Supermarktbier: De interessantste bieren van de Albert Heijn

De Appie heeft met redelijk wat bombarie aangekondigd hun bierschappen flink om te gooien. Ook de Albert Heijn is er achter gekomen dat kwaliteitsbier gewoon beter verkoopt dan goedkoop geel bocht. En als de AH iets doet, dan doen ze het goed. Hun speciaalbierschap is echt heel goed geworden, en vooral heel groot. Bijna te veel om uit kiezen voor onze supermarktbier test. Gelukkig geeft deze supermarktreus ons handvatten om te kiezen. Ze delen het speciaalbier op in drie categorieën. Rijk en donker, Krachtig en blond en als laatste Fruitig en fris.
Dan leggen we onszelf deze beperking maar op. Het beste bier uit elke categorie.

supermarktbierKrachtig & blond: Anchor IPA

Tsja, als categorie is het een lastige. Elk blond bier hebben ze hier maar onder geschoven. Van Duvel tot Lingens Blond. Van Leffe tot Jopen. Das moeilijk kiezen, maar we hebben ons de beperking opgelegd. Dus we kiezen maar. En we kiezen voor de Anchor IPA.

Anchor als supermarktbier. Wie had dat ooit gedacht? Anchor is ooit begonnen als een van eerste craft beer breweries in de Verenigde Staten. Hun Anchor Steam is een klassiek bier. En die status verdient de IPA wat mij betreft ook.

Hij is wat donkerder dan een “reguliere” IPA. Net iets minder rood dan een Koninck. Als je eraan ruikt valt vooral op dat deze IPA wat subtieler is dan de meeste Amerikaanse IPA’s. Geen enorme hopbom, geen bitterheidsgraad van ik-weet-niet-hoe-veel. Anchor IPA ruikt lekker fris en soms zelfs een beetje metalig. De hop is wel echt Amerikaans maar met beleid toegevoegd. De smaak is mooi vol. Erg moutig voor een ipa. Beetje sappig zelfs. En na het doorslikken proef je de hop. Stiekum toch wel bitter maar nergens hard. Juist wat fruitig en soms een beetje zoet.

Kopen? Jazeker. Deze kan  je altijd in de je mandje leggen.

SupermarktbierFruitig & fris: Texels Skuumkoppe

Handig van de AH. Al hun smerige supermarktbier hebben ze samen in dezelfde categorie gepropt. Liefmans Fruitesse, Desperado, Jillz allemaal de Fruitig&frisse categorie. Mooi hoor, een hele categorie om over te slaan. Helaas niet voor ons, we moeten toch iets kiezen. Uit al het ellende dan maar het minst erge. De Texelse Skuumkoppe.

Het is Dunkelweizen. Een witbier maar dan niet wit, zeg maar. En dunkel, dat is de Skuumkoppe wel. Troebel ook. Maar oké, dat mag het is een Weizen. Met je neus boven het glas ruik je vooral hopjes. Hop? Helemaal niks. Ben benieuwd naar de smaak.

En ook in de smaak veel zoet en veel hopjes. Niet per se vies, maar ook niet echt om lekker door te drinken. Het is meer een bier om op te kauwen. En als je heel veel moeite doet dan haal je er wel wat hop uit. Maar dan moetje wel heel erg je best doen.

Zeker niet onze favoriet bier, maar als je als grootgrutter al je smerige bier bij elkaar veegt dan is dit de beste.

SupermarktbierRijk & donker: Mooi & meedogenloos van de Molen

De Molen was voeger altijd een beetje hit and mis. De kwaliteit ging nogal eens op en neer. En of ze het überhaupt hadden was ook altijd de vraag. Maar nu is alles anders. De kwaliteit lijkt wat stabieler en de verkrijgbaarheid is stukken beter. Nou, dan wil Appie je ook wel meenemen als supermarktbier.

Mooi & meedogenloos beschrijft zichzelf als Imperial Stout-ish. Dat wekt nieuwsgierigheid op. Dat stout, dat halen we er wel uit. Hij schenkt in als motorolie en stroop. Dik, vol en donker. De schuimkraag is flinterdun. Hij ruikt naar olie en autobanden. Tot zover het schoolvoorbeeld van een Imperial Stout.

Is zwart een smaak? Zo smaakt de Mooi & meedogenloos namelijk wel. En neem mes en vork mee, dit bier moet je snijden. Zwaar, gebrand en bitter dat is de enige manier om dit bier te omschrijven. Helaas laat de molen het met dit bier een beetje liggen in de nasmaak. Mooi & meedogenloos is net wat minder intens dan sommige andere Imperial Stouts.

Ondanks dat is dit echt wel een bier wat je zonder problemen kunt afrekenen.

 

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

Een gedachte over “Supermarktbier: De interessantste bieren van de Albert Heijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.