Test beste bokbier 2020 deel 10: Waterland Brewery Bomba Bock, Vollenhove Bokbier, Maallust Veldwachter, Big Belly Bockenreyder Speculaasbok en De Koperen Kat Delftse Donderslag

Deel 10! Deel 10 van onze grote test van al het bokbier in 2020! We voelen ons hele pieten. En dan hebben we ook nog veel bijzondere en onbekende bokbieren gevonden.


Waterland Brewery Bomba Bock: een best aardige lichtgewicht

Bomba Bock 2020  bokbier bockbier beste test review

We hebben echt nog nooit van Waterland Brewery gehoord en dus ook niet van hun Bomba Bock. Lekker onbevangen schenken we hem dus in. En dan zien we een heel licht bier. Bijna zo licht als een Palm. Het schuim is snel weg en dan blijkt er maar weinig koolzuur in te zitten. En zo kijken we dan tegen een wat zielig, bleek en doodgeslagen biertje aan.

Ook wat smaak betreft is de Bomba Bock geen krachtpatser. Dat doet zijn 6,3% alcohol al een beetje vermoeden. En we moeten inderdaad ons best doen om echt wat te proeven. Arnoud proeft nog wel een echt bokbier maar Hayo een stuk minder. We zijn het er wel over eens dat er veel te weinig hop in zit. Dat is ook jammer voor de nasmaak, die er dan ook bijna niet in zit.

De Bomba Bock van de Waterland Brewery is helemaal geen slecht bokbier. Hij is best lekker maar wel echt aan de zwakke kant. En dat is dan best jammer. Volgend jaar iets sterker graag!


Poesiat en de Kater: Vollenhove Bokbier: wrang en verder geen bokbier

Van Vollenhoven bokbier 2020  bockbier test beste review

Vroeger dronken we nog wel eens een Vollenhoven’s Stout maar dat is al lang geleden. De naam is nu in handen van restaurantbrouwerij Poesiat en de Kater en die maken onder die naam een bokbier. En dat doen ze al een aantal jaar. En naar eigen zeggen heel goed want volgend het etiket is hij lekker en zijn ‘zoet en bitter mooi in balans’. Dat belooft wat!

Wat ook veel belooft, is de geur. Een onvervalste bokbiergeur waarvan we echt zin krijgen in een slok. En als we die nemen, dan zijn we toch echt teleurgesteld. Er is helemaal geen zoet en bitter, laat staan dat die smaken in balans zijn. Er is überhaupt geen balans want wat we vooral proeven is een wrange smaak.

De Vollenhove Bokbier, die zo lekker ruikt, blijkt bij het drinken een wat algemeen bier met de nadruk op wrang. Eendimensionaal en (dus) helemaal geen bokbier. Er is nog wel een lichtpuntje: die wrange smaak komt wel heel mooi terug in de nasmaak. En daar moeten we het dan mee doen.


Maallust Veldwachter: mooi fruitzoet

Maallust Veldwachter bock 2020 bokbier bockbier test review beste

Maallust brouwt elk jaar verschillende bokbieren en de Veldwachter is daar een van. We lezen weer het etiket en nu valt ons op: moutbitter. We vragen ons af wat dat is, moutbitter. Meestal komt de bittere smaak in een bier van de hop en de zoete smaak van de mout. Vol verwachting schenken we de Veldwachter in en dan zien we echt wel een mooie bok: duister met een rode gloed onder een witte schuimkraag.

We ruiken niet zoveel, hooguit wat alcohol. Toch heeft hij met zijn 7% een heel gemiddeld alcoholpercentage. En als we gaan drinken, dan merken we er ook niet zoveel meer van. Wat we wel merken, is een duidelijke wrangzoete fruitsmaak. De Veldwachter is weer een bokbier met die typische, pruim-achtige fruitsmaak. En daar haalt hij ook zijn zoete smaak vandaan. En natuurlijk ook een wrange smaak. Gelukkig is hij ook nog mooi hopbitter.

Bij dit soort bieren moet je niet op zoek gaan naar een duidelijke zoete kick met karamel. Daar is het de bok niet voor. Maar voor een fruitbok is hij behoorlijk goed. En dat ‘moutbitter’? Wij denken dat dit vooral slaat op de wat gebrande, stout-achtige smaak.


Big Belly Bockenreyder Speculaasbok: vanille en kruidnagel verbergen een bokbier

Big Belly Bokkenreyder 2020 test review beste bokbier bockbier

Weer een nieuwe bok voor ons! En dan nog wel een bokbier met een mooi etiket en een heel verhaal (weer in het Engels) dat ons doet denken aan de Villa Volta sage uit de Efteling. En dan ook nog een bier met speculaas? Gewaagd hoor. Vol verwachting schenken we hem in en dan zien we een troebel, bruin bier. Dat mag natuurlijk, met die speculaas, maar het ziet er niet gelijk heel appetijtelijk uit.

Hij ruikt een beetje weeïg. Althans, na de kruidnagel. Dat zal dan de vanille wel zijn, die er ook in zit. Opvallend: hij smaakt eigenlijk precies zoals hij ruikt: veel kruidnagel en een weeïge smaak. Dit domineert het bier nogal en we moeten dan ook denken aan glühwein. Dat heeft ook zoveel kruidnagel. En dat is voor ons niet echt wat we zoeken in een bokbier. Lekker vinden we hem dan ook niet.

Tot….. Er is één moment waarop hij wel lekker is. Net aan het begin van de nasmaak. Dan is de vanille weg en de kruidnagel nog niet terug. Een seconde lang proeven we een bokbier en die lijkt helemaal niet slecht. Maar voor we daar een oordeel over kunnen geven is de onvermijdelijke kruidnagel weer terug om de smaak de domineren. Bokbier met vanille en kruidnagel, we zijn er niet echt de bierdrinkers voor. En we vragen ons af wie wel.


De Koperen Kat Delftse Donderslag: het leek zo mooi…

Delftse Donderslag herfstbock 2020  bokbier bockbier beste review test

Het houdt maar niet op met de primeurs in deze test: ook De Koperen Kat kennen we niet en hun Delftse Donderslag dus ook niet. En dan is het ook nog een ondergistend bier! We zijn helemaal enthousiast. Want herfstbok is in principe een ondergistende bierstijl en hier hebben we een kleine brouwerij die daar trouw aan is. En dat staat ook op hun etiket: ze brouwen traditionele bieren met een Delftse twist.

Maar al snel na het inschenken merken we dat er iets mis is: we ruiken een muffe kartongeur. En de ervaren bierdrinker weet dan al hoe laat het is: een oud bier. Toch kan dat bijna niet want de Delftse Donderslag is houdbaar tot september 2021. Dat is dus nog bijna een jaar. Maar zo smaakt hij dus niet. Sterker: hij is bijna niet te drinken, met die doordringende, muffe kartonsmaak. We doen ons best en dan lijkt het Jammer genoeg zelfs alsof dit ooit een lekker bier moet zijn geweest.

Wat een teleurstelling. Is dit nou de Delftse twist? We krijgen hem echt niet weg. Behalve teleurgesteld voelen we ons ook wel een beetje bedrogen, met die houdbaarheidsdatum. De Delftse Donderslag gaat de gootsteen in.

Conclusie

Leuk hoor, al die onbekende bierbrouwerijen met hun bokbieren. Maar een beetje risico nemen we natuurlijk wel. En dat bleek vooral bij de Delftse Donderslag van De Koperen Kat. Dat was gewoon een oud bier. Beter ging het met de Bockenreyder Speculaasbok. Zoals zo vaak met toevoegingen gebruiken ze er veel teveel van. En bij de Vollenhove Bock is vooral de balans zoek.
Beter vonden we de Bomba Bock van Waterland. Eigenlijk best een aardig bobier maar veel te zwak van smaak. En zo is de winnaar toch weer een oude bekende: de heerlijk fruitzoete Veldwachter van Maallust. Weinig karamel maar verder echt een lekker bokbier.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.