Test beste bokbier 2020 deel 3: Homeland Scheepsbok, Hoop Awesome Autumn Rum Bock, Maximus Bock 7, Hommeles Bokkepruik en Oersoep Sexy Motherbocker

Deel 3 van onze bokbier test 2020. Op zoek naar het beste bokbier dronken we weer vijf bokbieren. Dit keer een paar nieuwe bokkken en een paar bekende. Geen zin om te lezen? Luister naar de podcast!

Homeland Scheepsbok 2020: lekker maar net niet bok genoeg

Homeland scheepsbok 2020 bokbier bockbier test beste

De Scheepsbok van Homeland zit in een blikje en daar zijn we blij mee. Blik beschermt bier beter dan glas doordat er geen licht bij kan komen. Verder gebruikt Homeland het blikje om eens flink los te gaan met prozaïsche epistels waarin ze hun link met de scheepvaart uit de doeken doen. Dat kunnen wij ook: het schuim op dit bier is dikker dan het schuim op de golven van de Barentszzee tijdens een novemberstorm. En als we dan weer gewoon mogen doen is het bier verder nogal troebel en niet zo mooi van kleur.

Er schijnen zeven moutsoorten in de Scheepsbok te zitten en inderdaad: het is een mooi, moutig bokbier. Met ook een herkenbare rogge-smaak. En hij is ook mooi zoet. Zoals dat hoort bij een lekker bokbier. Als nieuwkomer in onze test doet Homeland het dus helemaal niet slecht. Toch gaat het dit bier niet helemaal voor de wind, want waar is de hop? Die missen we wel een beetje.

En dan is er nog iets anders dat ons dwars zit: er zit wel wat karamel in en we ervaren een wrange smaak, maar het is allemaal niet genoeg. Niet genoeg om een bokbier te zijn. Het is bijna een dubbel. Veel hooggistende bokken die we proeven zijn een beetje generieke, hooggistende bieren. En daar heeft de Scheepsbok ook een beetje last van: het is teveel een hooggistend bier en te weinig een bok. We missen de scherpte en het naast elkaar staan van de smaken. Maar toch: het is zeker geen slecht bokbier.


Hoop Awesome Autumn Rum Bock: beperkt en ook nog niet lekker

Hoop Awesome autumn rum bock 2020bokbier bockbier test beste

We hoeven niemand uit te leggen dat de herfst het beste in mensen naar boven haalt en ook Hoop bewijst dat weer. Want ook op het etiket van de Awesome Autumn Rum Bock vinden we onvervalste herfst-poëzie terug. We zullen je de details besparen op hun wat vreemde motto na: hark en hoop. Wij hopen vooral op een lekkere bok en hij ziet er alvast heel mooi uit: rood en een mooie witte schuimkraag. Dat zien we graag!

Vorig jaar bevatte de Awesome Autumn Rum Bock erg veel vanille en dat is in editie 2020 veel minder. Maar daarmee houdt het goede nieuws ook wel op. Want wat we wel proeven vinden we niet zo lekker. In de eerste plaats missen we vooral een zoete smaak, waar je slok herfstbok gewoonlijk mee begint. En wat we dan wel proeven, vinden we niet zo lekker. We merken een wat vieze, ranzige smaak die we echt niet kunnen waarderen. Echt gek en naar. Die vanille vissen we er dus nog wel uit maar de rum echt niet. En dat is het dan.

Een wrang-bittere sensatie is een standaard-onderdeel van de smaak van een bokbier. Bij de Awesome Autumn Rum Bock is dat eigenlijk de enige smaak. Waarbij de bitterheid echt wat teveel is en de wrange sensatie op de een of andere manier die gekke ranzige smaak heeft. We kunnen eigenlijk niet anders concluderen dat dit gewoon geen lekker bier is.


Maximus Bock 7: mooie bok met paar verbeterpunten

Maximus Bock 7 2020 bokbier bockbier 2020 test beste

De Bock 7 van Maximus was vorig jaar een openbaring voor ons: eindelijk een ‘echt’ bokbier met de smaken die we zo graag terugvinden in een herfstbok. En we zijn niet de enige want ook de Bock 7 is verkozen tot beste bokbier van 2019. Voor wat het waard is want je weet: er zijn veel van dit soort prijzen. Hoe dan ook: de druk is groot voor de Utrechtse brouwers.

Het begint niet zo heel goed voor Maximus want we ervaren echt teveel koolzuur. Dat is jammer. Niet alleen ga je er van boeren maar het bedekt ook de smaak een beetje. Gelukkig trekt dat met een beetje geduld wel weg. En dan worden we uiteindelijk beloond met een hele aangename boksmaak in de vorm van een mooie combinatie van wrang en bitter. Die loopt heel mooi over in de nasmaak en blijft ook heel lekker lang hangen. Zo moet het dus!

Toch hebben we ook wel wat aan te merken op de Bock 7. We vinden hem wat te weinig zoet. Die mooie wrange smaak had echt een volle, moutig-zoete karamelsmaak kunnen gebruiken. Maar dat zit er onvoldoende in. En we proeven ook goed dat dit een hooggistend bier is: de smaken lopen meer in elkaar over dan dat we graag zien in een bokbier. Een beetje onvermijdelijk misschien maar zulke dingen vallen wel op als we echt kritisch zijn op een verder lekkere bok. Want het zijn verbeterpuntjes voor een van de betere bokken die we in 2020 hebben gedronken.


Hommeles Bokkepruik: leuk idee, slecht uitgewerkt

Hommeles Bokkepruik 2020 test beste bokbier bockbier

Met zijn 8% alcohol is de Bokkepruik van Hommeles een echte dubbelbok. En een dubbelbok is een mooie basis om wat leuke smaken aan toe te voegen. Hommeles doet dat met rook en honing. De honing komt, net als Hommeles, uit Houten. Dat is dus allemaal mooi en verantwoord. Mooi is ook de kleur en de schuimkraag van de Bokkepruik: erg mooi en we krijgen al gelijk zin in een slok.

Met onze neus boven het glas ruiken we de rook al: spek en haardvuur. Dat hoort ook echt bij een rookbier. En dat is ook wat we proeven. Maar dat is dan ook echt het enige dat we proeven. Een mooie smaak van hout en spek en verder niks. Sja, dit is natuurlijk wel wat anders dan het toevoegen van een mooie smaak aan een al lekkere dubbelbok. Dit is een vijandelijke overname door rook en vuur.

Met wat zoeken vinden we nog wel een wat bokkige ondertoon maar erg onder de indruk zijn we daarvan niet. En de honing van Imker Two Bee dan? Die proeven we al helemaal niet in de Bokkepruik. Zonde hoor. Die rook- en speksmaak is echt mooi maar laat geen bokbier over. De balans is volkomen zoek. En zo is de Bokkepruik van Hommeles een leuk idee dat niet goed is uitgewerkt.


Oersoep Sexy Mother Bocker: bijna helemaal goed

Sexy Motherbocker 2020 bokbier bockbier beste test

Oersoep wint natuurlijk punten in de categorie ‘Beste bokbiernaam’ en ook wat smaak betreft scoort de Sexy Mother Bocker meestal best aardig in onze jaarlijkse test. Met zijn 8,4% is deze dubbelbok vooral geschikt voor het wat koudere en natte deel van de herfst. En zo ziet hij er ook echt wel uit. Door het diep-donkerbruin komt nog net wat robijnrood en daar bovenop ligt een mooie schuimkraag.

En als we hem drinken, dan stelt de Sexy Mother Bocker ons niet teleur. Zwaar, zoet verwarmend. Comfortbier voor als je nat en koud thuiskomt. Of als je dat griepje voelt komen. Gewillig laten we ons overtuigen dat dit een heel lekker herfstbier is. Want behalve zoet is hij ook nog best hoppig en wrang. Alles wat we zoeken in een bokbier zit er dus ook in. Is dit alles wat we willen?

Ook weer niet helemaal. Een dubbelbok als dit is natuurlijk lastig om scherp te krijgen wat smaak betreft. Oersoep balanceert een beetje op de grens van bokbier en gewoon een heel lekker zwaar bruin bier. We snappen dat we spijkers op laag water zoeken maar daar ontkomen we niet aan, wanneer we een goed bier proeven. Een echt smaakpad van de ene smaak naar de andere zit er niet in. We proeven al die bokbiersmaken in één slok. De echte nuance ontbreekt een beetje. Daar ontkom je misschien niet echt aan bij een zware dubbelbok maar het houdt de Sexy Mother Bocker wel af van de maximale score.


Conclusie

Deel 3 en eindelijk begint het ergens op te lijken. Natuurlijk, Hoop en Hommeles laten zien dat er nog altijd slechte bokbieren worden gemaakt. Hoewel ze ook wel weer grappig zijn om te drinken. Maar in deze test zitten ook gewoon drie toppers!
De Scheepsbok van Homeland is echt goed op weg maar mist nog wat scherpte. Net als de Bock 7 van Maximus, die echt een heel mooi wrang-bittere smaak heeft. De winnaar van deel 3 is de Sexy Mother Bocker van Oersoep. Die heeft gewoon alles om een herfstavond mee door te komen.
We hopen de stijgende lijn vast te houden in deel 4!

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.