Stemadvies van bestetotnutoe

Stemmen met bestetotnutoe
Zwevend? Geen probleem, we helpen je op weg. Op de enige manier die we kennen, met bier natuurlijk. Van politiek hebben we geen verstand, van bier des te meer. Succes vandaag.

CDA – Dommelsch
Dommelsch, dat is een slaperig pils waarvan je niet wist dat het nog bestond. De gelijkenis met de christendemocraten lijkt ons duidelijk. Je weet niet hoe Dommelsch smaakt want je drinkt het nooit. Je weet niet waar het vandaan komt en eigenlijk ook niet waar dit merk naartoe gaat. Helemaal het CDA dus.

  PvdA – Amstel
Het goeie ouwe vakbondssocialisme. Arbeiders aan het bier, dat is dus pils. Geen fratsen, gewoon is goed genoeg en laten we vooral niet denken dat we beter zijn dan anderen.

Hét PvdA-bier bij uitstek is natuurlijk Amstel. Dat enge gezamenlijke, dat je met je buren moet drinken, past daar natuurlijk perfect bij. Amstel. Ons bier. De PvdA, onze partij. Echt lekker is het niet maar zelfkastijding en de PvdA gaan prima samen. Eerst klagen over het bier en dan de zoveelste discussie over ‘de koers van de partij’.

VVDHeineken
Horen eigenlijk aan de whisky maar een goudblonde rakker gaat er natuurlijk ook nog wel in bij de liberalen. Al was het maar als saluut aan de dagen toen we nog in het studentencorps zaten. Ad fundum!

De VVD gaat natuurlijk voor Heineken. Een echt Nederlands succesnummer in de wereld. Mooie fabriek in Zoeterwoude en elk jaar wel een goeie overname in het buitenland. Dan nog een licht conservatief karakter (jammer dat Freddy dood is) en we hebben het VVD-bier bij uitstek.

Dat Heineken eigenlijk nergens naar smaakt is natuurlijk geen probleem voor de liberalen. Er wordt geld verdiend, vrind! Er is geen Nederlandse ambassade waar de bitterbal niet wordt weggespoeld met ’s lands brouwtrots. De smaak van succes is altijd lekker.

PVV – Leffe
He’brew is helemaal geen Nederlands bier en deze grap is ook veel te makkelijk en we vinden het niet leuk dat je hier over begint. Serieus nu! De PVV,  toch een beetje de partij waar mensen zich voor schamen. Goedkoop, makkelijk, niet geaccepteerd door de elite en toch stiekem overal. Dat is dus Leffe.

Leffe is ook ranzig en meer een parodie op een echt bier. De PVV is ook geen echte partij en heeft eigenlijk ook geen inhoud. Maar wel een mooie blonde schuimkraag bovenop.

GroenLinks – Mongozo
De ecologisch verantwoorde allochtonenvrienden van GroenLinks zetten hun lippen natuurlijk het liefst aan een glas Mongozo. Mongozo is zó verantwoord dat ze zelfs bier fairtrade kunnen maken. Dan denk je: dat is toch onzin, alle ingrediënten van bier komen uit Europa? Ja, tenzij je ze van heel ver kunt laten invliegen zodat je tonnen CO2 de lucht in blaast voor een stom labeltje.

Naïef idealisme dat zijn doel voorbij schiet. Dat is GroenLinks. Dat is Mongozo,

D66 – Liberty Ale
De huidige eigenaar kocht Anchor in 1965. Dat is dus bijna 1966. En dan komt dit bier ook nog van heel ver, waardoor het internationaal is en ze ook nog Engels praten. En het komt, let op, uit San Francisco. Dat is de homohoofdstad van Amerika. En superliberaal.

Dat als die andere brouwerijen Anchor inmiddels wat minder relevant hebben gemaakt maakt niet uit. Anderen die je standpunten overnemen en er mee weg lopen, dat zijn de liberaal-democraten wel gewend. Wij hebben toch wel gelijk. Puh.

Partij voor de Dieren – Alcoholvrij bier
De vegetariërs van de PvdD wordt aangevoerd door zevendedagadventist Marianne Thieme. Die mag dus ook al geen alcohol. Dat ligt wat moeilijk, met bier. Geen vlees, geen bier, nogal logisch dat deze partij wat verongelijkt overkomt.

Maar niet getreurd, of eigenlijk wel, want er is altijd nog alcoholvrij bier. Alcoholvrij bier is de tofoe van de bierwereld. Het smaakt er niet naar, het ruikt er niet naar en toch moet je doen alsof het net zo goed is. Goed voor dieren, goed voor jezelf, goed voor je omgeving. Maar wat is nog de lol? Dat vraag je jezelf af bij alcoholvrij bier en de PvdD.

ChristenUnie – Gulpener
Het heilige boontje van de Nederlandse brouwindustrie. Water uit eigen bron, hop van de eigen rank. Ecologisch verantwoord maar wel gewoon bier. Het is echt de Christenunie. Dat vermoorde morele gelijk waarvan je niet snapt dan anderen het niet snappen. Wij snappen dat wel. Dat is gewoon Gulpener.

Klein probleem is wel dat Gulpener diep uit Zuid-Limburg komt. Waar ze toch wat meer katholiek zijn. Maar verbinden, dat is toch het toverwoord voor de CU? Kom op Arie Slob! Maak een echte unie en je mag een mooie Chateau Neubourg drinken als beloning.

SP – Bavaria
Een gezellig Brabants familiebedrijf, dat hoort natuurlijk bij de SP. Aandeelhouders? Die hebben wai der nie! Alleen Peertje Swinkels. Kijk, daar houden ze van, bij de SP. Zo’n Brabants familiebedrijf. Geen enge beursgang enzo, maar gewoon een knusse paternalistische baas die vraagt of de gekneusde teen van je vrouw al beter is.

En dan dat bier. Altijd net iets goedkoper dan Heineken. Want ja, het moet wel verkocht worden natuurlijk. Lekker is het allemaal niet maar vies ook niet en bier is bier. Bavaria, het Amstel van het zuiden. En de SP, de socialisten van het zuiden.

SGP- Dat weet niemand
Zo’n gereformeerde partij? Die drinken toch helemaal niet. Alhoewel….? Zolang je buren het niet zien dan knijpt de Heer wel een oogje toe. Vraag het ze tijdens een debat en ze ontkennen in alle toonaarden, maar eenmaal thuis? Dan gaat de deur op slot, de gordijnen dicht en de koelkast open. Dus wat drinkt de SGP’er? Dat weet alleen God.

Arnoud

Drinkt liever beter dan meer. Blogt met een mening. Houdt van alle soorten bier behalve kriek en geuze. Strijdt onvermoeibaar voor het universele recht op goed bier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.