Supermarktbier: De Dirk (of stiekum de DirkIII?)

Dirk/Bas/Digros

De Dirk? De Dirk van den Broek? De Bas? Digros? Eigenlijk allemaal dezelfde supermarktketen maar allemaal met een andere naam. Voor de simpele supermarktganger geen touw meer aan vast te knopen. Gelukkig kwamen ze daar bij de Dirk/Bas/Digros ook achter en sinds een paar jaar is het allemaal Bas. Simpel, helder en kort.

Tijd voor ons om onze supermarktstrooptocht eens te richten op deze super. Nou is er iets aan de hand met de Dirk. Veel van hun winkels hebben een slijterij erbij, de DirkIII. En daar verkopen ze ook bier. Kunnen we dan nog wel eerlijk vergelijken?
Gelukkig hebben we ons nog nooit door enig moreel besef laten lijden, dus nu ook niet. Dirk…., je gaat gewoon mee in onze test. En dan pakken we je slijterij ook nog wel even mee. Supermarktbier bij de Dirk en de DirkIII!

De Dirk zelf

Als je bij de Dirk supermarkt het bierschap hebt gevonden waan je je een jaar of twee terug. Zeg maar voor de grote speciaalbiersupermarktverovering. Veel blik, veel kratten en veel sixpacks. Gaan we daar echt iets aparts wegtrekken? Nee, of je moet een sixpack De Koninck het summum van speciaalbier vinden, ja dan is de Dirk jouw supermarkt.

DirkIII dan?

Maar wij legden ons lege mandje bij de kassa, wrongen ons langs de rij en de verdacht kijkende cassiere en liepen door naar de DirkIII.

Hoera, een hele wand vol bier. We zien heel veel flesjes. Maar op het moment dat we dichterbij komen daalt ons enthousiasme aanzienlijk. Ja, veel bier. Helaas wel veel van hetzelfde en veel van de bieren krijg je ook in een wat beter bedeelde supermarkt. Maar goed, we snuffelen toch wat verder en weten er toch een aantal mooie bieren uit te halen. Niet helemaal supermarktbier, maar goed….

Gulpener Dort

Supermarktbier Gulpener Dort Gulpener Dort, bestaat die nog? Ja gelukkig wel, het is toch wel zo’n beetje het archetype nederlands speciaalbier. Al in de jaren ’50 dronk Nederland zijn Dort.
Het is niet een heel uitgesproken bier, sterker nog je zou het ook best slapjes kunnen noemen. De Dort heeft eigenlijk geen enkele uitgesproken smaak. Hop, ja zit er in maar niet heel veel. Mout? Idem dito. Dit bier kan je maar op twee manieren drinken. Of je klokt ze achteloos weg bij een hamburger of bbq, of je gaat er echt voor zitten en probeert de subtiliteit te ervaren.

sterren_35

Jopen Jacobus

Supermarktbier Jopen JacobusOoit vonden we dit het beste bier van Nederland. En elke keer als we hem drinken komen we weer tot die conclusie. Jopen heeft hier goud in handen.
Hij is fris, hoppig en heeft pit. En dat allemaal in een sublieme balans. Alles klopt aan dit bier. De hop is bitter en fris, maar dan precies goed. Je kan hem gewoon drinken zonder je smaakpapillen naar de klote te helpen.

sterren_5

 

 

Supermarktbier Scheldebrouwerij OesterstoutScheldebrouwerij Oesterstout

Om heel eerlijk te zijn loop ik de bieren van de Scheldebrouwerij altijd voorbij. Ik weet eigenlijk niet zo goed waarom. Als ik ze drink zijn ze niet echt vies. Maar toch koop ze eigenlijk nooit. Misschien wel omdat ze ook nooit echt heel goed zijn. Maar als je op zoek bent naar de leuke bieren in een supermarkt is dit wel iets wat je meepikt.

De Oesterstout ruikt naar wat zurige koffie. Van die koffie uit een automaat in een papieren bekertje wat al een kwartier naast je toetsenbord heeft gestaan, die geur. En die zure geur komt ook terug in de smaak. Zurig en zoet. De Oesterstout mist het gebrande en bittere van een echt lekkere stout. Eigenlijk is het een heel raar bier. Een stout zou ik het niet willen noemen, maar wat het dan wel is weet ik eigenlijk niet. Bier? Nee niet echt. Ik krijg de hele tijd het gevoel dat ik cola aan het drinken ben. Echt genieten is het niet, met de Oesterstout van de Scheldebrouwerij.

sterren_15

Supermarktbier Chateau NeubourgChateau Neubourg

Nog een bier van Gulpener. Alleen proberen ze de Chateau Neubourg wat exclusiever in de markt te zetten, en dan staat er eigenlijk niet op dat het van Gulpener komt.

Maar ja, dat zoeken ze zelf maar lekker uit. Wij zijn namelijk groot fan van Neubourg. Lekker pittig pils met genoeg hop. Volle smaak en goed veel schuim. En met een een klein zoetje heeft dit pils de balans echt mooi te pakken. Echt een pils om van te genieten op een terras in het zonnetje.

sterren_45

 

 

Punten voor de Dirk?

Wat vinden we nou van de Dirk als biersupermarkt? Nou, niet echt heel goed. Als je de slijterij erbij neemt gaat het wel met sprongen vooruit. Uiteindelijk valt het wel een beetje tegen wat betreft keuze in supermarktbier, maar wat ze hebben is over het algemeen goed en soms zelfs heel erg goed.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Een gedachte over “Supermarktbier: De Dirk (of stiekum de DirkIII?)

  • maart 20, 2016 om 02:38
    Permalink

    Jullie zijn de Brugge Tripel uit het normale assortiment vergeten, dat is best een prettig bier. Verder is er naast Westmalle niet veel interessants te krijgen inderdaad.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.