

Brouwerij Kees staat niet bekend om zijn subtiele bieren en de Indian Summer is ook altijd een zware jongen geweest. ‘How the Indians celebrated the autumn’, is de ondertitel van dit bier. Sja, Indianen en alcohol was volgens ons geen heel gelukkige combinatie dus die link snappen we niet helemaal. Maar goed, uiteindelijk gaat het allemaal natuurlijk om het bier en dat ziet er goed uit: mooi donkerrood. En de 8.9% alcohol ruiken we ook al gelijk goed.

De rest van de geur is niet gelijk heel aangenaam. De smaak is echter heel anders en eigenlijk vooral zoet. Heel zoet. Maar er is ook wat geks: de indian Summer is niet mierzoet. Niet karamel- of suikerzoet. Het is wat lastig te omschrijven maar de zoete smaak is niet heel krachtig maar wel heel erg aanwezig. En dit blijkt de opmaat van een wat lastige zoektocht naar wat we van dit bier vinden en hoe we dat moeten omschrijven. Uiteindelijk komen we erop uit dat hij inderdaad smaakt naar de kleuren van een herfst in Nieuw-Engeland: bladerig rood en bruin.

Iets anders dat we er nog wel uit kunnen halen is een wrange smaak. En na een tijdje zijn we aan die overheersende zoete smaak wel een beetje gewend en dan zit er ook nog wel iets bitters in. Maar daar moeten we wel naar zoeken. We hebben nog wel wat vragen te beantwoorden: is het een lekker bier? Is het een bok? Het enige waar we het makkelijk over eens worden is dat het een erg complex bier is. Maar lekker? Daar komen we niet helemaal uit. De Indian Summer is eerder interessant dan lekker. En een bok? Daar zijn we het dan wel weer over eens: eigenlijk niet. Goed, als je graag wil zitten kauwen op je bokbier, je afvragend wat je nou eigenlijk drinkt, dan ben je bij Kees aan het goede adres. Wij hebben er wel een beetje moeite mee allemaal.


Conclusie

Deel 5 heeft geen uitschieters en ook geen hoog gemiddelde, als het gaat om de sterren. Toch was het een interessante test. Behalve dan de Black Bock van Van de Streek. Dat is gewoon geen bokbier en een teleurstelling als elk jaar.
Maar de Bavaria Herfstbok 2020 is zeker de moeite waard en dat geldt eigenlijk ook wel voor de Kees Indian Summer. Daar moet je echt even je eigen mening over vormen.
Mooi wordt het met de Bax Cinnamon Weizenbok. Nooit gedacht dat we dit eens zouden schrijven over een weizenbock maar die moet je echt eens proberen. En dat laat de verrassende winnaar over: Muifel! Hun D’n Ossebock is een leuk ondergistend bier met een goed uitgewerkte fruitzoetigheid. Echt de moeite waard.
Op naar deel 6!

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.