Struis

Van België word ik altijd een beetje triest. Ze hebben zo veel niet: geen regering, geen taal (of juist teveel talen), geen welstandscommissie en vooral geen lekker pils. Zodra je bij Hazeldonk de grens over gaat, is er geen twijfel mogelijk: dit is België. De voorliefde voor lelijke rolluiken. De wegen met gaten. De automobilisten die niet kunnen rijden.

En laten we de Belgen eens als buren recht in de ogen kijken en de waarheid vertellen: veel van hun bier is gewoon niet lekker. Zo’n beetje de volledige Inbev range is smerig en brouwerij Martens is een lelijke puist op het Belgische biergezicht die er om vraagt om uitgeknepen te worden. Maar gelukkig zijn er ook lichtpuntjes in België. Vlaanderen is een van de meest welvarende gedeelten van Europa. In Wallonië hebben ze de Ardennen. En overal hebben ze friet.

En natuurlijk is ook niet al het bier in België slecht. De Koninck, Duvel, ik kan er hele blogs over volschrijven. Maar ik wil heb nu hebben over de absolute parel van de Belgische brouwers: De Struise Brouwers. Urbain Coutteau en Philippe Driessens startten in 2001 samen met Carlo Grootaert een brouwerij. Na wat huurbrouwerijen te hebben gebruikt, hebben ze nu hun eigen brouwerij in Oostvleteren. En ja, dat ligt inderdaad naast Westvleteren.

Ze brouwen bier. Geen enorm rare brouwsels, geen over de top ales of absurde Imperial Lagers. Gewoon bier! Maar dan wel zoals het hoort. Alles klopt aan hun bieren. Hun witbier, Struise Witte, is niet flauw en melig. Hij is kruidig en vol van smaak. Wij houden niet van witbier, maar zeker wel van deze. Hun Struise Rosse is koperrood met een zure neus. De combinatie van de mout, de bitterheid en de zurigheid doen een beetje denken aan een saison.

Hun Imperial Stout, de Black Albert, is zo dik dat je denkt dat je teer in je bierglas giet. De geur alleen al is overweldigend. Koffie, heel erg donkere chocola, mokka, kersen en veel alcohol. Als je dan eindelijk toe bent aan de eerste slok, zorg dan dat je zit. Dit bier is een maaltijd op zichzelf. Vergeet je chocoladetoetje, serveer dit en al je gasten gaan gelukkig naar huis.

En dan zijn we nog niet eens toe gekomen aan hun absolute meesterstuk. De Pannepot. Een stevig bier met 10% alcohol. Het is een soort kruising tussen Westvleteren 12, Rochefort 10 en een Russian Imperial Stout. Zoet, bitter, enorm kruidig, rood fruit, basterdsuiker, chocola, port en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Echt alles zit in dit bier en het allermooiste is dat alles volledig in balans is. Zo veel smaken en niks mist of overheerst. Erg knap.

Ik weet niet of ik het duidelijk genoeg heb kunnen maken. Ik vind de Struise brouwers de beste brouwers die er op dit moment zijn. Hun bier is niet altijd even makkelijk te vinden, maar ze zijn steeds beter verkrijgbaar. Ga er naar op zoek, hun bieren zijn de moeite waard.

Als je iets beter kijkt, gaan er zoveel dingen goed in België… gelukkig zijn dat de zaken die er echt toe doen.

Lees ook:
Bier en chocola: een verrassend goed combinatie
Wat dronken we? Een week in bier.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.

6 gedachten over “Struis

 • mei 3, 2011 om 17:47
  Permalink

  G’day, I am organising a belgian beer tour for the 15th time this year and that will be in this district’After I did read your comment, I have to make a stop with the bikes and their bikers.
  This week 4 or 5 may I will be there and taste your beer to give my aproval. The real tour is in september.
  Paul

  Beantwoorden
 • mei 4, 2011 om 19:37
  Permalink

  Een blog over Duvel? 20 jaar geleden ja, toen het nog een wolf in schaapskleren was, oké. Nu is dat spul toch écht niet meer binnen te houden.

  Beantwoorden
 • mei 15, 2011 om 13:10
  Permalink

  Ik moet het helaas toch gedeeltelijk eens zijn met Tweetandduck. Ook naar mijn gevoel is de smaak van Duvel vervlakt. Wil overigens niet zeggen dat ik me zelf af en toe niet tracteer op een sixpackje van dat spul. Want lekker is het nog steeds 🙂

  Verder moet mij toch van het hart dat ik persoonlijk erg kan genieten van een rondje Belgie. Van een lekkere Orval, Westmalle, Leffe of Grimbergen kan ik persoonlijk nog altijd erg vrolijk worden. Ook de meeste pilseners vind ik persoonlijk goed te doen.
  Om kort te gaan is naar mijn mening zeggen dat de complete Inbev range smerig is dan ook te kort door de bocht.

  Voor wat betreft de bieren die Martens onder eigen naam uit brengt ben ik het dan wel weer met jullie eens. Dan kun je beter doorsparen voor een goed pilsener.

  Ik ben trouwens wel benieuwd welke bieren zij allemaal onder private label brouwen. Hebben jullie daar geen lijstje van?

  Beantwoorden
 • mei 17, 2011 om 20:24
  Permalink

  Of Duvel vroeger beter was dan nu durf ik je niet te zeggen. Wat ik weet is dat het nu gewoon een erg lekker bier is. En als er iets over te bloggen valt zullen we dat zeker doen.

  Als de complete InBev range niet smerig is dan is dat slechts een kwestie van tijd. InBev gooit alles door een gemiddeld smaakpanel. Al hun bieren worden oppervlakkig en zoet om maar niemand voor het hoofd te stoten.

  En wat Martens allemaal voor bocht weet te produceren weten we niet precies. We hebben er wel wat gedronken, de Jumbo verkoopt er een aantal.
  http://bestetotnutoe.nl/bier-bij-de-jumbo-veel-verrassingen/

  Beantwoorden
 • mei 19, 2011 om 20:10
  Permalink

  Ik moet inderdaad wel zeggen dat het jammer is dat bieren door een smaakpanel worden gegooid. Het zoeter maken van bier puur voor de grote massa is voor mij een doodzonde.
  Volgens mij heeft Grolsch iets soortgelijks uitgehaald na de verhuizing vanuit Groenlo. Naar mijn mening is er een zoetje toegevoegd. In ieder geval smaakt het pils niet meer als 15 jaar geleden toen het nog volbitter en fris was.

  Beantwoorden
 • december 14, 2011 om 21:45
  Permalink

  groot geljk, struise brouwers zijn absolute top

  by the way, belgische beren zijn eigenlijk altijd top

  bestaat er eigeijk wel hollands bier dat smaakt???

  Heineken???

  help

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.