Tactical Nuclear Penguin

Wij van bestetotnutoe hebben ons bier het liefst een beetje simpel. Water, mout, hop en gist. En dan liever niet al teveel meer en ook niet teveel gedoe. Maar af en toe doen we eens gek en drinken we bier dat wat minder voor de hand ligt. Zoals vandaag. We drinken de Tactical Nuclear Penguin. Met 32% alcohol het op een na zwaarste bier ter wereld (of misschien is het nu wel de drie of vier na zwaarste, er is iets van een wedstrijd gaande).

Eigenlijk kun je niet veel zwaarder brouwen dan een procent of 12. Dan maakt de alcohol de gistcellen dood en wordt er geen suiker meer omgezet in alcohol. Maar daar kun je wel iets aan doen. Door bijvoorbeeld je bier heel langzaam te bevriezen. Omdat water wel bevriest en alcohol niet, kun je het ijs van je bier afscheppen. Niet helemaal wat hertog Albrecht IV in gedachte had, toen hij het reinheidsgebot uitvaardigde maar wel effectief. Wat er over blijft heeft dan een veel hoger alcoholpercentage dan normaal mogelijk is.

Tot zover de theorie, hoe smaakt bier met 32% alcohol? Nou, erg zwaar natuurlijk. ┬áHet is een Russian Imperial Stout maar dan “to the max”. En dat is dan ook precies wat je proeft. Alles is heftig. Hij is zoet, bitter, plakkerig en vooral heel zwaar. Je word er ook heel dronken van. Bestetotnutoe heeft last van warme oren en een ietwat troebele blik.

In het begin ben je nog onder de indruk van de zoete smaak maar dat duurt niet lang. De bitterheid brandt in je keel, samen met de alcohol. Dat gebeurt meestal niet met bier. De sensatie van de alcohol lijkt heel erg op die van sterke drank. Deze combinatie maakt de Penguin raar om te drinken. Maar is het lekker of leuk om te drinken? Eigenlijk niet. Interessant om een keer te drinken maar we kopen niet snel nog een flesje.

Dat was theorie en praktijk, dan nu het nut. Daar kunnen we heel kort over zijn. Geen enkel. Je drinkt het niet gezellig in de kroeg, thuis val je ook meteen in slaap op de bank. Dus waarom? Wij hebben geen flauw idee, de brouwers zijn er wel duidelijk over. Ze zoeken de grenzen op op alle mogelijk manieren. Ze hebben er ook heel veel plezier in. En dat is voor ons al reden genoeg om groot fan te zijn van Brewdog.

Tactical Nuclear Penguin from BrewDog on Vimeo.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Een gedachte over “Tactical Nuclear Penguin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.