Staking bij Carlsberg, wat missen we nu?

Carlsberg, probably the best beer in the world.

Dat vinden ze bij de marketing-afdeling van Carlsberg. En dat vinden ze in de brouwerij van Carlsberg blijkbaar ook. Want daar zijn ze nu aan het staken. Omdat de medewerkers van de brouwerij alleen nog maar tijdens de lunch bier mogen drinken en niet onder het werk. Ja, je leest het goed. Bier drinken terwijl je werkt is blijkbaar een arbeidsvoorwaarde.

Voor we naar Denemarken emigreren kijken we nog even naar Nederland. Hier hebben we een andere opium des volks: koffie. Als we geen gratis koffie meer zouden mogen drinken, dan was een staking wel het minste waar een werkgever rekening mee moet houden.

Eigenlijk is het een soort grondrecht dat je als arbeider het genotsmiddel dat je maakt, ook meteen mag consumeren. Bij Van Nelle draait het personeel in alle rust een sjekkie terwijl de balen tabak binnenstromen. En in de jungles van Colombia zou de burgeroorlog pas echt goed losbarsten als de cocabazen hun personeel die paar lijntjes per dag zouden ontzeggen.

Over cocaïne en sjek kunnen wij niet zoveel zeggen maar over bier natuurlijk wel. Het feit alleen al dat je bier is gebrouwen door een stel aangeschoten Denen is natuurlijk het proeven al waard. En the best beer in the world, daar zijn we altijd naar op zoek!

Dus hebben we een van de steeds schaarser wordende flesjes Carslberg opengetrokken om te proeven wat de wereld gaat missen. Helaas is dat niet al te veel. In Kopenhagen hebben ze weinig verstand van brouwen of gewoon niet zoveel smaak. Carlsberg is nogal flauw en nietszeggend. Het eerste wat bij ons op komt is Spa Rood. Voor een bier is dat niet positief. Dit begint verdacht veel te klinken als een Belgisch pils. En zoals jullie weten zijn wij niet erg gecharmeerd van Belgisch pils.

Dus Deense vrienden, als jullie willen staken voor een dertien in een dozijn pils, ga je gang. Persoonlijk zouden we op de barricade gaan voor een Brand Up op mijn werk. Maar dat zal wel een stap te ver zijn.

Hayo

Drinkt liever geen bier dan vies bier. Het leven is te kort om bocht te drinken. Is van mening dat goed bier gedeeld moet worden met anderen. Bier is er om door iedereen van te genieten.