Test beste bokbier 2020 deel 4: Brouwersnös Bok op de Haverkist, De Leckere Rode Toren, Gulpener Herfstbock, Brand Dubbelbock en Frontaal West 2020

We waren enthousiast over het derde deel van onze test. Hoe gaat dat in deel 4? Het herfstweer werkt alvast goed mee dus vol goede moed trekken we weer vijf bokbieren open.

Geen zin om te lezen? Luister de podcast!


Brouwersnös Bok op de Haverkist: beperkt zoet is toch ook wel weer leuk

Brouwerssnos Bok op de haverkist 2020 bokbier bockbier beste test

De naam ‘Brouwersnös’ scoort hoog in de categorie ‘Je moet er van houden’. En dan ook nog die zak waar het in zit. Onderscheidend is het in ieder geval wel. Niet zo onderscheidend, want dat zien we helaas wel vaker, is de enorme laag schuim in ons glas. Dat komt door een teveel aan koolzuur. Dat maakt het inschenken lastig en het proeven ook. Want de koolzuur bedekt de smaak van het bier waardoor je minder proeft. Daar klaagden we in 2019 ook al over en dit jaar is het dus niet anders.

Onder al dat schuim is de Bok op de Haverkist trouwens erg oranje. Dat zal wel te maken hebben met de sinaasappelen, waar de etiket-zak ook al over rept. En inderdaad, in de smaak komen de sinaasappels duidelijk terug. Op de zak staat ook iets over pepers maar dat halen we er niet uit. De Bok op de Haverkist is daarmee uitgesproken zoet. Zoet met sinaasappelen dus en dat is, nadat de koolzuur gelukkig snel weg is, eigenlijk best lekker. Goed, een klein beetje goedkoop smaakt het wel en je moet ook wel echt van zoet houden maar dan is het ook best een leuke smaak.

Het is allemaal niet briljant, daar op de Haverkist. Bitter is hij niet en hooguit proeven we nog iets wrangigs. Brouwersnös vindt zelf dat hun bok ook karamel heeft maar dat vinden wij er ook niet echt in terug. En dat zoet wordt ook nog eens steeds zoeter. Dat moet dus wel echt je ding zijn maar dan is de Bok op de Haverkist best leuk om eens te drinken.


De Leckere Rode Toren: lekker wrang maar brouw er de volgende keer even een bokbier omheen

De Leckere Rode Toren Herfstbock 2020 test bokbier bockbier beste

Op het etiket van de Rode Toren van De Leckere staat een plaatje van Sublime FM, de radiozender voor Funk, Soul en Jazz. Reclame op je flesje bokbier, het is de eerste keer dat we het zien. Wat we gelukkig ook niet zo vaak zien in bokbierland, is het kleine flesje van slechts 25 cl. Dat is natuurlijk veel te weinig en wij zouden daar als Sublime niet mee geassocieerd willen worden. Wij worden in elk geval niet erg funky van kleine flesjes bier.

Maar de hoeveelheid is niet het enige waar De Leckere op heeft bezuinigd. Naar de ingrediënten is het geld schijnbaar ook niet gegaan: wat een licht bier. De Rode Toren doet ons eerder denken aan limonade dan aan een bokbier. En hij ruikt ook nog eens gek: een beetje stoffig. Het is wel intrigerend allemaal en vol verwachting nemen we een slok. En daarmee eindigen de verrassingen nog niet. Want we zijn een beetje verbaasd: is dit wel het goede bier? Is dit wel een bokbier? Wat we proeven is een lichte, IPA-achtige smaak die vooral heel wrang is.

De wrange smaak van de Rode Toren gaat rustig verder in een al even wrange nasmaak. Die lijkt bitter maar is het eigenlijk niet. Want ook de nasmaak is alleen maar wrang. En die alleen maar wrange smaak past niet zo bij de rest van het bier. Want er is geen rest van het bier. De Rode Toren heeft wel wat body maar geen soul, wat Sublime ook mag vinden. En ook geen moutigheid, laat staan iets zoets. Die wrange smaak is trouwens best mooi en indrukwekkend en zou in een IPA ook niet misstaan, Maar voor een IPA zit er te weinig hop in. En voor een bokbier trouwens ook. En zo blijft de Rode Toren niet veel meer dan een hele krachtige wrange smaak. Met een voor ons onbegrijpbare link met een radiozender.


Gulpener Herfstbock (2020): een halve bok

Gulpener vers Herfstbock 2020 bokbier bockbier test beste

We hebben de Gulpener Herfstbok al gedronken in deel 1 maar dat bleek een bok uit 2019 te zijn. En dat konden we helaas ook goed proeven aan de kartonsmaak. Nu hebben we een verse Herfstbok en dus kan Gulpener op herhaling. En dan zien we gewoon een heel mooi bokbier in ons glas.

En als we gaan drinken, dan zijn we in eerste instantie niet zo enthousiast. Wat is dat voor smaak? Een beetje gronderig en aards. Alsof we potgrond drinken. Niet erg lekker. Maar dan gaat de slok verder en ervaren we een hele mooie wrange smaak. En die wrange smaak wordt mooi overgenomen door de hop in de nasmaak. Die hop is dan ook eerder aromatisch dan bitter en dat past dus heel mooi bij elkaar. Je krijgt gelijk zin in een volgende slok.

En zo gaat het dus op en neer met de Gulpener Herfstbock: een minder prettige smaak loopt over in heel mooi wrang en bitter. Je neemt dus snel een nieuwe slok en dan denk je: o ja, wat is die aardse smaak nou toch? Misschien komt die gewoon meer naar voren door het gebrek aan zoet in dit bier. Want dat missen we ook nog. Een slecht begin en een goed einde dus, van deze halve, maar wel verse bok.


Brand Dubbelbock: opa maakt alles weer goed

Niemand zal verwachten dat de Brand Dubbelbock in 2020 is veranderd in een radicaal bokbierexperiment en dat is hij dan ook niet. Het flesje ziet eruit als alle andere jaren en als je hem inschenkt ziet de Dubbelbock er net zo goed uit als in alle andere jaren. En de smaak? Nou, vorig jaar vonden we hem niet zo lekker zoet meer. Hoe zal dat dit jaar zijn?

Dit jaar is opa is terug en beter dan ooit. Wat is de Brand Dubbelbock toch een lekker bier. En een echte dubbelbok. Heerlijk, aangenaam zoet. En dan mooi wrang en ook nog wel wat bitter en hoppig. Gewoon heel mooi in balans met een net wat sterkere nadruk op zoet. Gewoon lekker. Niet heel gecompliceerd want soms heb je geen zin om na te denken. Dit is een bokbier voor het rotjaar 2020. Zit je thuis in je Zoom-meeting je te ergeren aan je collega’s en dan wil je naar de kroeg. Maar die is dicht want Corona. Dan pak je een Brand Dubbelbock. En die geeft je wat je nodig hebt. Troost. Comfort. Laat die regen maar vallen. Laat die Corona-test maar wachten. Neem nog een slok. Alles is goed.

Natuurlijk is er best wat aan te merken op de Dubbelbock. Er is weinig spannends aan. En hij is wel heel makkelijk. Je hoeft nergens op te kauwen of zelfs maar even over na te denken. Maar dat mag ook best. De Brand Dubbelbock is een bok voor de pretentieloze bierdrinker die op zoek is naar een aangenaam comfortbier om de herfst mee door te komen.


Frontaal West 2020: geen bok maar who cares?

Frontaal West 2020 doppelbock 2020 bokbier bockbier test beste

Frontaal maakte vorig jaar een wat slap bokje en dus komen ze dit jaar gelijk maar terug met een dubbelbok: de West 2020, een ‘pecan vanilla doppelbock’. Pecannoten en vanille dus. De kleur pas in ieder geval al goed want we zien een heel donker bier met nog net een rode gloed erin. En die pecannoten en vanille ruiken we eigenlijk ook al gelijk. We denken aan toffees en toetjes. Dit lijkt geen subtiel bokje te gaan worden.

En inderdaad, subtiliteit is dit jaar niet besteed aan Frontaal. De West 2020 ruikt niet alleen naar vanille en pecannoten, dat is ook alles wat je proeft. En het is echt een hele mooie zoete smaak. Het is een toetje in blik en we zouden er graag een corpulent herfstmaal mee afsluiten. De smaak is zo uitgesproken vanille en toffee dat we moeten denken aan Het Uiltje, die kunnen dan ook zo goed. Maar waar er bij Het Uiltje nog een bier omheen zit, proeven we hier echt alleen die toffeesmaak.

We kijken nog even op het etiket: is het wel echt bedoeld als bok? Ja dus. Goed dat ze het erop zetten want het had echt zo een ander bier kunnen zijn. Goed, na een tijdje raken we een beetje gewend aan de enorm zoete smaak en ontwaren we nog net wat hop in de nasmaak maar daar moeten we wel ons best voor doen. Het is niet genoeg om dit een bok, of zelfs een dubbelbok te noemen. Maar toch. We drinken hem graag en met smaak op. Eigenlijk helemaal geen bok dus maar heel erg vinden we het ook weer niet.


Conclusie

Wat blijft bokbier drinken toch leuk in 2020! In deel 4 was elke bok eigenlijk wel de moeite waard. Zelfs de laag scorende Rode Toren is dan toch wel weer leuk om te drinken. En ook Gulpener en Brouwersnös zijn goed te doen.
Maar echt leuk werd het bij de zwaardere bieren. De Frontaal West 2020 is een cadeautje voor iedereen die van zoete zware bieren houdt. Als bokbierliefhebbers gaan wij echter voor de Brand Dubbelbock. Comfort in een flesje voor als je het nodig hebt. En ook nog eens echt een heel lekker bokbier. Op naar deel 5!

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

2 gedachten over “Test beste bokbier 2020 deel 4: Brouwersnös Bok op de Haverkist, De Leckere Rode Toren, Gulpener Herfstbock, Brand Dubbelbock en Frontaal West 2020

 • november 24, 2020 om 17:37
  Permalink

  In 2019 is de Herfstbock van bierbrouwerij De Roos uit Hilvarenbeek door een panel van 144 onafhankelijke consumenten proevers verkozen tot de lekkerste zware Bock van Nederland ( categorie boven 7% ).
  Gezien het feit dat er dit jaar geen nieuwe proeverij is blijft dit bockbier dit jaar dus ook het lekkerste bockbier.
  De Roos Herfstbock is zeker in de regio volop verkrijgbaar.

  Beantwoorden
 • november 25, 2020 om 16:08
  Permalink

  Smaken verschillen, maar ik vind Bockbier van Grolsch nog steeds het lekkerst. Zo zie: smaken verschillen!

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.