Supermarktbier: de interessantste bieren van de Hoogvliet

Supermarktbier

Vroeger, toen wij nog jong en knap waren, kon je in de supermarkt alleen maar Duvel kopen. En kratten bier. Verder? Helemaal niks. Wijn, ja dat hadden ze wel. Maar bier? Niks, nada, noppes. Tegenwoordig is dat wel anders. Elke zichzelf respecterende buurtsuper heeft een zeer respectabele collectie speciaalbier. En de grotere jongens? Tegenwoordig koop je daar beter bier dan bij een gemiddelde slijter.

Ondertussen heeft de AH en de Jumbo ons al voorbij zien komen met onze winkelwagens vol met bier. Nu tijd voor de Hoogvliet.

De Hoogvliet om de hoek

Sinds een maand of twee heeft mijn lokale supermarkt, de Hoogvliet, zijn bier assortiment stevig uitgebreid. Naast de blikken vage lagers van meer dan 10% alcohol koop je er nu ook echt lekker bier. Maar wat zijn dan de interessantste bieren bij de Hoogvliet?

SupermarktbierOld Speckled Hen

Jaaaaaa, de Hen! We zijn al jaren groot fan. Als je deze klassieker nog nooit gedronken hebt, moet je je gaan schamen in een hoekje. Het is een echte Engelse ale. Mooie rode kleur met een echte Engels schuimkraag (=heel weinig) . Niet zeiken, tis per slot van rekening een Engelse ale. Hij is mooi vol van smaak vooral veel mout en weinig hop. Echt lekker fruitig, maar de Old Speckled Hen heeft ook nog iets fris en zurigs. Nou zit ie wel in een doorzichtige fles. Normaal is dat niet best, doorzichtig glas doet het bier naar kattepis ruiken en smaken. En dat proef je ook in de Hen. Op de een of andere manier stoort het toch niet. Een soort lekkere viezigheid zeg maar.

supermarktbierDuchese de Bourgogne

Deze zie je niet vaak. Ook niet in supermarkten, zelfs met hun nieuwe assortiment. Dat alleen al maakt het een interessante bier uit de supermarkt. Ook is het niet meteen het meest toegankelijke bier om te drinken. Zeker punten voor Hoogvliet dat ze deze hebben opgenomen.
Duchese is een klassiek Belgisch zuur bier. Hij ruikt flink zuur, maar wel een aangenaam zuur. Na flink je neus erin gestoken te hebben weet je het: Balsamicoazijn. En dan ook nog eens een echt goede. Zuur maar ook met veel zoetigheid.
De smaak doet ook denken aan een balsamico. Duchese is lekker dik en stroperig. Zoet en zuur tegelijkertijd. Maar wel in de juiste balans, niet zoals de saus die je bij de chinees haalt. Gaan we dit elke dag drinken? Nee, we zijn geen zuur bier fan, maar dit supermarktbier zullen we zeker nog wel een keer in ons winkelkarretje gooien.

SupermarktbierRochefort 10

Ik kan geen superlatieven meer bedenken bij dit bier. Het is door zo veel mensen (inclusief ons) bejubeld. Het staat zo’n beetje in elk lijstje van lievelingsbieren. Kom op! Een etiket met gotische letters! Alleen daarom al.
Maar goed, voor die eenzame sukkel die nog nooit een Rochefort 10 heeft gedronken: Rochefort is de voorbeeld quadrupel. Zwaar, donker en zoet. De geur van bananen en vijgen schiet je tegemoet als je heet flesje openmaakt. Hij begint erg zoet maar eindigt met een geweldige balans in mooi bitter. Koolzuur? Precies genoeg om de dikke stroperigheid tegen te gaan. Als je er goed over nadenkt heeft dit bier de perfecte balans van alle ingrediënten en dat maakt dit bier zo ontzettend goed.
Vroeger moest je nog zoeken naar dit bier, nu heeft echt elke supermarkt dit superbier. Is dat erg? Nee helemaal niet. De kwaliteit gaat er gelukkig niet op achteruit. Waar je wel even rekening mee moet houden, is de leeftijd van het bier. Ik heb het idee dat ze nogal hard gaan en nogal jong verkocht worden. Een maandje of drie laten liggen is niet verkeerd.

Is Hoogvliet een goede biersuper?

Nou….., nee. Totaal niet. De drie bieren die wij uit de schappen haalden zijn echt de leukste bieren bij de Hoogvliet. Ze hebben wel veel, maar helaas zegt kwantiteit niks over de kwaliteit. En iets van een lijn? Nee ook niet. Het is complete hapsnap. Alsof ze de inkoper van het groente en fruit ook maar baas hebben gemaakt van de bierinkoop.

Wat krijg je dan? Goedkope halve liters comabier: Amsterdam Navigator, een rare selectie aan Bavaria achtpuntzessen en Gladiatior. Daarnaast de traytjes met echt vaag bier. Wil je echt heel graag liters en liters Holger pils drinken? Dan is de Hoogvliet jouw winkel. En dan ineens een schap met speciaalbier. Maar dan wel net de verkeerde. Wil je meekomen als biersuper, zet dan geen flessen Leffe, Hoegaarden en Verboden Vrucht prominent in je winkel.

Jammer Hoogvliet. Kies volgende keer voor wat minder verschillende soorten bier en kies voor kwaliteit. Minder maar beter. Dat is precies wat je wilt bij speciaalbier.

 

 

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.